Вести:

понедељак, 1. август 2016.

Срби са КиМ не могу да продају жито јер се оно довози из централне Србије

понедељак, 1. август 2016. | КМ новине 0

Срби са КиМ не могу да продају жито јер се оно довози из централне Србије Упркос причи да Срби на КиМ уживају на терету државног буџета, што вештачки понајвише имплементира поткупљена булумента такозваног "Инсајндера", чињеница је да Срби на КиМ заправо живе теже јер све послове преузимају трговци из централне Србије.

Упркос причи да Срби на КиМ ужиају ан терету државног буџета, што вештачки понајвише имплементира поткупљена булумента такозваног "Инсајндера", чињеница је да Срби на киМ заправо живе теже јер све послове преузимају трговци из централне Србије.
Фото: РТВ Пулс




У окружењу које деценијама показује најотворенију мржњу и непријатељство, какво је шиптарско у коме Срби са Косова и Меохије живе, успети да преживите од свог рада па још да и нешто привредите - апсолутно је равно чуду.

Сведоци смо енормног пораста насиља протеклих месеци и година, посебно од потписивања Бриселског споразума, као и медијског извртања ствари у корист шиптарских сепаратиста, док се истинске потребе и могућности Срба да преживе из дана у дан ускраћују. То се дешава управо сада.

Како пише "Нова економија", млинови на Косову и Метохији су престали да откупљују жито од локалних пољопривредника јер је жито које се довози из централне Србије - повољније упркос свим наметнутим таксама и трошковима транспорта! Тако да га овдашњи пољопривредници складиште или често продају и испод цене не би ли евентуално успели да поврате део уложених средстава за његову производњу и узгој претходне године тврди Небојша Лекић из фирме Лекпром и додаје да је пред почетак сезоне прошле године цена жита износила 15 центи.

Више од сто тона жита Јовица Величковић из Бресја код Косова Поља не може да прода јер су ниске цене жита из централне Србије створиле огроман проблем овдашњим пољопривредницима. Млинови су престали да откупљују али и да исплаћују новац за жито које у већ преузели!

Иако "Нова економија" узгред закључује да привредници са КиМ очекују помоћ од Владе Србије, то је потпуно нереално јасно је и привредницима са Косова и Метохије. Већина њих, која не жели јавно да говори, каже да се једина подршка протеклих година огледа у хуманитарној помоћи донације бесплатног семена али да нису могли да уберу никакав плод јер је семе, махом пристигло из Америке, било препуно ларви неких, на овом простору непознатих инсеката, који су у свега неколико дана успевали да униште сав приход. Такво семе донирали су и локални, шиптарски "органи" због чега незадовољни Срби одбијају да се уздају у било чију помоћ.

"Ето помоћи када нам и у оваквим условима наши из централне Србије овде уваљују жито испод цене да ми не можемо наше да продамо, и шта ту има даље да се прича" каже један од њих кога смо контактирали телефоном али не види сврху да даље коментарише или се представи јавности која ће тако само "да се сити његовом муком", каже он.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине