Вести:

Wednesday, February 1, 2017

Лажна вест је да Трамп тражи Војску Косова

Wednesday, February 1, 2017 | КМ новине 0

Начин на који је у Србији представљено образложење министра одбране САД Џејмса Матиса на саслушању у Конгресу 12. јануара, а према коме пре смањења присуства снага САД на Косову домаће косовске снаге морају добити мандат за одбрану земље, како тврди Обрад Кесић, аналитичар из Вашингтона, представља потпуно лажну слику нове спољне политике Америке.

#Косово, #Метохија, #Шиптари, #терористи, #злочинци, #НАТО, #Амеика, #САД, #Трамп, #војска,
Од терориста до НАТО топовског меса.
- Прво, то се представља као званични став администрације, а будући министар је то рекао док је био на саслушању, дакле, није још постао државни секретар одбране. Друго, он је говорио у контексту политике која се спроводи од стране америчке администрације у последњих више од десет година и пред члановима комитета међу којима су највећи јастребови што се тиче не само питања Косова и Срба на Балкану, него и Русије - констатује Кесић за Спутњик.

У том контексту, додаје, подразумева се да нови министар Матис неће да иде предалеко у најавама које су нове смернице неке нове политике, која још није дефинисана.

Министар војни не води политику

На сличном становишту је и бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић, који каже да је Матис, да би постао министар одбране, на сенатском комитету причао нешто што је у складу са досадашњом генералном политиком Пентагона и смањења њиховог војног присуства на другим местима.

Међутим, истиче Вујачић за Спутњик, будући министар одбране не води спољну политику, а ово је спољнополитичко питање.

- Американци су ушли на Космет са Европљанима уз слоган "Заједно унутра, заједно напоље". Значи, док год је ту присуство европских и било којих других трупа у Кфору, да ће САД остати заједно са њима - каже Вујачић.

Образложење Матиса он тумачи као рутински одговор на бази претходно зацртане политике смањења војног контингената, а да ли ће то потпуно повући, велико је питање.

- Другим речима, не бих давао томе, како да кажем, значај, дефинитивне одлуке америчке владе да ће се то стварно спровести - додаје Вујачић.


Нова политика и за Балкан

Обрад Кесић је међу првим аналитичарима у јавности износио анализе политике нове америчке администрације и никад није говорио да ц́е се они директно бавити питањима на Балкану.

- Међутим, ако спроведу оно што су најавили као кључне елементе своје политике, на пример побољшање односа са Русијом и изградња стратешког партнерства, преиспитивање става према НАТО-у, учешће у њему и финансирање овог савеза, обустављање такозваних програма демократизације које је најавио председник Трамп… онда можемо очекивати да ће то дефинитивно да утиче на политику и у свакој регији света, укључујући и Балкан - наглашава Кесић.


Прилика за Србију и Српску

У том контексту, сугерише, ово је прилика и има простора да се ствари промене и у корист Србије и у корист Републике Српске, али и да се ситуација на Балкану потпуно постави на нови темељ.

- То се дешава. А хистерија која влада због једне изјаве је нешто стварно чудно - констатује Кесић.

На неки начин, појашњава, то је нека лажна вест којом се они који су уплашени од нове администрације или они који су погрешно проценили, свих ових година, шта и на који начин служи интересима Сједињених Америчких Држава, сад надају и хватају за сламку спаса, кроз ту једну изјаву.

- Мислим да је паметније да се гледа шири контекст које су то смернице које су најављене, који су приоритети спољне политике и онда да се прави озбиљна анализа шта треба и како да се позиционирају Србија и Република Српска - закључује Кесић.


Подржите нас:Извор: Агенције    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.