Вести:

субота, 18. фебруар 2017.

Mанастир Грачаницу прeтварају у галерију слика! (ФОТО)

субота, 18. фебруар 2017. | КМ новине 2

Mанастир Грачаницу прeтварају у галерију слика! У унутрашњости цркве манастира Грачаница данас су уграђени рефлектори који стварају атмосферу боравка у галерији или музеју, пажњу верника усмеравајући на фреске.

#Gracanica, #Kosovo, #metohija, #Reflektori, #Skrnavljenje, #crkva, #muzej, #freske, #molitva,
Новоуређена унутрашњост цркве манастира Грачаница. / Фото: КМ Новине




Како КМ Новине сазнају у петак, уочи Задушница, извођени су радови чији је циљ био инсталирање рефлектора изнад фресака старих неколико векова, бисера српске културе.

Током радова бушени су, оштећивани и видно другачије преуређивани зидови на којима су окачени рефлектори. Неки од првих посетилаца посведочили су нам да су у ту сврху бушене чак и неке фреске. Све то могло је да буде решено рефлекторима са пода који су и конструисани за овакву намену.

Нови рефлектор у унутрашњости Грачанице

На овај начин, очигледно са намером да ова инсталација буде трајна, фреске су битно истакнуте и привлаче сву пажњу посетилаца. Верници који у овај манастир долазе ради молитве, како је већ обичај читавих 700 година уназад, сада су у великом проблему јер им је пажња усмерена на зидове уместо досадашњег полумрака који је битно могао да умири расејане мисли. Тешко је сконцентрисати се у простору који је сада намењен визуелном ужитку истицањем форме изнад суштине. Не само што је верницима нарушено њихово право на молитву већ је овим и сама црква у правом смислу речи - оскрнављена.

"Ако је Црква могла 700 година без рефлектора, шта ће нам то сада" каже Д.П. који је фотографисао рефлекторе због чега су представници узурпиране Епархије рашко - призренске позвали тзв. "косовску полицију" да интервенише што су они и учинили тражећи га на адреси на којој станује. Полицији је уручен и видео снимак са камера које су негде биле скривене а вероватно су раније инсталиране и то, како сазнајемо, такође у унутрашњости храма, а на коме се наш саговорник види да је присутан у цркви. О читавом догађају ћемо опширније известити кроз дан или два.


Ово није прво скранљење манастира од тренутка безаконог прогона надлежног епископа Артемија. Кроз двориште средњевековне светиње пропуштане су шиптарске бициклистичке трке, као гости са највишим почастима примани су страни државници од којих треба истаћи Хилари Клинтон и свакако поменути Атифете Јахјагу у својству "председнице Косова". Почетком ове године манастир су званично посетили и представници такозваних "Косовских оружаних снага".

Сви они одавде су у свет слали промотивну слику о "успешном отцепљењу Косова и Метохије" што у присуству представника СПЦ добија на својој апсолутној пуноћи заокружујући шиптарску "државу" и правдајући све почињене злочине у то име над Србима.

Као најодговорнији за извршавање ових налога, од кога год да стижу, свакао се може именовати узурпатор трона Епархије рашко - призренске, Теодосије. У годинама иза нас ревносно је показивао да су му земаљске ствари и власт далеко пречи од монашког позива коме се наводно посветио.

У изјави за КМ Новине
Зорана Миљевић, дипломирани теолог и бивши саветник у Министарству за КиМ, каже да ко су информације о томе тачне, онда је то неовлашћено и нестручно извођење радова на споменику културе под заштитом државе Србије и УНЕСКО-а и починиоци (налогодавци и извршиоци) треба кривично да одговарају за оштећење - ко год да су".


ФОТО ГАЛЕРИЈА:  📷



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


2 коментара:

  1. Анониман8. март 2017. 23:07

    Био сам у манастиру и кад су ми рекли да наплаћују у еврима и цене изржене у еврима толко о великом српству, још када сам чуо поред мене албанца како неком амеру прича о манастиру све ми је било јасно!Као да наша Србија не може да запосли неког теолога ко зна језик и ко ће да прича историју како ваља, тако нам и треба!Питам се да ли би ја могао да у некој џамији да причам на српском баш се питам? Можда су ово ситнице али ме вређају!!!Све док се будемо овако понашили тако ће нам и бити.Поздрав браћо Срби и узмите се у памет!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовани, види се да не познајете ситуацију на Косову и Метохији, изгледа чак ни површно. Манасити на КиМ од 2010. године када је владика Артемије прогнан на правди Бога, нисуу рукама људи који заступају српске интересе, напротив они су пали у руке оних који најактивније чине све да српска покрајина постане шиптарска држава. Узурпато трона ЕРП, Теодосије, уз свесрдну помоћ Саве ЈАњића као и свог "заменика" чије је као такво место потуно нејасно (за шта постоји адекватна позиција предвиђена уређењем клира у оквиру СПЦ али он то по није по тим прописима већ самовоно именован), представљају претходницу српских издајничких струја. Управо због тога и може Шиптар да објашњава странцима како је то "косовски споменик култура" а не молитвено место, храм српске православне Цркве, ти људи су му то и дозволили јер на томе заједнички раде. наша држава Србија је сарадник у томе и кровна институција која све то аминује, даје дозволу, подржава и активно учествује јер се и на њеном врху увласти налазе издајници који имају исти циљ, од Косова и Метохије направити шиптарску државу. Нису то ни мало ситнице, ни у једном сегменту то нису ситнице већ државне, крупне ствари! Пратите нас и временом ће Вам то бити јасније, а можете да претражите наш портал и да наиђете на гомилу доказа баш о овоме о чему смо Вам писали.

      Избриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине