Вести:

среда, 6. април 2016.

Прослављена крстопоклона недеља и имендан о. Јакова (ВИДЕО, ФОТО)

среда, 6. април 2016. | КМ новине 0

Јеромонах Јаков, сабрат манастира Светог Саве у Жеровници на северу Косова и Метохије, прославио је имендан у сабрању са братством и верницима.

Прослављена крстопоклона недеља и имендан о. Јакова (ВИДЕО, ФОТО)
Отац Јаков (лево) приликом ломљења колача / Фото: Сања Максимовић - КМ Новине    
У крстопоклону недељу и празник Светог јакова Исповедника, јеромонах Јаков прославио је имендан у присуству верника и монаштва.

Свету Литургију служио је протосинђел Евтимије, настојатељ овог катакомбног храма епархије рашко - призренске у егзилу. Након причешћа већег броја верника, нарочито деце, славски колач поводом имендана јеромонах Јаков је преломио са настојатељем храма. Служби у овом храму присуствовало је стотинак гостију, углавном са Косова и Метохије али је било и оних који су дошли из других манастира и крајева Србије овим поводом.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО ГАЛЕРИЈУ: 

Фото: Сања Максимовић / КМ Новине    

Протосинђел Евтимије се обратио вернима срдачном беседом којом је подсетио на разлоге "прослављања дрвета" односно симболике коју тај чин има а којом се поштовању указује страдању Господа Исуса Христа који је и распет на крсту отесаном у дрвету како би искупио наше и грехе прародитеља који су из Раја и били изгнани јер су кушали са Дрвета познања добра и зла, јединог са кога је било забрањено јести плодове.


"Поклањамо се дрвету крсноме и Ономе који је висио на њему, Сину Божијем. Јер у самом Рају, када су наши прародитељи живели у безгрешности, у вечности, имали су једну једину заповест. Да не кушају плодове са Дрвета познања добра и зла. Све су остале плодове могли да једу у Рају али су ту имали заповест да не једу, јер каже "у оном часу када будете узели - умрећете"*, Господ је рекао шта их чека ако прступе ту заповест, заповест о посту. И знамо да су наши прародитељи прекршил иту заповест Божију и били изгнани из Раја и од бесмртних постали су смртни. зато је Господ благоизволео да опет, путем дрвета, врати људски род у рај из кога је испао. Дрво је било узрок нашег пада, нашег изгнања из Раја и свега овога што срећемо у овоме животу, свих тегоба и мука све до саме смрти, тако да је господ опет узео дрво да њиме врати све нас у Рај. И ако што је непослушност била узрок изгнања из Раја, тако је Господ благоизволео да послушношћу Оцу своме Небескоме, и то послушности до смрти крсне, опет врати нас у рај" навео је отац Евтимије у својој беседи.

Он је, говорећи о Светом Јакову Исповеднику, подсетио да се не зна где је тачно рођен али се поуздано зна да је био епископ и да је у страшно доба иконоборства много пострадао не хтедећи да изда своју веру и Цркву и напусти православно предање већ је одлучно бранио учење Свете Цркве која је и тај период издржала и наставила да траје кроз векове. затим је упутио честитке слављенику, оцу Јакову, са жељом да "молитвама Светог јакова Исповедника и он угоди Господу, да постане истински монах и слуга Божијег олтара. Да он свој крст изнесе кротко и трпељиво, мирно и благодарно до краја свога монашког подвига" рекао је отац Евтимије.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  ⏯


Јеромонах Јаков се захвалио гостима који су дошли да са њим прославе празник након чега је приређена братска трпеза за сабране вернике.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  ⏯



*2: 16-17 И запрети Господ Бог човеку говорећи: једи слободно од свакога дрвета у врту; али са дрвета познања добра и зла не једи, јер у који дан окусиш од њега, смрћу ћеш умрети. (Књига Постања, први део - Рај)




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине