Вести:

недеља, 3. април 2016.

Српске масоне на Косову и Метохији воде странци

недеља, 3. април 2016. | КМ новине 1

Ложа слободних зидара у нашој јужној покрајини већ пуне две године ради за туђе интересе, пишу данас "Новости". Чланови из земаља које су признале Косово.

Српске масоне на Косову и Метохији воде странци

Како овај лист пише, после потреса поводом захтева чланства Регуларне велике ложе Србије да њихов старешина др Ранко Вујачић због сукоба интереса поднесе оставку на функцију великог мајстора Србије или буде искључен из српске масонерије, нови проблеми потресају ову најважнију организацију слободних зидара. Чланови Великог већа РВКЛС-а, њих тридесеторо, траже од свог старешне да им открије истину о оснивању и раду прве масонске ложе на Косову и Метохији.

Београдски масони из РВЛС-а тврде да годину дана нису обавештавани о активностима своје "браће" у јужној српској покрајини, јер је велики мајстор прећуткивао истину о овој ложи. Како "Новости" сазнају, прва српска масонска ложа РВЛС-а на Космету основана је крајем 2014. у Београду. Формирана је на предлог великог мајстора др Вујачића, што је подржало и Велико веће ове највеће српске обедијенције. Било је предвиђено да ложа "Хармонија" има седиште у Приштини, потом у Косовској Митровици, али како за то није било техничких услова, прорадила је у масонском храму у Београду.


У њеним почецима рада учествовао је, поред Ранка Вујачића, и Тахир Хасановић, задужен за масонску дипломатију, али и Хасу Ђоша, британски масон индијског порекла из Лондона. За старешину ове ложе именован је странац, Паскал Грегорије, који је у то време био први секретар Амбасаде Белгије на Космету.


 - Циљ оснивања прве српске масонске ложе на Космету био је да се РВЛС прошири и на овај део Србије, као и да допринесе националном помирењу Срба и Албанаца. Али уместо Срба, међу двадесеторо слободних зидара у ложи "Хармонија" највише је странаца, из Енглеске, Белгије, Холандије, Немачке, као и Албанаца. Тако испада да је ова прва српска ложа формирана за странце и Албанце, а не за Србе - кажу београдски масони из РВЛС-а а преносе данашње "Новости".

Политички гледано, чланови ложе "Хармонија" су држављани земаља које су признале такозвано "независно Косово". Зато међу члановима нема Срба и људи из Румуније, Грчке, Русије или Шпаније, држава које не признају шиптарске сепаратисте са Косова и Метохије.

- Избором странца за старешину и примањем странаца у РВЛС на Косову и метохији, а не Срба и Албанаца, није испуњен циљ формирања ове ложе, а то је национална сарадња двају народа из ове покрајине. Тиме су, међутим, отворена врата за директни утицај Велике Британије и њене масонерије на Космету - кажу критичари великог мајстора Ранка Вујачића.

Ранко Вујачић

Овакво понашање старешина РВЛС-а имало је за последицу оснивање партнерске албанске масонске ложе у Приштини. Њени оснивачи су Велика ложа Албаније и њен велики мајстор Елтон Чачи. Ова ложа је формирана без сагласности Италије, која је масонски покровитељ Албаније. На Конференцији великих мајстора света у Београду у јуну 2015. године, која је била највећи масонски скуп после 1926. године, чланство РВЛС-а се побунило против оснивања албанске ложе на Космету. С обзиром на то да према масонском уставу на територији једне земље може да постоји само једна велика ложа, а то је РВЛС у Србији, Албанија нема право да формира своју масонску ложу на Космету, па је зато и угашена. Тада је, међутим, одлучено да се угаси и српска ложа "Хармонија", али се то до данас није догодило.

- Одлуку Конференције великих мајстора у Београду, др Вујачић, велики мајстор Србије и амбасадор Црне Горе у Немачкој, одбија да изврши, јер би тиме изгубио свој углед међу странцима које је учланио у српску ложу "Хармонија" - кажу у РВЛС-у.

Белгијски Британац


Грегорије Паскал, старешина српске масонске ложе "Хармонија" на Космету, британски је масон и белгијски држављанин. Радио је као шеф Британске мисије у Приштини и био амбасадор Краљевине Белгије у Авганистану (2014-2015). Данас је директор протокола у Министарству спољних послова ове краљевине у Бриселу. Као први српски масон у јужној покрајини, одржао је само два пута масонске ритуале, у Београду и у Косовској Митровици, пишу "Новости".




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

  1. Док не буде било Прасона нема ту среће! Масони су већ слободни зидари а Прасони су посвећени зидари! Поз, Иван-БР

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине