Вести:

субота, 27. фебруар 2016.

ЕКСКЛУЗИВНО: Извештај БНД-а о криминалним активностима шиптарских лидера (ФОТО)

субота, 27. фебруар 2016. | КМ новине 4

За кога су то гласали Срби у сепаратистичкој "Скупштини" КиМ и коме заправо Вучић и Влада у Београду пружају подршку међу Шиптарским представницима, открива у свом интерном извештају Немачка обавештајна служба - БНД. 

ЕКСКЛУЗИВНО: Извештај БНД-а открива криминалне активности шиптарских ''лидера'' (ФОТО)



На сајту Викиликса се већ неко време налази строго поверљив извештај БНД-а који говори о организованом криминалу на простору Косова и Метохије, подели територије на криминалне зоне којима управљају кланови зарад обављања нелегалних активности и поделе тако зарађеног новца. 

Извештај је означен, односно закључен, 22. фебруара 2005. године и вредан је прилог примера попустљивости Запада пред криминалом који је не само евидентан већ тотално преовлађује на КиМ.

Оригинално је објављен под називом (клик на везу) BND Kosovo intelligence report, 22 Feb 2005 - WikiLeaks  а овде је по први пут преведен са немачког на српски језик.


Кроз криминалне активности, повезани су сви шиптарски лидери, то јест "политичари" који тако користе прилику да се додатно богате, наводи се у извештају БНД-а. Међу најутицајнијима је Хашим Тачи, а уважени су, већ сасвим очекивано, Рамуш Харадинај, Агим Чеку, Беџет Пацоли и многи други не само на шиптарској страни...

Наводе се и занимљиви подаци да су Погром 17. марта 2004. године припремале заједнички шиптарске и српске групе организованог криминала. Тај део извештаја, ипак, делује као да је урађен под јаким дејством политичког става Владе Немачке и Запада јер се као разлози једино помињу криминалне активности али не и прогон, убиства и уништавање имовине Срба и неалбанаца са циљем да они буду трајно протерани. Дакле, уклоњен је политички фактор као и етнички инспирисана мржња према Србима те се треба прихватити са одређеном резервом.

Такође, ни једном речју се не помиње трговина органима отетих Срба за које постоји сумња да се до данас није прекидала.

Превод докумената која су пред вама представља јединствен пример овог извештаја на српском језику који су и велики медији одбили да објаве.

Тек, случај је затворен иако се у закључку наводи не само да овакво царство криминала представља опасност по читаву Европу, већ и да ће бити немогуће да се дође до било каквог мира јер нестабилност је најпогодније тло за несметано бављењем организованим криминалом који доноси велике приходе а којима се не контролишу само одређени људи већ финансирају и службе безбедности, као и одређене политичке кампање.  

Преносимо интегралну верзију извештаја: 





Затворен случај / Поверљиво
Званично чувана тајна

Садржај:
1. Ситуација на ОК
(организовани криминал) активностима                3
1.1. О путевима шверца                4
Л2 Политички циљеви ОК                4
Л3 учешће ОК Структура у нередима у марту 2004. године на Косову?                5
1.4 Питање кривичног гонења вође ОК               5

2. Кључни играчи на Балкану                7
2.1. О Халити Ксхавиту                7
2.1.1. ХАЛИТИове политичке амбиције. Финансирање странака политичких, контакти национално и интернационално                8
2.1.2 ОК активности и повезаност у детаљима                11
2.1.2.1. Повезаност са  ДРЕНИЦА групом Хашима Тачија                11
2.1.2.2. Повезаност  са Лука Екремом (* 3) и
Група Фирми ДУКАЂИНИ(* 3.1)
                12
2.1.2.3. Повезаност са ХАРАДИНАЈ Рамушом
                12
2.1.2.4. Повезаност  за Маљоку Флоримом (* 1.6) и за фирму САЛБАТРИНГ (* 1.7)     13
2.1.2.5. Повезивање са ОСМАМ Касимом (* 3,6)
                13
2.1.2.6. Даље везе ХАЛИТИ ја са организованим криминалом             13

2.2. О Тачију Хашим (* 2В Дреничка група
)               14
2.2. 1 ОК активности и повезаност у детаљима
                15
2.2. 2 Тачијева повезаност са Косовском обавештајном службом ШИК
                18
2.2. 3 Повезаност Тачија са фирмом за безбедност, ИГЛ секјурити (* 2.12)
                18

