Вести:

Saturday, August 20, 2016

Призрен: Нова страдања због старог струјомера

Saturday, August 20, 2016 | КМ новине 0

Призрен: Нова страдања због старог струјомера Иван Крстић из Призрена мора да плати казну од 500 евра зато што је повратник. Новца нема и ако се нешто не предузме могао би да заврши у затвору.

Део Призрена одакле су Срби протерани.

Против Ивана је пре шест месеци пред шиптарским судом у Призрену, КЕК - Енергетска корпорација Косова, покренула поступак јер је наводно 2012. отуђио своје старо електрично бројило и тиме их оштетио за 500 евра. Џаба је Иван суду објашњавао да тада није био у Призрену и показивао уговор са тзв. "Министарством за заједнице и повратак" шиптарских сепаратиста, ИОМ-ом и општином Призрен, из којег се види да је фирма Ал траде обновила његову кућу (укључујући и водовод и канализацију). Суд је, изгледа, баш желео да га осуди.

- Највише ме боли што испадох лопов! 'Ем те покраду, па си још крив и треба да платиш! Налепе ти етикету, па ти живи са тим! Ако не платим, а немам, могу да се сликам, односно да идем у затвор. Где је сада тзв- "Министарство за повратак и заједнице" - огорчен је Иван Крстић. 

Призрен је напустио 1999. године и до 2007. године је живео у колективном центру Коларе. Од 2007. до 2010. је живео у Норвешкој. Након што је влада у Ослу оценила да је окружење у коме је одрастао безбедно, није имао куд, него да се врати. Пријавио се УНХЦР-у, а његова кућа која се налази у центру града била је урнисана.

- Када сам дошао у кући нисам ништа затекао. Није било ни струје ни воде, а неки хулигани који су живели у њој су почупали све што су стигли. У међувремену, исекли су ми струју, а воду када се правио нови асфалт, па пошто нисам био ту, за моју кућу нису оставили прикључак на водовод - појашњава Иван.

Шиптарско тзв. "Министарство за заједнице и повратак", односно фирма Ал траде, обновили су део Крстићеве куће 2012, наместили струју и воду и уручили власнику кључ у руке.

- Електродистрибуција је тада регистровала ново бројило и никакав проблем нису спомињали. Сутрадан је експлодирао кабл којим су спровели струју од куће до бендере, и опет су били из КЕК-а, санирали и ништа нису рекли. Ето, после шест година су се сетили да ме туже за крађу. Ко је луд да сам себи краде бројило?

Иван је убеђен да је то притисак на њега зато што је повратник.

Још проблема
У Министартству за заједнице и повратак "Вестима" су рекли да случај Ивана Крстића није једини у Призрену где повратници имају такве или сличне проблеме са КЕК-ом и КЕДС-ом, Електродистрибуцијом Косова. - Министарство ради све што је у његовој моћи да помогне - казали су нашем листу. Док се та помоћ не претвори у дело, адвокатске услуге Крстићу је понудио адвокат Дејан А. Васић.

- Пре свега, све се то догодило када нисам био у Призрену. Нека нађу ко је украо, узео, нека се каже ко је погрешио да могу да живим нормално и мирно, да немам стресове и да не идем по судовима и вуцарам се по рочиштима. Данас сам осуђен за струјомер, а сутра ћу изгледа морати да доказујем да је кућа моја - закључује Иван Крстић.

Иако се стално говори о повратку, овом младом човеку ни српске институције нису изашле у сусрет. Безуспешно, већ четири године покушава да нађе посао. Једину му је руку пружила узурпирана ЕРП, која му за испомоћ око цркве светог Ђорђа исплаћује симболичну суму упркос милионским донацијама које добијају. 

Пише: Јелена ПетковићИзвор: Вести    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.