Вести:

среда, 25. јануар 2017.

Српске власти нису тражиле изручење Харадинаја!

среда, 25. јануар 2017. | КМ новине 0

Српске власти нису тражиле изручење Харадинаја! Српске власти француским послале непотпун захтев за изручење Харадинаја, највероватније са циљем да олакшају Француској да одбије изручење једног од највећих ратних злочинаца из сукоба ан Косову 1999. године па и раније.

#Ramus, #Francuska, #Haradinaj, #Kosovo, #Metohija, #Zlocini, #Rat, #1999, #Radonjicko, #Jezero,

















Пише: Иван Максимовић




"Захтев, који морају да прате акти о покретању истраге, одређивању притвора и докази који поткрепљују сумњу, још није стигао у тај суд у Колмару", рекла је Танјугу званичница тог суда задужена за комуникације Сандра Ди Роса.

Из овога се може извући сасвим јасан закључак да српске власти нису послале ваљани захтев за изручење Харадинаја српском правосуђу. У народу је од самог тренутка хапшења владало мишљење да власти из Србије неће ни тражити да он буде изручен нашем правосуђу будући да они апсолутно заступају НАТО и америчке интересе који су директно супротистављени домаћим. Тако да правду у овом случају не очекује нико већ пре тренутак када ће медији објавити вест да је Харадинај и овај пут утекао српским властима и власти за то највероватније оптужити "Запад за пружање подршке" шиптарским терористима како је то увек и случај. Чињеница да се режим овим бави путем потпуно контролисаног правосуђа пре свих од стране америчких интересних група које дају најјачу подршку отцепљењу Косова и Метохије. То нужно прати прикривање најтежих злочина над српским народом током рата на Косову и Метохији који је са терористичким групама почео много пре бомбардовања.


Медији нејасно и невешто покушавају да оправдају саучешће у злочину, кроз његово прикривање, српске стране данас која се пре свега налази у власти и Тужилаштву. Чињеница да за једног од најтежих криминалаца, ратних злочинаца, суровог убице пре свега Срба али и свих који су му се супротстављали током година његовог успона  у свету криминала и злочина, српске власти нису послале комплетан захтев говори само да то нису ни желели. Детаљи толико сурови да би само због једног од тих злочина Харадинај морао да проведе године иза решетака, више пута су процуреле у јавности. И без тога српска полиција има комплетан досије Рамуша Харадинаја чије битне делове су својевремно објавиле и КМ Новине улажући труд у њихово прибављање чак и не знајући да то чине прве, након година одбијања водећих медија да то учине [КЛИК НА ВЕЗУ].

Рамуш Харадинај одговоран је за прву масовну гробницу на територији Србије познату кроз масовни злочин, мучења и убистава цивила на Радоњићком језеру где је "пронађено 32 тела Срба, она тела која вода није однела и сакрила на месту где је Харадинај бацао своје жртве, не трудећи се ни да их сакрије".

Међу претежно српским жртвама било је и Рома као и Албанаца католика што додатно говори о суровости овог касапина који је својевремено изјавио да је његова породоцица само "споља живела по муслиманским обичајима док су у кући јасно знали да припадају римокатоличкој конфесији".


Такође, Харадинајева злодела позната су и на другим местима попут масовног силовања киднапованих Српкиња пре свега у подруму хотела "Паштрик" где је чак и у Хагу признато да је све то почињено. Нека од силовања догодила су се и у Клечки где је преко стотину Срба одведено и махом живо спаљено у импровизованим крематоријумима, односно пећима за гашење креча, након што је над њима извршаван монструозни, бестијални низ свирепих злочина у који се убраја и киднаповање српске младе са свадбе заједно са другим женама које су тамо одведене и мучене.



Медији на српском, у већ устаљеном маниру слуганства режиму без обзира на све, покушавају да намерну траљавост и овај пут оправдају наводима да је "Суд  "званично обавештен" да Србија тражи изручење Харадинаја на основу чега је против њега покренут поступак екстрадиције и забрањено му је да напушта Француску". Наравно, нема детаља у медијима шта подразумева оваква формулација. Ко и како је "званично обавестио француски Суд да ће припремити документацију"? Вероватно и за то постоје рокови који се морају испоштовати јер никога не можете вечно држати под привременом правном забраном ма за шта да је оптужен.

А изгледа да српска власт баш то покушава јер шта их је спречило да до сада, посел двадесет дана, предају потпунији захтев? Посебно ако знамо да је српско Тужилаштво за ратне злочине навело да постоје докази да је Харадинај наредио око 200 убистава а да је лично убио 68 људи. („Судски лекар Хозе Пабло Барјабар, бивши шеф Бироа за истрагу несталих и судске медицине при УНМИК-у од 2002. до 2007. године, изјавио је да је у Немачкој, уз одобрење Хашког трибунала, уништено 400 узорака ДНК жртава на Косову". Немачки полицајци су на Косову, 1999. године, скупили 400 узорака ДНК. Године 2002. тражио сам те узорке за идентификацију. Немци су рекли да су их уништили јер им је Хашки трибунал то дозволио", рекао је Барјабар у интервјуу швајцарском дневнику Време (Le Temps). Судски лекар је подвукао да је у то време могла бити покренута и истрага о нестанку 470 лица, већином Срба са Косова, после доласка Кфора“).

То исто српско Тужилаштво за ратне злочине је након ослобађајуће пресуде Харадинају у Хагу у јавности испољавало изузетно резигнирајући и оштар став поводом такве одлуке иако је највећи број сведока током истражног процеса Рамуша Харадинаја убијено, укључујући и "заштићене сведоке" у оквиру програма на тлу европских земаља.

Захтеви Албанаца да Харадинај буде ослобођен. Срби се готово нису ни огласили преко нужне потребе.

Још је на почетку било јасно да ће Рамуш Харадинај у Хагу тијумфовати, додуше надајући се изреченој казни бар у дужини тајања притвора пре свега јер је њему суђено за отмицу и убиства (често за двојицу - тројицу) "Рома, Албанаца и Срба" те је умањивање жртава наговештавало исход. Ипак, није било много оних који су мислили да ће бити ослобођен што тек сада добија на логичности када се направи кратак пресек догађаја који су за њега, у његовим полтичко - злочиначким активностима најважнији. Пре свега, како тврди Мирослав Лазански а није оповргаван, Рамуш Харадинај се, у друштву Хашима Тачија и Сали Берише, састао са Бин Ладеном у Тиран 1995. године. Дакле са терористом кога је заправо створила америчка ЦИА. Касније су се од њега одрицали али са последњим догађајима у Сирији јасно видимо да је потпора свих терористичких група у исламском делу свету заправо Америчка влада која се до краја није могла отрести утиска да ипак не учествује у подршци и самом Бин Ладену.

Но, током деведесетих година америчко Министарство одбране започиње активну војне везе као и обуку војника албанске војске проглашавајући војну сарадњу са Албанијом важнијом од било које са другом државом бившег комунистичког блока. Није прошло непримећено да је више америчких официра на месечном нивоу посетило Албанију него Токио, с обзиром да су је Јапан био центар прикривене политике према Далеком истоку. Истовремено је у Албанији обучаван и огроман број шиптарских терориста којима ће касније "помоћи" (правилније је рећи искористити их за своје агресорке намере према Србији) уз потребу комплетног војног арсенала и логистике у свом/НАТО поседу.

Амерички геостратешки интерес - сарадња са Албанијом. На фотографији доле виде се амерички војници у Албанији, припадници Нацоналне гарде Јужне Каролине, који помажу модернизацију војске. У конкретном случају - болнице / 1996. године.


Зверско бомбадовање завршено је окупацијом КиМ, даљим кршењем Међународног права и прогона, убистава и страдања Срба уз благослов или чак на препоруку америчких логистичара. Даље се свакако у везу мора довести и изјава портпарола НАТО-а Џејми Шеја који је на новинарско питање о одговорности просто рекао🔗 да САД финансира Хашки суд и да они "имају исти циљ" те не постоји намера и да неће судити никоме осим учесницима ратова на тлу бивше Југославије. Након ослобађања не само Харадинаја већ и безмало свих других зликоваца офговорних за најстрашније злочине над Србима, више је него јасно какв је то циљ. А да би се уклонила свака препркеа ка његовом достигнућу морало се  иутицати на српско Тужилаштво за ратне злочине па је услед једне свађе и приложен документ у коме Владимир Вукчевић подноси обиман и званичан извештај о раду тог Суда америчком амбасадору у Србији, Мајклу Кирбију. Поред тога Вукчевић се састајао и са правним саветником америчке амбасаде у Београду такође подносећи извештај о раду Тужилаштва и то по ранијем договору у коме ће Тужилаштво припремити помоћ Наташи Кандић у случјевима које она води - увек против српских учесника рата а никада против туђих зликоваца и ратних злочинаца. Више о томе, уз увид у ова документа погледајте [КЛИКОМ НА ВЕЗУ].

Да ли остаје дилема због чега је француском Суду послат непотпун захтев? Па и не баш. Али медије у Србији то не занима. Вести се у Србији производе начином на који се живина на фарми храни - приђеш, прогуташ, слободан си. У највећој мери је то због тога што и уредницима медија на српском плата зависи управо од финансијера српског Тужилаштва, Хашког суда, Рамуша Харадинаја... Једино је народ, без права гласа, на супротној страни. Због тога се новинари и најутицајнијих новина ни мало не либе да после свега реченог напишу како је "Србија је два дана касније (по хапшењу Харадинаја) проследила Француској документацију преведену на француски и пратеће доказе"?! Зашто би онда из француског Суда стигло обавештење да тога нема? После оваквог, неразумног навода, медији се пребацују на штуру хронологију изостављајући најбитније детаље: Харадинај, који је лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потерници. Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године, суђено му је у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби. Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године". И то је све. Без емоција, без жеље за правдом, без људске основе да се инсистира на откривању истине и кажњавању криваца...


Тачно је и то да сама Европска унија, у складу са својом "спољном политиком" (потчињеношћу) НАТО-у и Америци, директно учествује и приморава српску страну да ослобађа ратне злочинце као што еј то безусловно учињено 2001. године ослобађањем преко 2000 шиптарских терориста, правоснажно осуђених, без иаквог захтева. Све то траје до хапшења и ослобађања Нехата Тачија прошле године који је из притвора отишао у колима регистарских ознака дипломатске службе ЕУ у Србији. Чак је и јуче прво амуш Харадинај изјавио да неће бити изручен Србији па смо тек онда то могли да званично чујемо, додуше као наговештај али ако 20 дана није довољно да се оваквав случај процесуира, а ан основу досадашњег искуства, више је него вероватно да Рамуш говори истину.

Али овде имамо Француску која је Рамуша Хаrадинаја ухапсила по потерници српског Тужилаштва и упркос чињеници да неке чланице ЕУ снажно захтевају његово ослобађање, Французи су одлучили да сачекају српску страну и њен захтев за изручењем. Док су га везаног водили, без икакве сумње смо могли да видимо страх и неизвесност на његовом лицу.



Није се радило ни о каквој представи, нити је Харадинај одмах могао да буде сигуран шта ће са њим бити утолико пре што он најбоље зна своју кривицу. Међутим, ни Французи неће довека чекати јер су такве процедуре прецизно регулисане Међународним законом, роковима и правилима. Па на крају не могу други да буду криви баш за сваки наш "неуспех".




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине