Вести:

Friday, January 13, 2017

Судски процес потив владике Артемија крцат неправилностима, недостају и докази (ВИДЕО)

Friday, January 13, 2017 | КМ новине 2

Маратонски процес у случају против владике Артемија и његових сарадника настављен је прошлог месеца пред Вишим Судом у Београду.

#Суд #процес #тужба #владика #епископ #Артемије #рашко #призренска #епархија #косово #метохија #Србија #Београд #Синод #СПЦ #лаж #прогон #клевета
Епископ Артемије током консултација са својим адвокатом / Фото: КМ Новине     

Оно што овај случај од почетка каратерише јесте недопустив ниво неправилности, нелогичнсти и правних пропуста који га прате од самог почетка.

"Прва ствар која, по мени, ту одсуствује од неке процедуре је његово трајање а ми смо још увек фактички на самом почетку, без обзира што је формално отпочео главни претрес. И ти докази који би требало да се изводе представљају заправо својеврсну истрагу, оно што је требало истражити и испитати пре него што је уопште отпочео читав тај поступак и можда пре него што је исама оптужница ступила на правну снагу" каже за КМ Новине адвокат одбране Никола Томашевић.


#Никола #Томашевић, #адвокат, #одбрана #Суд #процес #тужба #владика #епископ #Артемије #рашко #призренска #епархија #косово #метохија #Србија #Београд #Синод #СПЦ #лаж #прогон #клевета
Никола Томашевић, адвокат одбране / Фото: КМ Новине     
Главним недостатком сматра одсуство материјалних доказа "конкретно писмени докази, посебно у односу на економско - финансијску аналитику који су "привремено" одузети а ми никако не можемо да дођемо до њих. То је по мени највећи проблем за браниоце у овом случају. Ми ћемо даље у поступку на томе инсистирати. Од тога нам зависи могућност изношења одбране јер се на томе заснивају и оптужница и наша одбрана. У зависности од доказа и колико ће нам они бити на располагању, а морају нам бити на располагању и то не би смело да нам се ускрати, зависи исход и одлука у овом постпуку" каже Томашевић.

Процес је још једном одложен и то за 8. март, ове године за када је заказано наредно рочиште. Овај пут је за то постојао објективан разлог али није сваки пут било тако, каже за КМ Новине адвокат владике Артемија, Бранислав Тапушковић.

"Овога пута заиста није пропуст ни Суда ни тужилаштва већ је разлог за одлагање суђења болест колеге који брани Симеона али остаје проблем који је и до сада присутан. Први пут је владика Артемије испитан још 2012. године а цео поступак је био отворен још 2010. Значи шест година чекамо на почетак суђења, то је заиста неодмерено време. Данас то није одложено због пропуста Тужилаштва али до сада је то ишло траљаво са 1000 разлога потпуно необјашњивих" каже Тапушковић.  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽Епископ Артемије је неканонски уклоњен из своје Епархије и са Косова и Метохије након што је, у име Синода СПЦ, пензионисани владика Атанасије Јевтић потписао својеврсну "црквену пресуду" на основу наводних доказа до којих је "истрага дошла" како је тада речено.

Међутим, ни после шест година од прогона владике нема ни једног доказа против владике, нити је случај одмакао од свог почетка. Овим се каља углед појединца али и Судова као и саме државе која помаже опстанак система коме закон није приоритет већ инструмент за извршење незаконитих поступака.

У првим тренуцима покретања кампање против владике Артемија у вези са ситуацијом која је тада насатала многи су били неодлучни. Данас је више него јасно да се ради о намештеном процесу који је за циљ имао прогон владике као једног од најодлучнијих бораца за очување Косова и Метохије у саставу Србије али и личности која се дубоко противила било каквим новотаријама у богослужењима што га је препоручило а улањање без икакве кривице а због одлучности да не попусти пред екуменистима.Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

2 comments:

  1. Атансије пензионисан, а Сатанасије?

    ReplyDelete
  2. Нашег милог Владику што год више прогоне и блате то је он јачи и сјајнији. Његове катакомбе ничу као печурке широм свијета и пуне су народа. И сам сам градио у Аустрији и ево 3 пут се проширује. Сам Бог је на Артемијевој страни а ко има Бога за савезника тај побијеђује. Ова олош са паПтријархом Иринејом на челу рачунају на владикину старост а не рачунају на огромну духовну снагу коју владика има и да владика тек треба да убире плодове свога труда и вијере у Бога. Наш владика је још на почетку и његов пун замајац ће тек да дође. Велики поздрав за све праве Православце

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.