Вести:

среда, 3. мај 2017.

Недеља Мироносица у манастиру Светог Саве у Жеровници и беседа 🎥

среда, 3. мај 2017. | КМ новине 0

Другу недељу после Васркса Света Црква је посветила светим женама Мироносицама. Спомен ових миомирисних душа Христових свечано је прослављен у Недељу Мироносица, 17/30. априла, у манастиру Светог Саве у Жеровници.






Тим поводом Свету Архијерејску Литургију у манастиру је служио Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење протосинђела Евтимија (Милентијевића) и протосинђела Висариона (Шуловића). Литургији је присуствовало око стотину верника а неки од њих су се сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Владика Николај је у својој веома надахнутој архипастирској беседи поучио присутни народ да наука Васкрслог Господа Христа није обична људска теорија него практична наука и да се мора испуњавати у свакодневном животу да би се разумела. „Они који испуњавају све оно што је Господ заповедио у Светом Јеванђељу наћи ће пут спасења и познати Васкрслог Господа Христа као Сина Божијега“, – нагласи је владика.

У својој беседи владика је о женама Мироносицама рекао: „Свете Мироносице, са Пресветом Богородицом на челу, слава су рода људскога и похвала рода женскога. Оне су имале велику љубав према Господу и нису Га оставиле док је био под Крстом. Све жене које верују у Господа Христа, које га чувају у срцу своме, које свете заповести Његове испуњавај, јесу Мироносице. Љубав ону коју су имале свете Мироносице и ми да задобијемо. Поред ње нам ништа друго неће требати. Победићемо сваки страх, победићемо сваки грех, зацариће се у нама све Божанске врлине, и смирење и кротост и вера, нада, љубав“. 


  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽
Горан Петровић's Slidely by Slidely Slideshow

Након Свете Литургије владика је пререзао славски колач сестрама при овој катакомби, које свете жене Мироносице традиционално прослављају као своје заштитнице.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредиле сестре слављенице.






Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине