Вести:

петак, 10. март 2017.

Јани је тек 30 година. Будимо људи, помозимо!

петак, 10. март 2017. | КМ новине 0

Редакција ФБ Репортера је писала о Јани два пута, у септембру и новембру 2015. године, опширније можете прочитати у повезаним текстовима.








***

  • Прва операција због компликованог прелома потколенице у фебруару 2015.
  • Од фебруара 2015. до краја августа 2015. лечење фиксатором Илизаров апарат.
  • Друга операција у августу, скидање Илизаров апарата и постављање гипса. Крајем августа скинут гипс, лекар је написао предлог за рехабилитацију у бањи.
  • Фонд за здравствено осигурање одобрава Селтерс бању, али бања даје термин тек 2 децембра с тим да постоји могућност да позову раније ако буде места.
  • Након непуних месец дана од скидања гипса кост је напукла на истом месту и уследило је лечење другог прелома са гипсом.
  • Након више од месец дана у болници, 30. октобра 2015. истог дана кад је отпуштена из болнице добила је позив за бању али због другог прелома и гипса рехабилитацију није могла искористити.
  • Лечење другог прелома трајало је од септембра 2015. до краја априла 2016. године, све време гипс.
  • На редовној контроли крајем априла је скинула гипс и с обзиром на примарну болест дистрофију мишића и компликације дуготрајног лечења прелома и погоршање примарне болести добила је предлог од ортопеда, неуролога и физијатра за продужену рехабилитацију у Рибарској бањи са пратиоцем.
  • Фонд за здравствено осигурање овог пута неосновано НЕ ОДОБРАВА неопходну рехабилитацију.
  • Август 2016. Три месеца након скидања гипса уместо рехабилитације траје поступак остваривања законског права. После неколико жалби и грешака надлежних у папирилогији неопходна рехабилитација је и даље неостварива.
  • Октобар 2016. Пет месеци након скидања гипса, неколико жалби, Јана је добила рехабилитацију без пратиоца у Институту за рехабилитацију Београд – Селтерс, Младеновац и више нема право жалби. Рибарску бању неће добити преко социјалног.
  • Децембар 2016. Рехабилитацију о трошку РФЗО остварила тек после 7 месеци чекања док комисије нису исправиле своје грешке. За мајку као пратиоца морала да плати. Због неприступачности лековитим терапијама у Селтерс бањи није могла да користи пун бањски третман. Није се довољно опоравила. Захтев за наредни боравак у бањи о трошку РФЗО, на основу њене дијагнозе по садашњем закону не може да поднесе наредне 3 године. Због папирологије могуће је и дуже чекање, што пацијентима са дистрофијом мишића за то време здравствено стање може да се погорша јер је једини лек за ову болест редовна физикална терапија. Редовно бањско лечење оваквим пацијентима може побољшати квалитет живота и успорити болест. Минимум једном годишње лечење у адекватној бањи са пратиоцем може много помоћи.
  • Фебруар 2017. Због прелома који су протекле две године довели до погоршања основне болести дистрофије мишића Јани је потребно бањско лечење чешће у адекватној бањи јер је то једини начин да се Јанино здравствено стање побољша или бар одржава кад се дође до максималног побољшања да не би дошло до тежих компликација у наредном периоду живота. Бањско лечење у Рибарској бањи је једино сигурно могуће о сопственом трошку јер по садашњем „закону“ београдски осигураници исту не могу добити.
Јана је млада и живот је пред њом. Ако не може да добије помоћ од државе, надамо се да ће добити од људи који ће разумети њен проблем.

Јана је пре прелома ходала уз помоћ, а сада је у инвалидским колицима због прогресивно ослабљених мишића као последица прелома и примарне болести.

Апелујемо на све људе који су у могућности да помогну.

***

Јаниних 15 месеци на сликама:





Дајмо Јани шансу да поново корача. 

Јана се неизмерно захваљује на разумевању њене ситуације и на помоћи.
Редакција ФБ Репортера се искрено нада да ће захваљујући помоћи добрих људи Јана отићи у Рибарску бању и бити онолико колико буде потребно за опоравак.
Ваше мало, значиће много. Новац је препрека, а редовно бањско лечење је важно за Јанино боље сутра.

Можете уплатити из било које поште или банке у Србији, обичном уплатницом.

Сврха уплате: Трансакција по налогу грађана.




ЕРСТЕ Рачун: 340-32246122-52
Прималац: Маријана Гавриловић, Београд

_______________________________

ТРАНСАКЦИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА ПУТЕМ WESTERN UNIONA – у договору са Маријаном преко њеног фб профила: https://www.facebook.com/jana985




Извор: ФБ Репортер    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине