https://1.bp.blogspot.com/-mlNCiaaJGtw/YBljytHAOqI/AAAAAAAAEK8/HNNDuRfgNkoowVRPiBJBwUFeeUTO8ExZACLcBGAsYHQ/s468/%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25B4%25D0%25B5%25D0%25BE-%25D0%25BE%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25BC%25D0%25B0.gif
Вести:

петак, 30. јун 2017.

Главосеча у Сирију отишао право из ''Бондстила''

петак, 30. јун 2017. | КМ новине 0

У Качанику, где су се објавом са џамије опростили од исламисте Лаврима Мухаџерија. Мештани: Био је обичан младић док није отишао да ради за Американце

Лаврим МухаџериУ котлини Неродимке, на петнаестак километара од границе са Македонијом, налази се Качаник. Лаврим Мухаџери, најозлоглашенији џихадиста са Косова и Метохије, који се "прославио" одсецањем главе "шпијуну", родом је из ове вароши. Пре петнаестак дана са минарета џамије, која доминира градом, преко звучника објављено је да је "Мухаџери погинуо у Сирији у ноћи између 8. и 9. јуна". Објаву је одобрио председник Савета Исламске заједнице у овом граду Фљорим Незирај. Јавно "збогом", које се у ИЗ тумачи као услуга породици, био је знак да се "Качаник не одриче лошег наслеђа".

Екипа "Новости" у варош је ушла путем поред средњовековне српске тврђаве из 14. века, а центром доминира џамија из 16. века. Са једне и дуге стране реке неколико зграда и десетак кафића са млађим светом. То је данас градић означен од светких обавештајних служби као "црна тачка" џихад идеологије на Балкану.

А у граду, сем неколицине младића са скраћеним панталонама и упадљивим вехабијским брадама, ништа на првим поглед не мирише на опасност. Људи на улици су на први поглед опуштени, а старији, којима смо се обратили, хоће да говоре српски. Нису га заборавили, иако одавно овде више не живи ниједна српска глава.

- Лаврим Мухаџери је осрамотио цео наш град - говори Демуш Рака. - Знамо и њега и његову фамилију која је остала да живи овде. Тај младић је био као и други све док није отишао у "Бондстил" код Американца да ради. Тамо му се нешто догодило...

Рака тврди да у шумама око Качаника нема кампова џихадиста. Вели, причало се о томе пре неколико година, али "сада их сигурно нема". То је, како каже, пропаганда, мада нам не препоручује да шетамо шумама јер "времена су несигурна".


Жал Са ове џамије у Качанику објављена је смрт Мухаџерија / Фото Д. Зечевић


Шефкет Трони је професор географије. Каже да има два сина, обојицу са факултетским дипломама којима никада не би дозволио да помисле да иду да ратују било где. И он тврди да сада нема екстремизма у Качанику...

- Радило је овде низ некаквих невладиних организација и, како људи тврде, оне су испирале мозак младићима. Овде је велика беспарица, а млади су поводљиви. Није им тешко испрати мозак.
Чули смо и да у џамији "нема проповеди терористичке идеологије". Веле, уназад неколико година нико од млађих није отишао на Блиски исток, а Мухаџери са сценом одсецања главе дечаку само је бацио љагу на град. Многи тврде и да је "за ове приче о њима одговоран Београд".


У међувремену, енглески "Дејли мејл" објавио је да је из Качаника, градића од око 5.000 становника, њих најмање 24 отишло да се бори на страни Исламске државе. Ово место Британци су означили "за апсолутног рекордера по регрутацији терориста у Европи".

Са Косова и Метохије најмање 300 исламиста

Према званичним подацима косовске полиције, на ратиштима у Ираку и Сирији тренутно се бори око 300 људи пореклом са Косова и Метохије, док је њих петоро погинуло у борбама. Ове бројке КиМ на мапи Интерпола означавају као најризичније подручје у Европи када је у питању опасност од исламског тероризма.


Право Скопље, десно Качаник / ОПОМЕНА Демуш Рака / Фото Д. Зечевић


Ал Каида

Листови сепаратиста на албанском тврдили су да је Мухаџери, после ангажмана у "Бондстилу" радио у Авганистану, а по повратку на Косово и Метохију основао је Удружења "Исламска омладина Качаника". На ратиште у Сирију, као припадник Ал каиде, отишао је 2012.
Извор: Новости    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.