Вести:

уторак, 30. август 2016.

Нова мoнашења у мaнастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

уторак, 30. август 2016. | КМ новине 0

Нова мoнашења у мaнастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка Поред храмовне славе, Преноса моштију Светог оца Николаја (9/22. мај), истоимени манастир у Лозници код Чачка свечано прославља као своју славу и светли празник Успенија Пресвете Богородице (15/28. август).


И ове године је манастирска слава Успенија свечано прослављена а Пресвета Богородица је на љубав сестринства манастира узвратила својим даровима – новим монахињама. Празнично славље је започело празничним бденијем које је служио архимандрит Варнава (Димитријевић).

У току бденија Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушенице овог манастира Јелену (Киров) и Ајду (Пантелић), давши им монашка имена Јелисавета (по мајци светог Јована Крститеља) и Ана (по мајци Пресвете Богородице). После монашења Владика Артемије се окупљеном монаштву и народу обратио пригодном беседом у којој је, поред осталог, говорио о борби која предстоји новопостриженим монахињама:

“Примање монашког чина није крај њиховог труда, њиховог подвига него тек почетак. Искушења која прате свакога живога човека кроз његов живот пратиће и њих, али оне имају оружје за борбу против зла у себи и око себе. Имају молитву Исусову –  Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешну, имају штит Господњи – Крст Његов Часни којим се одгоне све нечастиве стреле лукавога. Вечерас ове две сестре, монахиња Јелисавета и монахиња Ана, постале су нове молитвенице пред Престолом Божијим за ову свету обитељ, за своје сроднике и пријатеље, за све нас овде сабране и за цео наш православни српски народ.“ – нагласио је Владика.
Пре почетка бденија, Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници овог манастира Ани (Ћировић) из Ужица.

На сам дан празника Успенија Пресвете Богомајке, Његово Преосвештенство Епископ Артемије је у истом манастиру Свету Архијерејску Литургију уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око 300 светосаваца. Многи од њих су се на Литургији сједили са Господом кроз Свето Причешће.
 
После Свете Литургије владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Драгица и Јасмина Јовановић из Аранђеловца. За идућу годину за домаћина се пријавио Хаџи Ђорђо Симић из Бијељине.

Окупљеном народу се архипастирском беседом обратио Владика Николај:

“Ми славимо данашњи празник Успенија Пресвете Богородице. Успеније, уснуће, тихи сан нас овде људи на земљи  после великих напора и недаћа овде на земљи. Да ли ми то славимо смрт? Да. Ми славимо Успеније Пресвете Богородице. А смрт за нас хришћане, нама је откривено Светим Јеванђељем и у учењу Цркве Божије, у учењу светих отаца Цркве Божије, да је смрт за нас сан, и још, смрт је капија за пролазак у Живот Вечни. Ми се рађамо од родитеља својих овде на замљи за овај пролазни живот а кроз смрт своју пролазимо као кроз капију и улазимо у Живот Вечни. Ми православни хришћани, као што је Свети владика Николај на једном месту изразио, он каже какав је однос за нас између живота и смрти ако живот представимо као један велики океан. Свети владика Николај каже: „Оно мало пене по океану то је смрт.“ Толико живот побеђује смрт. Толико је нама лака смрт од Васкрсења Господа Исуса Христа јер је сам Господ благи победио сатану, победио смрт, победио грех. А нама је даровао Пречисту Мајку Своју, а она опет непорочно родила Њега као Бога Реч, Њега Сина Божијега који је сишао преко ње на земљу, као низ лествицу духовну. Ето, и даровање и узвраћање даровима и од Бога нама и од нас небу. Све то да се радујемо, све то да славимо, да славимо Пресвету Богородицу Приснодјеву Марију која је часнија од херувима, неупоредиво славнија од серафима, њу Пресвету Богородицу којој су светитељи Божији испевали многе духовне химне и многе песме и много смо о њој читали, али све стоји изнад ума нашега.“ – нагласио је владика.

Манастирска слава је била добар повод  да се добротворима манастира доделе захвалнице. Захвалнице су добили: Влада Страњанчевић, Војислав и Љубица Видојевић из Чачка.
 
Након Свете Литургије уприличена је, од стране манастирског сестринства и овогодишњих домаћина, трпеза љубави за све присутне. Том приликом су сестре манастира извеле пригодни програм посвећен Пресветој Богомајци.

Инфо служба


Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.


  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯


  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯

Фотогалерија са монашења
Фотогалерија са Литургије



Извор: ЕРП у егзилу    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине