Вести:

среда, 11. мај 2016.

Отворена изложба етно блага са КиМ у Врању

среда, 11. мај 2016. | Unknown 0

У Галерији Народног музеја у Врању у понедељак је отворена изложба „Етнографско наслеђе“ из фундуса Музеја у Приштини.







Поставку чине традиционални сеоски и градски одевни предмети и накит старих мајстора са Косова и Метохије, који датирају с краја 19. и почетка 20. века.
Део поставке је приказан на фотографијама, а посебно су занимљиви оригинални делови приказаних одевних предмета и комада накита.

Директор Народног музеја Приштина Бранимир Јокић је рекао на отварању да је почаствован што је гост Народног музеја у Врању, али и помало разочаран.

- Позивам све грађане Врања да штитите свој Народни музеј и да дау свој глас за рестаурацију тако лепе зграде која у себи чува непроцењиво вредне збирке.


.
Верујте, ту није у питању новац, јер новац се увек нађе, већ недостатак одговорности – нагласио је Јокић.
Ауторка изложбе, Мина Дармановић је истакла да се на изложби налази само мали део раскошне етнографске збирке коју поседује Музеј у Приштини.

- Ми смо претходних година, на преко двадесет изложби у земљи и иностранству, приказали непроцењиво српско културно богатство и баштину.

На изложеним фотографијама је приказан део оригиналних музејских предмета, што је резултат наше сарадње са Министарством културе, јер смо ми први музеј у Србији који је дигитализовао своју комплетну збирку – рекла је Дармановић.

Оригинална и богата збирка Музеја у Приштини од 1999. године налази се у Етнографском музеју у Београду.






Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине