Вести:

субота, 18. фебруар 2017.

Зоран Влашковић: Удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii поручило из Прага: „КОСОВО ЈЕ СРБСКО“

субота, 18. фебруар 2017. | КМ новине 1

Зоран Влашковић: Удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii поручило из Прага: „КОСОВО ЈЕ СРБСКО“ Удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii , из Прага у Чешкој, одржали протест 17. фебруара (петак) „Отето Косово“ и поручили: „КОСОВО ЈЕ СРБСКО“

#Косово, #метохија, #Србија, #обележавање, #порука, #подршка, #Чеси, #Отето, #Косово,



  • У Чешкој је 17. фебруара одржан протест због кршења међународног права и самосталног проглашења „независности Косова“. Организатори протеста били су браћа Чеси из Удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii.



Текст и фото: Зоран Влашковић



Сваке године овај скуп подршке србском народу и Србији одвија се на Вацлавском тргу у Прагу. Протест носи назив „Uloupené Kosovo (Отето Косово)“ по истоименом филму чувеног чешког режисера Вацлава Дворжака, који са Јарославом Фолдином, чешким парламентарцем и пријатељима учествује на овом протесту.


Они се, као и сваке године, традиционално окупљају и испред србске амбасаде у Прагу да изразе свој протест против НАТО - злочиначког бомбардовања Србије 24. марта 1999. године и насилног отимања Косова и Метохије од Србије. -На протесту је учествовало више стотина Срба који су истински дали подршку Србији и српском народу да је Косово и Метохија неотуђиви и саставни део Србије. 

Чешка држава је признала Косово али још увек нема дипломатске односе са Приштином. У сваком случају братски чешки народ зна да се Србији силом намеће противно сваком међународном праву одузимање Косова.

Зато су Чеси за Србију и праведни српски народ – каже специјално за ''Јединство'' Вацлав Дворжак, аутор филма ''Отето Косово''. Дворжак је пре пар година боравио на Косову и Метохији и Косовској Митровици.



author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


1 коментар:

  1. Ако је то иза споменик Светом краљу чешком ВАЦЛАВУ, треба знати да се прославља 28.септембра, кад и СВ.ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИК ХАРИТОН Лукић, новомученик косовски, убијен од шиптара 1999. ..НЕМА СЛУЧАЈНОСТИ, БОГУ СЛАВА И СВЕТИМА ЊЕГОВИМ. Св. Вацлав је унук Св. Људмиле (српскога краља кћи, како пишу књиге старе). Убио га његов брат Болеслав и одмах почео доводити Немце за свештенике и уводити службу на латинском језику (ПРОЛОГ Св.владике Николаја Велимировића, 28.септембар)...НЕМА СЛУЧАЈНОСТИ, БОГУ СЛАВА И СВЕТИМА ЊЕГОВИМ. Мирко

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине