Вести:

петак, 5. март 2021.

Акцијом српске полиције на данашњи дан, као одговор на терористичке нападе, почео рат на Косову и Метохији

петак, 5. март 2021. | КМ новине 0

Јутро 5. марта 1998. године многи нису препознали као такво али је оно било свакако дуго провоцирани догађај неопходан за избијање масовних сукоба и рата у јужној српској покрајини.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Šiptari #Separatizam #Rat #Teroristi #Prekaze #Drenica
Терориста Јашари са братом и још једним саборцем

Овај датум не само што није тако далек историсјки, већ и што је део најзначајнијих догађаја српске данашњице, пао је у заборав. Међутим, КМ Новине су пре неколико година о томе написале обиман текст (веза до пуног текста се налази у дну стране), са доста неопходних детаља, након чега су и други медији преузели и од тада редовно објављују на данашњи дан. Иако без потписивања редакције КМ новина и аутора који су уложили значајан труд да почетак и разлози рата на Косову и Метохији не падну у заборав или буду искривљени, ми се поносимо чињеницом да смо макар део српског колективног сећања обновили и сачували. У наставку се подсетите како је све изгледало.


Тог јутра група терориста напада полицијску патролу у селу Лауша. Рањавају два полицајца након чега полиција креће у потеру ка Доњем и Горњем Преказу у реону Дренице. Овим је почео рат на Косову и Метохији.

У оквиру акције нападнута је махала у селу Доње Преказе у којој се налазило седиште терористичке групе Јашари. Током акције полиције, лидер ОВК Адем Јашари, његов брат Хамез Јашари као и већина припадника терористичке групе, Јашари убијени су са члановима породице који су одбили или од ове двојице били спречени да се предају.

Ово није био први сукоб терористичке групе Адема Јашарија и српских снага безбедности.

Први пут је Адем јашари опкољен у селу Преказу 30. децембра 1991. године од стране припадника службе Државне безбедности. Разлог су биле Јашаријеве активне везе са албанским војним сектором и његови чести боравци У Албанији зарад обављања тренинга и обуке за терористичке акције. Тада је успео да се извуче из обруча након чега је су уследиле акције и напади на српску полицију. Та група је била главни носилац тероризма на Косову и Метохији од 1992. до 1997. године и имали су директну помоћ и подршку власти у Албанији.


Терористи Јашаријеве групе с почетка су нападали попут качака и балиста. Из заседа и када би били знатно бројнији а касније су су почели да користе савременије терористичке методе. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари и његова група, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.




http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html


Првооптужени је био Бесим Рама, који је на саслушању признао да је учествовао "само" у нападу на патролу милиције у насељу Шипоље на путу Косовска Митровица- Пећ 17. јуна 1997. када је у службеним колима убијен милиционер Предраг Ђорђевић, а тешко рањен његов колега Зоран Вукојичић.

Описујући тај напад он је признао да је на патролу милиције пуцао из аутомата, заједно са Адемом Јашаријем који је пуцао из своје снајперске пушке.

- Адем Јашари ме преварио. Позвао ме да те вечери идемо у кафану и да понесем аутомат. Када смо колима изашли на асфалтни пут, схватио сам да не идем у кафану, и успротивио сам се. Јашари ми је рекао да ћемо други пут отићи у кафану, а сада да се иде у једну акцију. Мислио сам да одустанем, али сам се уплашио, па сам морао да пристанем - испричао је на суду Бесим Рама.


Како су се даље одвијале и организовале терористичке активности, колик оје жртава падало само због нсловесвних саопштења сепаратиста и више о крвавом путу који је Србију довео на мету НАТО агресора годину дана касније а над народом извршен Погром, прочитајте опширније у нашем тексту објављеном поводом овог датума кликом на ОВУ СТРАНУ.



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Вучићев човек, повереник СНС-а, на заклетви ''војске Косова'' (ВИДЕО) - КМ Новине

Прострујала је вест о педесетак Срба који су положили заклетву фамозној "републици Косово", творевини изграђеној на крви њиховог народа. Ипак, понешто је остало недоречено. Одакле тамо високи функционери Српске напредне странке? Сраман и понижавајући чин за српског војника јесте када уместо да служи својој држави и војсци, он полаже заклетву монструм - творевини изграђеној на тешкој несрећи његовог народа и геноциду чија је и сам жртва.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Албанизација Срба у Дреници - КМ Новине

Албанизација Срба у Дреници Дреница је област између Косова и Метохије која је приликом уласка српске војске на ово подручје 1912 године била етнички најхомогенији простор на КиМ, где су Албанци/Арбанаси/Шиптари чинили готово стопроцентну већину, а Срби мање од 2% од укупног становништва.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Зоран Влашковић: Подигли споменик живом фашистичком гебелсовцу Вилијему Вокеру! - КМ Новине

Вилијам Вокер је директни кривац за НАТО жртве Албанаца , 209 њих, којима Албанци не желе да подигну никакав споменик а величају фашисту Вокера који је био окидач за убиство тих албанских цивила. Несхватљиво је колико су данас Албанци на Косову и Метохији привржени фашизму, антицивилизацији, антидемократији, античовечанству.....





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине