Вести:

субота, 7. мај 2016.

Уставни суд: Пала и уредба о признавању диплома из Приштина

субота, 7. мај 2016. | КМ новине 0

Суд је одложио објављивање те одлуке у „Службеном гласнику Републике Србије“ за шест месеци од дана њеног доношења на седници 30. априла,.


Уставни суд Србије је утврдио да није у складу са Уставом и законом Уредба о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије АП Косово и Метохија који не обављају делатност по прописима Републике Србије.

У информацији објављеној на сајту суда се додаје да је Устави суд одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу те Уредбе, што значи да они остају на снази.

Суд је одложио објављивање те одлуке у „Службеном гласнику Републике Србије“ за шест месеци од дана њеног доношења на седници 30. априла,.

Одлуке Уставног суда ступају на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Оспорена Уредба је својевремено донета на основу споразума између тадашњих преговарача из Приштине и Београда Едите Тахири и Борка Стефановића.


Уредбом Владе Мирка Цветковића из марта 2012. уређује се посебан начин признавања диплома и вредновања студијских програма универзитета са територије АП КИМ који не обављају делатност по прописима Србије, а ради утврђивања права у погледу наставка образовања, односно у погледу запошљавања дипломаца са КИМ за време важења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Високошколске исправе Универзитета у Приштини издате на обрасцу и са печатом УНМИК-а за време важења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација настављају да производе правно дејство на читавој територији Републике Србије, предвиђа оспорена Уредба.

Танјуг



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине