Вести:

петак, 16. септембар 2016.

Хитно! На Косову и Метохији ухапшена два руска новинара!

петак, 16. септембар 2016. | КМ новине 0

Руководилац српске верзије News Front-а Оксана Сазонова као и независни камерман Сергеј Белоус ухапшени су од стране косовске полиције током снимања православних храмова на Косову и Метохији, а такође суживота Албанаца и Срба у том подручју.

Ухапшени новинари.




У изјави Звонка Михајловића за портал иКос.рс речено је:

„Новинари су дошли на Косово и Метохију како би направили причу о проблемима Срба на овом простору као и о нападима који су уперени против њих. Новинарима сам обезбедио смештај у Великој Хочи и они су требали данас и сутра да бораве у општини Ораховац. Приликом изласка из једне винице у Великој Хочи на путу ка српској породици коју су хтели да интервјуишу зауставили су нас 4 полицајаца, два у униформи и два у цивилу.

Фото: иКос.рс
Приликом легитимисања видели су да новинари немају визе у пасошима и одмах су их привели у полицијску станицу у Ораховцу док су мени узели документа и наложили ми да дођем у полицијску станицу и дам изјаву. Од тог момента ја губим сваки контакт са пријатељима из Русије и у полицијској станици су нас држали више од 2 сата.

Након тога су ми наложили да одем у Приштину у одељење за миграције где су и њих спровели. Када сам стигао испред зграде где се налази то одељење полицајац ми је пришао, вратио ми документа и рекао да сам слободан и да могу да идем кући. На моје питање шта ће бити са новинарима одговорио ми је да ће вечерас или можда ујутру да их депортују до неког административног прелаза како би напустили Косово и Метохију. Ја сам инсистирао да ми кажу када ће да их депортују како бих кренуо са њима да им помогнем, полицајац ми је одговорио да нема потребе јер нећу моћи да будем са њима у аутомобилу и да без обзира на све они тај податак неће да ми дају. Након тог разговора одмах сам обавестио Канцеларију Руске федерације у Приштини о догађају и у сталном сам контакту са њима како би смо помогли браћи Русима. Надам се да ће све бити у реду и да ће их пустити на слободу“.

Ухапшени су руководилац српске верзије News Front-а Оксана Сазонова као и слободни камерман Сергеј Белоус. Новинаре су оптужили за нелегалан боравак на Косову, конфисковали им фотографску опрему. Не дозвољавају им контакт са блиским особама нити са представницима дипломатске мисије Русије у Србији.

*** 
Хитно! На Косову и Метохији вечерас ухапшена два руска новинара!
СРБски ФБРепортер

15.9.2016. око 19 часова „косовска полиција“ је у Великој Хочи код Ораховца привела два руска новинара, Сергеја Белоуса и Оксану Сазонову, који су након „легитимисања“ одведени у Приштину.

Претпоставља се да је разлог привођења „нелегалaн“ улазак руских новинара на територију КиМ, с обзиром да су „косовске власти“ увеле обавезу да грађани Руске Федерације не могу без визе ући на територију тзв. државе Косово.

Сајт иКос.рс јавља да је заједно са руским новинарима био приведен и Звонко Михајловић из Штрпца, који је затим око 20:45 пуштен на слободу.

16.9.2016.

***

РУСКИ НОВИНАРИ УХАПШЕНИ НА КОСОВУ

16 сентября 2016, 01:14
News Front

Група руских новинара из агенције News Front ухапшена је вечерас на Косову и Метохији, саопштио је Интерфаксу руководилац News Front-а Константин Книрик.

«Руководилац српске верзије News Front-а Оксана Сазонова као и слободни камерман Сергеј Белоус ухапшени су од стране косовске полиције током снимања православних храмова на Косову и Метохији,а такође суживота Албанаца и Срба у том подручју. Новинари су планирали да сниме документарни филм о Косову» – рекао је Книрик.

Он је саопштио да су новинари ухапшени у Великој Хочи а затим пребачени у Приштину.

«Новинаре су оптужили за нелегалан боравак на Косову, конфисковали им фотографску опрему. Не дозвољавају им контакт са блиским особама нити са представницима дипломатске мисије Русије у Србији.




Извор: ФБ Репортер    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине