Вести:

Friday, April 28, 2017

Шта пише у образложењу француског суда о Харадинају


Француски суд који је одбио захтев за изручење Харадинаја позвао се у образложењу на формалне, тј. процедуралне разлоге у доношењу такве одлуке.

#ramus; #haradinaj; #oslobodjen; francuska; sud; terorizam;
Рамуш Харадинај / Илустрација: КМ Новине 2017.

То проистиче из текста одлуке, коју је тај суд доставио Тањугу.

Суд, додуше, у образложењу одлуке констатује да захтев Србије није политички, али наводи да нису испуњени сви формални услови да би био прихваћен.

У одлуци се, такође, наводи да "ма какав да је циљ ка којем се тежи или контекст злодела због којих се тражи изручење, догађаји због којих се (Харадинај) тражи, с обзиром на њихову тежину, не могу да буду посматрани као да имају политички карактер".

"Не може се сматрати да је циљ захтева Србије политички, с обзиром на то да је испунила услове у вези са процесуирањем ратних злочина, што је констатовано и у извештају Европске комисије", навео је поред осталог суд у Колмару.

Међутим, констатовано је и да би Харадинајево изручење Србији могло да узрокује "изузетно озбиљне последице по његову личност, пре свега због његове улоге у оружаном сукобу и у политичком животу Косова, као и због његовог држављанства Косова - државе коју Србија не признаје".

Суд је такође напоменуо да данашња одлука није коначна и да се не може у целости објавити, с обзиром на то да француски јавни тужилац има рок од пет дана да се жали Врховном касационом суду.

У одлуци суда, најпре се констатује да су испуњени правни услови за изручење из првобитног захтева Србије, који је достављен суду 6. јануара, али да је суд прогласио неприхватљивом писану ноту коју је Србија суду доставила 1. марта:

"Србија је путем своје амбасаде проследила ноту датирану на 1. март 2017, која је примљена 10. марта 2017 - пре него што је Истражно веће, одлуком од 2. марта, наложило достављање додатних података - нова документа у оквиру захтева за изручење Харадинаја."

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html


Даље се наводи да "нота у чијем су прилогу документа извучена из страног поступка, а која је спонтано упућена у име државе да би била прослеђена Истражном већу, представља поднесак и мора бити проглашена неприхватљивом, с обзиром на то да држава која је упутила захтев за изручење није испоштовала процедуру", наводи се у одлуци француског суда.

За француски суд је такође неприхватљива допуна захтева за изручење, која је суду достављен након одлуке о проширењу истраге тужилаштва за ратне злочине 5. јануара 2017. године, јер, како је наведено, не испуњава формалне услове прописане кривичним законима.

Допуна захтева, како је указао суд, није праћена ни налогом за хапшење (потерницом), нити актом који би имао ту правну снагу, за разлику од налога за хапшење (потернице) од 1. октобра 2004.


Србија је у додатним документима прецизирала да је, у складу са применом новог кривичног закона, који је на снази од 15. јануара 2012, ранија концепција кривичне истраге измењена и да истражни поступак сада спроводи тужилац, а не више истражни судија, наводи се у одлуци.

Према ставу суда, Србија је подразумевала да јој не треба нова потерница за проширење истраге, јер једна већ постоји.

"Међутим, сваки захтев за изручење мора да задовољи формализам, који је обавезан кад је реч о захтеву за изручење", наглашава француски суд.
Извор: Агенције    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

2 comments:

  1. Реците ми дали се књига може прочитати путем итернета.Ако може пошаљите ми линк.Поздрав из Македоније.

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.