Вести:

субота, 2. јул 2016.

''Новости'' и ''Информер'' од продаваца са КиМ траже однос као са иностранством

субота, 2. јул 2016. | КМ новине 0

Трећи је дан како дневни листови "Вечерње новости" и "Информер" не стижу на Косово и Метохију. Разлог је просто невероватан.

 Киосци у Косовској Митровици од пре три дана мањкају за два дневна листа који спадају међу најчитаније, барем када су Новости у питању. Скоро да не постоји место где их можете купити а разлог изазива неверицу.     Разговарали смо са једним продавцем новина који је, видно узнемирен самим помињањем овог проблема, објаснио због чега је то тако. Наравно, из разлога готово апсолутне небезбедности Срба на КиМ данас угрожених пре свега од актуелног режима, нећемо објављивати идентитет нашег саговорника иако је желео да јавно говори. #Вечерње, #Новости, #Информер,
Вучићеве новине нас терају да признамо "државу" шиптарских сепаратиста, каже продавац

Киосци у Косовској Митровици од пре три дана мањкају за два дневна листа који спадају међу најчитаније, барем када су Новости у питању. Скоро да не постоји место где их можете купити а разлог изазива неверицу.

Разговарали смо са једним продавцем новина који је, видно узнемирен самим помињањем овог проблема, објаснио због чега је то тако. Наравно, из разлога готово апсолутне небезбедности Срба на КиМ данас угрожених пре свега од актуелног режима, нећемо објављивати идентитет нашег саговорника иако је желео да јавно говори.

"Ево, од прекјуче, у Косовској Митровици нећете наћи ни Новости, ни Информер. Нису сада проблем Шиптари на прелазу и њихова царина, не, ми продавци не желимо да те новине доносимо овде!" каже за КМ Новине видно узнемирени продавац.

Пословна политика ових листова је оно преко чега они не могу да пређу.

"Они траже од нас, захтевају, да њихове новине плаћамо у еврима. Односно, исписана је цена од 40 динара за продајна места у Србији а 70 центи, на пример, за издања која се продају у Црној Гори, Македонији, Босни... јер то су, је ли, друге државе. Е од прекјуче они траже да и ми продајемо новине у центима, не у динарима, и да њима плаћамо у еврима! Шта је то, како то да урадим? Па, мене је срамота да ја кажем купцу "70 центи" а он пружи динаре и ја кажем да не могу да му продам новине у динарима! Шта то значи, да смо друга држава?" пита се изреволтирани продавац.

За њих Косово више није део Србије јер се тако може избећи избегавање пореза?

Лето је, на улицама око поднева нема пуно људи. У хладу недалеко одатле седи још неколико пријатеља и познаника ових продаваца са киоска у низу. Сви ћуте, невољно слушају и још једном поражени од своје државе, погнутих глава трпе положај у коме су се нашли.

"Ето, убијају нас на сваки начин, сада хоће и валуту да нам убију а ако не плаћамо у динарима шта ће онда бити са нама, кко да се осећамо? Код Шиптара је званична валута евро и сада хоће да нам наметну и на тај начин шиптарску "државу" које ми нити признајемо нити нам пада на памет!" одлучан је продавац на шта нико од присутних не негодује, ћутке одобравају.

У њиховим погледима нема неозбиљности, само спремност да се истраје, колико се може. Јер знају да ни ово није крај. Један од њих готово у пролазу каже да га је нека новинарка питала шта мисли о откривању споменика Кнезу Лазару а он је само кратко одговорио "видећемо септембра колико ће нас овај споменик коштати".

Ко су Информеру најбољи пријатељи?

Срби овде сада верују да ће следећи корак бити и притисак на остале новчане трансакције које се овде врше са Републичким фондовима.

"Сада ће и пензије и плате да конвертују у евро, сигурно. Нека их нема, нека нема новина, нека нема ни млека, ни пензија ничега и нека сви помремо овде... А то би им било најдраже" каже продавац који је недавно на новом киоску ушрафио брижљиво заварену цев са држачима како би могао да истакне српску заставу.

Не крије озлојеђеност "ево, погледајте све друге новине стижу" прелази руком преко наслаганих новина подижући их да се виде, изговарајући називе истовремено. "Све имамо као што је одувек и било, само њих нема. Неки продавци, због редовних муштерија, оду у Рашку па купе за динаре и тако продају али већина уопште више нема те дневне листове у понуди! И то ето које новине су прве са тим почеле, Вучићеве новине. Информер је Вучићев а ево и Новости. Док он прича како се нешто ради, како гради, како ћемо живети боље, одузима нам свако право и могућност да се осећамо не само Србима него људима уопште".

Вучић са уредником Информера и медијима.

Можда ће и ова пракса престати уколико се више буде говорило о овом проблему али престала или не, ова појава је најбоља илустрација медијске слике ситуације на Косову и Метохији и односа српске власти према својој земљи и народу.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине