Вести:

понедељак, 28. март 2016.

ХИТНО: Документа којима Марко Ђурић тражи укидање српског Универзитета у Косовској Митровици! (ФОТО)

понедељак, 28. март 2016. | КМ новине 0

Укидање, тј., "интеграцију" Универзитета у Косовској Митровици, тражио је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију шаљући званично следећа документа до којих су КМ Новине дошле.

ХИТНО: Документа којима Марко Ђурић тражи укидање српског Универзитета у Косовској Митровици! (ФОТО) #КМ-новине #Косово #Вести #север #Универзитет #Косовска #Митровица
Шта рећи? Ваљда само ради свој посао...    


Допис, оверен, са печатом и факсимилом, уз јасно наведене све податке о пошиљаоцу, послат је српским факултетима Универзитета у Косовској Митровици. Допис је послат "ради давања мишљења Савета ваше Високошколске установе" како би се изјаснили у што краћем року, наводи у њему извесна Тијана Тадић из сектора за високо образовање испред Министарства просвете.


#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com

Исти допис упућен је и Министарству као и министру просвете Срђану Вербићу. У обраћању министру каже се да "тренутно стање на Универзитету у Приштини не омогућава остваривање циљева и принципа високог образовања и штети интересима студената, српске заједнице на Косову и Метохији, али и систему високог образовања републике Србије у целини" те на основу тога достављају на разматрање предлог Одлуке о спајању Универзитета у Приштини и факултета који обављају делатност у његовом саставу. Документ својеручно потписује "В.Д. Марко Ђурић".

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com


Оно што у претходна два документа није било огољено да сржи, у трећем у потпуности избија на видело. У њему, који је одговор Министра просвете Срђана Вербића, са његовим печатом и потписом, тражи се мишљење факултета "о предлогу Одлуке спајању а која подразумева формирање Интегрисаног Универзитета у Косовској Митровици"

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com


Предлог Одлуке садржи "статусна промену спајања високошколских установа" које настављају са радом "у статусу самосталне високошколске установе чији је назив "Универзитет у Приштини чије је седиште у Косовској Митровици" то јест, како се каже "Интегрисани универзитет".

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com


Студенти који су започели студирање настављају по до сада важећем плану и програму, до краја студирања. За оне који ће неки од ових факултета тек уписати - не каже се по ком ће плану студирати што само по себи оставља врло мало простора за претпоставке. Односно, не види се други излаз до "интеграција" у просветне установе факултета шиптарских сепаратиста.

О озбиљности овог документа говори чињеница да је предвиђено место да својим потписом то потврде Председник Владе као и председник Републике Србије.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com


У финалном документу овог пакета образлаже се ова одлука и додаје да су средства за њено спровођење обезбеђена у буџету републике Србије.

#КМ-новине, #Косово, #Вести, #север, #Универзитет, #Косовскa, #Митровица, #www.kmnovine.com


Након писања медија о овој Одлуци, због чега су професори и особље Универзитета одмах затражили смењивање марка Ђурића, директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију, Канцеларија је издала саопштење којим негира да су тражили и тврде да "Влада Србије и народ Косова и Метохије никоме неће дозволити, сада, ни у будућности, његово смањење, гашење појединачних факултета, укидање или утапање у институције самопроглашене тзв. Републике Косово". Тим поводом можете још једном прочитати документа о Одлуци за променом статуса факултета и самог Универзитета.

Да се све чини потпуно свесно говори сам увод саопштења који каже да је Државни Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици један од темеља на којима почива опстанак и будућност нашег народа на КиМ". Може ли бити страшније од овога? Може, јер то заиста намеравају да ураде и то уз "пуно учешће академске заједнице".

Простим језиком, и више пута до сада речено, Влада гаси све српске институције на Косову и Метохији свесно угрожавајући и чинећи немогућим опстанак Срба у овој Покрајини али се труди да кривицу пребаци на сам овдашњи народ који је издала.

Жалосно је што су се већ јавили студенти при Парламенту овог Универзитета који су у потпуности стали иза Марка Ђурића. Наводе да им је Канцеларија за Косово и Метохију "много пута до сада помагала". Та "помоћ", вероватно и још мало обећане, је њихов мотив да подрже овакву политику.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине