Вести:

субота, 3. децембар 2016.

Шиптарима ништа није свето, на српском гробљу у Ђаковици граде Суд!

субота, 3. децембар 2016. | КМ новине 0

Породице из Ђаковице реагују због одлуке да се на старом православном гробљу гради суд. Албанци су после 1999. порушили и цркву и ту направили градски парк.

Старо гробље у Ђаковици, данас градилиште. / Фото: А. Ђикић, НСПМ
















На старом православном гробљу у Ђаковици, на којем сада шиптарске власти граде зграде суда, сахрањен ми је свекар Спиро Станојевић 1963. године. То је наше старо православно гробље и то знају сви Шиптари у граду, али очигледно да њима ништа није свето, па ни кости покојника - прича за "Новости" Душанка Станојевић (84), једна од расељених из Ђаковице.

Драгојла Ђикић (75), просветни радник у пензији из Ђаковице, говори за наш лист да је гробље било велико и да је оно из периода пре и после Првог светског рата.


Црква и капела Св. Саве на ђаковичком гробљу. / Фото: А. Ђикић, НСПМ
- Иако је временом урушавано, на њему је до 1999. године било на стотине надгробних споменика. Ја сам као девојчица одлазила са мајком јер ми је на том гробљу сахрањен деда који је умро млад, али и бројна родбина. Поуздано знам да се на том гробљу налазе гробови и два руска геометра као и једне Рускиње, наставнице балета која нас је као мале учила овој уметности - прича Драгојла.

Она објашњава да је њен покојни отац, који је преминуо пре 44 године, први Србин из Ђаковице који је сахрањен на новом гробљу у Пискотама.

И Слађана Кузмановић (50) чија је бројна родбина сахрањена на старом православном гробљу у Ђаковици на којем се сада зидају три зграде суда, каже да је као девојчица одлазила са мајком да запали свеће рођацима али и француским и енглеским војницима који су страдали у Првом светском рату, а који су сахрањени на том гробљу.


Градилиште на гробљу у Ђаковици. / Фото: Новости
Сећа се, каже, када јој је отац преминуо 1981. године да је сахрањен на гробљу у Пискотама, али су и даље сви Срби из града одлазили на задушнице на старо православно гробље.

Марина Савић (51), сада расељено лице из Ђаковице, чија се кућа налазила преко пута овог гробља, каже да су албанске власти после 1999. године порушиле и православну цркву у центру Ђаковице и ту направиле градски парк.


Црква Свете Тројице данас потпуно порушена, остаци уклоњени а на том месту изграђен парк.

Извор: Новости    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине