Вести:

понедељак, 5. децембар 2016.

Бесплатно ДНК тестирање за Србе са Косова и Метохије и са југа Србије

понедељак, 5. децембар 2016. | КМ новине 1

Друштво српских родословаца „Порекло“ и Српски ДНК пројекат организују истраживање етногенезе Срба с подручја југа Србије (приоритет Врањска котлина) и са Косова и Метохије.


Истраживањем ће бити обухваћено 100 појединаца, од којих би већина (најмање 70) требало да буду с Косова и Метохије. При томе, и што се тиче кандидата југа Србије и што се тиче Косова и Метохије услов је да тестирани буду потомци стариначких родова, тј. да не буду пореклом од оних који су у ове области Србије досељавани из других крајева Србије и бивше Југославије.

Заинтересовани кандидати своје пријаве треба да пошаљу на имејл адресу dnk@poreklo.rs с назнаком ПРИЈАВА ЗА ТЕСТИРАЊЕ СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И СА ЈУГА СРБИЈЕ.

Уредништво Српског ДНК пројекта ће обавити избор међу пријављеним кандидатима и они чије пријаве буду прихваћене добиће ближе упутство у вези тестирања.


Пријаве за ово тестирање трају најкасније до 10. децембра 2016, односно до тренутка кад буде изабрано и тестирано свих 100 кандидата.

Резултати добијени тестирањем биће кориштени у научном раду групе генетичара из Биолошког института, а потом ће бити уврштени и у табелу Српског ДНК пројекта.


Извор: Порекло    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. На Шар планини са Косовске стране има на десетине стариначких српских родова али нема нити једног тестираног, јер смо закаснили са пријавом. Штета што ће Сиринићка жупа остати нетестирана а организаторима замерам што нису унапред одредили колико ће грађана по регионима Космета тестирати. Моје запажање ће се одразити на резултате тестирања јер на централном Косову има доста ''тамнопутих'' срба за разлику од Сиринићких срба који су светлије пути.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине