Вести:

четвртак, 10. март 2016.

Упутство за изборе на КиМ, сарадња са ОЕБС-ом иако беспотребна

четвртак, 10. март 2016. | КМ новине 0

Републичка изборна комисија донела је Упутство за спровођење гласања на изборима за посланике Народне скупштине, расписане за 24. април 2016. године, на територији АП Косово и Метохија.

Упутство за изборе на КиМ, сарадња са ОЕБС-ом иако беспотребна
Са преко 21000 потписа Срби са КиМ траже одржавање избора / Фото: КМ Новине




У овој покрајини то подразумева и сарадњу са мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу. Такав приступ одржавању избора легални представници Срба са КиМ, које је Скупштина незаконито распустила 2013. године како би омогућила одржавање лажних, шиптарских избора, сматрају још једним у низу велеиздајничких потеза. Наиме, и на Косову и Метохији Влада је одлучила да примени процедуру каква је уобичајена за гласање у иностранству, у српској дијаспори.

У саопштењу РИК-а се наводи да се упутством ближе уређује спровођење гласања на изборима за посланике на територији Косова и Метохије, као неотуђивом делу Србије, у ситуацији где без сарадње са мисијом ОЕБС-а није могуће гарантовати безбедно спровођење изборног поступка. 

Међутим, Срби са Косова и Метохије недавно су прикупили преко 21000 потписа којима захтевају да се и у овој покрајини ти избори одрже на уобичајен начин. Свесни су да у овом тренутку то није могуће на целој територији покрајине али јесте у потпуности изводљиве у четири општине на северу КиМ.



Бирачка места на територији АП Косово и Метохија на којима ће се спровести избори за народне посланике одредиће РИК на предлог Канцеларије за Косово и Метохију, наводи се упутству.
Приликом одређивања бирачких места посебно ће се водити рачуна о безбедносној ситуацији на територији АП Косово и Метохија. Изборни материјал за гласање координатори РИК-а предају непосредно бирачким одборима у општини Рашка, односно у граду Врању, 20. априла 2016. године.
О безбедном транспорту изборног материјала од административног прелаза до бирачких места стараће се ОЕБС.

Пошто затворе бирачко место, чланови бирачког одбора дужни су да неупотребљене гласачке листиће за избор народних посланика Народне скупштине ставе у посебан коверат и да га запечате.

Запечаћену гласачку кутију са свим употребљеним гласачким листићима, заједно са изводом из бирачког списка и запечаћеном ковертом у којој се налазе неупотребљени гласачки листићи, без одлагања треба однети у општину Рашка, односно у град Врање, где је предају координаторима РИК-а, наводи се у упутству а преноси РТС.

О безбедном транспорту изборног материјала од административног прелаза до бирачких места, односно од бирачких места до административног прелаза стараће се ОЕБС.

Чланови РИК-а донели су у уторак на седници и одлуке о Покретању поступака јавних набавки за набавку УВ лампи и флашица спреја за обележавање прста бирача, као и набавку и испоруку гласачких кутија за опремање бирачких места у Србији.




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине