Вести:

субота, 10. септембар 2016.

Ђорђе Башчаревић: Оглавља Сиринићке жупе

субота, 10. септембар 2016. | КМ новине 0

Ђорђе Башчаревић: Оглавља Сиринићке жупе У Српској народној традицији посебно место заузимају женска оглавља.


















Пише: Ђорђе Башчаревић, графички дизајнер



У шарској жупи Сиринић насеља су углавном сеоског типа, па је према томе и начин одевања и украшавања условљен типом насеља и врстама послова којима се народ бавио.

Међу најлепше делове сиринићке ношње спада превез са капом. Најлепши су превези чији везови имају шаре без шљокица и срме. Превез се спушта са главе низ леђа до близу паса. Најчешћа шара која се у разним облицима понавља, зове се бистри крст, и опомиње на шаре старих свештеничких одежда.

Старији тип невестине капе из 19. века импозантан је по свом изгледу и минуциозности у изради. За плитку капу пришивене су плетенице од природне или вештачке косе, тако да падају низ леђа. Плетенице су међусобно повезане и у потпуности прекривене кованим новцем - низаним турским парицама (аспри). Капа има и поприличну тежину, те је у зависности од количине кованог новца који је пришивен за њу могла имати и по неколико килограма.


Старији тип невестине капе 19. век, реконструкција аутора

Капа ''врсте'' коју су носиле ''мланесте'' (скраћено од млада и невеста) захвата главу од чела до потиљка, украшена је старим сребрним новцем. Невесте су саме правиле капу, након просидбе, и у целој Сиринићкој жупи су биле истог кроја, само су се разликовале по везу и украсу. Још су ношене и капе ''венчаник'' и ''превез'', које су сличног изгледа као и капа врсте, само са ресама и богатије извезене.

Капа "врсте" Сиринић крај 19. века, реконструкција аутора

Превез се носио радним данима једноставнији, мање окићен, а за празнике богато окићен. Свака девојка је имала више превеза, за различите прилике. Невесте су превез носиле стално у току прве године од удаје. Трака којом се превез везује испод браде зове се ''ремиче'' , украшена је манистрама и перлама.




https://www.facebook.com/DordeBascarevicDesignauthor-picАутор: Ђорђе Башчаревић   l   Фејсбук страна



Дипломирао је 2013. на Универзитету у Приштини (Србија), Факултет уметности, одсек графички дизајн. Мастер студије завршио 2014. године на Универзитету у Новом Саду (Србија) Факултет техничких наука, одсек модни инжењеринг.

Његови радови се заснивају на носивој моди са елементима високе моде. Висока стилизација, усмерена пажња на детаљ и експериментисање у кројевима са елементима српског наслеђа су основа његовог естетског дизајна.

 
Рођен је и живи у Косовској Митровици.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине