Вести:

Friday, July 29, 2016

Српски правнички клуб поводом медијских написа о промени Устава Србије

Friday, July 29, 2016 | КМ новине 0

Од пре неколико дана, од када је Едита Тахири, „затражила“ промену Устава Србије, посебно брисање преамбуле, у српским медијима се о овој теми поново много говори.

Смета то што је ова тема наметнута у тренутку када, после парламентарних избора, Србија још нема Владу и што је нагласак на укљањању преамбуле као, наводно, нужном услову даљих европских интеграција  ustav, srbija, kosovo, metohija, preambula, pravo, pravnik, stav, dostojanstvo, cuvanje,


Смета то што је ова тема наметнута у тренутку када, после парламентарних избора, Србија још нема Владу и што је нагласак на укљањању преамбуле као, наводно, нужном услову даљих европских интеграција.

То није случајност. Непрекидно спомињање уставних промена служи обезвређивању Устава као највишег правног акта државе. Практично, грађане Србије као носиоце суверености треба учинити равнодушним ако се у једном моменту пред њих заиста изнесу најосетљивија питања да о њима одлучују на уставотворном референдуму.

Србија је земља са богатом уставном традицијом. У њој треба чувати достојанство Устава избегавањем да се о уставним променама говори често и без основа. Треба градити правну и политичку културу у којој ће уставна стабилност бити врхунска вредност. То је одлика традиционалних европских демократија.

Насупрот томе, у једном броју медија, води се кампања која има само један циљ: не да Србију остави на тзв. европском путу, него да припреми терен за коначно, уставноправно одрицање од Косова и Метохије. Стога, када и ако дође до реформе Устава, прембула мора остати нетакнута. Она је државотворни завет, јер изражава непоколебљиву тежњу да Србија сачува КиМ и одбрани своју територијалну целовитост правним и демократским путем.

Што се тиче других области у Уставу (нпр. правосуђе, уставно судство, територијална децентрализација итд.), Устав треба мењати на боље: зарад Србије и њених грађана, а не зарад тзв. европског пута по сваку цену.

Српски правнички клуб као удружење и сви његови чланови понаособ, као и до сада, радиће на изградњи бољег уставног поретка за Србију и због Србије. Све представнике правничке и интелектуалне елите, све представнике независних медија, све грађане којима је достојанство Србије на првом месту, позивамо да дају свој допринос у остварењу тог циља!!!Извор: ФБ Репортер    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.