2.3.3
2.3 Повезаност са Луком Екремом и групом Дукађини  (* 3,1) 19
2.3.1 ОК активности и повезаност у детаљима                       19
2.3.2  Могуће  учествовање Луке Екрема у финансирању тероризма     21
2.3.3   Повезаност Луке са безбедносном  фирмом  ЈАГУАР Секјурити (* 3.4)    21

2.4 О Харадинају (Хајрадинај) Рамушу    22.
2.4.1 ОК активности и повезаност у детаљима       23

2.5 О Рустем Мустафи    24
2.5 .1 ОК активности    
2.5 .1 Повезаност  Мустафе са фирмом обезбеђења ЦОБРА у ПРИШТИНИ 25

3. Закључак и Предвиђање    26


1. Извештај о стању ОК-активности (ОК- организовани криминал) Групе Албанаца играју водећу улогу на свим профитабилним прекршајним областима организованог криминала на Балкану и у све већем броју европских земаља (ЕУ и ФФТА), у кријумчарењу дроге у Европи, широм Балкана, а посебно на Косову играју кључну улогу као транзитни регион и чвориште. Велики део Опиум-усева у Авганистану стиже у виду хероина кроз Балкан на европско тржиште. Поред тога, све већи шверц кокаина такође се може посматрати преко овог региона.



ОК на Балкану је са њиховим нелегалним пословима значајни привредни фактор, одакле уједно и политички и војни утицај резултирају (предизборна кампања и финансирање странака, подмићивање политичких функционера, финансирање паравојних група/снаге безбедности). 

Државни и друштвени продир организованог криминала кочи- развој легитимних пословних активности (нпр. као оснивање фирми) и финансирање државног буџета од редовних порезних прихода,


- спречава стварање правно легалних послова,

- утиче на процес реформи и стабилизацију политичке ситуације,

- одвраћа стране инвеститоре,

- спречава ефикасну борбу против организованог криминала (учешће царине / полиције / војске /) и стабилизацију безбедносне ситуације, те:- учествује масовно у приватизацији државних предузећа
чиме јача додатно транспортни капацитет и могућности  за прање новца, као што и проширује кроз међународну сарадњу свој економски утицај даље.

 
Земље Европске Уније су директно погођене кријумчарењем  лекова, цигарета и људи, кроз које активности настају проблеми.


1.1 О кријумчарским путевима.


- Путеви дроге пролазе кроз Црну Гору, Србију и Македонију.

- Шверц цигарета (са највећим послом на Косову и Метохији) се обавља преко Турске, дуж главних путева, укљ. Црну Гору, Косово и даље у високо-пореске земље (ЕУ),

- Трговина људима се одвија преко територије читаве бивше Југославије и источноевропских земаља,

- Шверц мањег оружја од стране бивших чланова УЋК преко Црне Горе, Косова и Метохије(квалификација није могућа).

- Аутомобили и алкохол шверц путеви иду у Албанију и из Албаније,

- Шверц горива спроводи се из Италије, преко Црне Горе на Косово.

- У шверцу дроге, алкохола и возила сарађују Срби и Албанци.



1.2 Политички циљеви ОК (организовани криминал) 
Косово је
подељено на три региона организованог криминала Дреница, Дукађини (Метохија) и Лаб, под контролом бивших предводника УЋК. 

Они имају блиске везе са локалном представницима власти, албанским политичарима и утицај у јужним српским областима као и у Македонији.

За вође ОК ради 20 мафијашких група, тзв ФИС (братства):


- Зона  Дреница је тзв. ДРЕНИЦА-Група подређена и под контролом Хашима Тачија, Џавита Халитија и Сељими Реџепа.

Група блиско сарађује са ОК структурама у Албанији, Македонији, Бугарској и Чешкој Републици. За групу, између осталог, ради и група Екрема Луке.

- Зону Дукађини контролишу Лука Екрем и Рамуш Харадинај. Лука послује и за Дреничку групу, а Харадинај сарађује са Сабитом Гецијем и Сами Љуштакуом као и са 
кланом Бабаљија.

1 УЋК: Уштриа Ћлиримтаре Комбетаре
тзв., "Ослободилачка војска Косова"

2 У тексту код именовања  персона, презиме се истиче на првом месту, име на другом, ради олакшавања претраге у додатку извештаја који је БНД припремила али смо ми, ради лакшег читања, редослед вратили на природан распоред.


- Зона Лаб је зона Рустема Мустафе званог Реми.


Мустафа веома блиско сарађује у кријумчарењу дроге са Харадинајем а ради, између осталог, и за Сума - клан.

1.3 учешће ОК Структура у нередима у марту 2004. године на Косову? 

Учешће криминалних структура у нередима марта 2004. године на Косову и Метохији.


Разни докази обавештајних служби указују на умешаност  организованог криминала и регионалних криминалних  структура у немирима марта 2004. године на Косову. ОК (организовани криминал) структуре не могу бити заинтересоване за изградњу функционалне државе према западном моделу, јер би то подривало цветање кријумчарске  слободе. Из наведеног разлога, ауторитативни актери организованог криминала на Балкану, траже висока места у Влади или у партијским канцеларијама или одржавају добре односе у политичким круговима.

Већ почетком априла 2004. године било је познато, у балканским круговима безбедности, да су недавни нереди на Косову и Метохији припремљени од стране ОК-група, па чак и да су спроведени у њихово име. Чланови Шиптарске и Српске мафије  су паралелно спровели припреме на обе стране. Овде је АКШ  деловала само као марионета шиптарске мафије. Према непотврђеним информацијама  током нереда су велике пошиљке (сви камиони) Хероина и кокаина успеле да буду пребачене преко дела дминистративне границе који ниије био под присмотром.



1.4 Питање кривичног гоњења ОК-вођа (водећих глава организованог криминала)

Особеност  за "мултифункционална" лица са очигледним политичким орјентацијама је да они чак не "прљају руке”, али користе свој утицај у подземљу за њихове интересе. Они, својим односима у политици, економији и у полицијским снагама (војска, обавештајне агенције, Агенције за спровођење закона) стварају простор и приступ за своје криминалне области деловања.



3 АКШ Армата Комбетаре Шћиптаре –  тзв., "Албанска национална армија"

Мултифункционалност отежава онеспособљавање људи попут Џавита Хаљитија, Луке Екрема, Рамуша Харадинаја и Рустема Мустафе
који се налазе између највиших нивоа власти, војске и доминантних структура за управљање. То значи немогућност тужбе кроз сакупљање доказа о њиховим делатностима који ће суду користити (потешкоћа доказивања, на пример, у расподели уговора убистава, о корупцији појединих високих функционера, у планирању и извршењу активности прања новца). Нити регионални владини кругови, нити извршни владини кругови немају интерес у сузбијању криминала због свог учешћа у истим.

Припадници тзв., "АКШ"

Ако и постоје хапшења на нивоу извршиоца криминалних радњи (у питању је или само жртвовање “војника” да се покаже у иностранству да се боре против криминала, или опасни саучесник који  је испао из игре) не очекује се сведочење против мултифункционалних људи првог реда.

Потенцијални сведоци или не знају свог правог налогодавца  или ако знају, они би са изјавом себе или своју  породицу довели у смртну опасност. Додатно могу притворена лица (због утицаја њиховог правог ауторитета) проћи са благим пресудама  ако не и ослобађајућом пресудом - и тиме ће осуђени криминалац и његова породица бити обезбеђени, ако је потребно, уз финансијску подршку ОК структуре и тиме су у добитку, тако да су се декриминисане изјаве против било кога у сваком случају исплатиле.

2. Кључни играчи на Балкану


Прилог 1 садржи детаље под референтним бројевима  обележене људе и њихове међусобне односе.

                           
2.1. О Халити Џавиту


Халити Џавит (*1), под називом "ЗЕКА", високорангирани,
рођен. 08.03.1956 у Новом Селу / КиМ, живи у Приштини / Косово и Метохија.

Џавит Халити
(Различит начин писања презимена: ХАЛИТАЈ, прво име:. Џавит, Зека Џавдит, Ђавит).

На основу свог личног живота и различитим везама у политици, привреди и агенцијама за спровођење закона има и везе са ОК-мрежом на Балкану и у иностранству које су током времена настале, и које зна да користи за његове личне циљеве (куповина моћи, профитабилан бизнис).

Од 1980. године, Халити одржава блиске везе са заједницом косовских Албанаца у Швајцарској, са албанском мафијом и са обавештајном службом у Албанији и на Косову. Крај 80-тих година Халити је отишао у Швајцарску где је студирао психологију (није завршио). Пре рата на Косову био је телохранитељ
вође ШИШ-а*,  Клоси Фатоса (*1.2);

Обавештајне службе - указују да је био  агент Шиш-а и претходника Шиш-а, организације Сигурими. Године 1990., је извршен политички мотивисан напад на њега у Швајцарској.

Халити је повезан са управом Шиша и Шик-а. У време Милошевићевог режима Халити је имао чврсте везе са УДБ-ом и РДБ-ом*. Тренутно Халити је стално у пратњи чланова ШИУ. У априлу 2004. године, Халити се налазио на лекарском прегледу у Баден-Вуртембергу.

4 ШИШ - Албанска међународна обавештајна служба


5 Клоси Фатос додатак 1,  1.2. са борбеним активностима и односима

БНД анализа 39Х-038601 од 31. 07. 2001.




6 ШИК је незаконита Косовска обавештајна служба


7 УДБ - Југословенска војна обавештајна служба


8 РДБ - Ресор државне безбедности, бивша српска Државна безбедност, данас БИА

9 ШИУ, Шербими Информативни Уштарак. Нова војна обавештајна служба Албаније

Телохранитељ Халитија је ЦЕКУ Рифат, рођен 19/
02/60  адреса становања:
Дарданија ул             , Приштина .
Тел. 038           , Шеф обезбења Гранд Хотела.


Чланови породице
Са супругом Виолетом
Халити има троје деце која су, као и његов брат Сељим Халити рођен, 08.11,1966 у Новом Селу, (тренутно у Цириху / Швајцарска).

Халити Виолета је сестра Мусаја Садика (* 1.1) рођеног, 10.14.1964, припадник ЛДК11 и ЛПК12 - који у околини Пећи / КиМ између осталог се бави шверцом дроге, проституцијом и шверцом оружја. Ради и активан је и као плаћени убица.

2.1.1 Халитијеве политичке амбиције. Финансирање странака, контакти национално и Интернатионално!


Халити је 04. 03. 2002. добио место као заменик председника парламента  у "скупштини" у Приштини. Он је данас активан и као заменик председника странке ПДК13 и такође га називају "сива еминенција". Постоје, међутим, информације обавештајне службе, по којима  је однос између Тачија и Халитија већ дуже време напет.

Детаљније:
Халити је 1991. припадао ЛПК Пресидијуму ( УЋК - финансијер) и радио је из Швајцарске на формирању УЋК . У јулу 1997. године, он је одвојен од ЛПК, отишао у Тирану и формирао политички савез са ЛПД са циљем успостављања политичког вођства у УЋК. Халити је имао пре и током сукоба на Косову приступ набавци оружја, између осталог  и  у  Немачкој. Крајем 1998. године искористио своје контакте ка Албанији, а подржан је од стране албанских официра који су радили као војни саветници УЋК.

Након рата на Косову Халити је постао ауторитативна ПДК-фигура која делује из позадине и њихов је менаџер, финансијер и званични саветник Хашима Тачија (* 2)

15. Као секретар Тачија, Халити је присуствовао ЈИАЦ састанку. Тачи је 2000. године покушао да се дистанцира од Хаљитија због лошег угледа међу косовским Албанцима - без успеха.

Бујар Букоши
Букоши, Бујар (* 1.3) и Хаљити су блиски пословни пријатељи, пословна веза која такође Букошијаја повезује са ОК (организованим криминалом).

У лето 2001. године, Хаљити се налазио неко време у Албанији. Дана 17. новембра 2001. године изабран је за ДПК у косовском албанском парламенту и примио 04.03.2002. једно од седам додељених места у "парламенту" у Приштини (два места у парламенту припадају ПДК).


Хаљити је формирао илегалну радну групу (тзв. "специјална јединица полиције са око 100 косовских Албанаца и Албанаца из Албаније са војним искуством, који се користе на западу КиМ / Ђаковици, Пећи, Клини и Истоку) која елиминише ПДК противнике.

У тајној "Црној књизи" налазе се забележени чланови ЛДК. Утицајне личности локалног Џет-Сета  и неки преставници ТМК. Та "радна група" (погледај број. 2.1.2.1.) је такође одговорана за застрашивање мањина које живе у региону у контексту гласања или одговорна за куповину гласова у корист ПДК.

Халити је контролише средства "Call of motherland" (Вендлиндја Тхеррет, који је преименован у Национални фонд Слобода или УФОРК - Фонд затзв., "републику Косово"), ова организација прикупља финансијску помоћ за Косово, новац који су донирали  албански и шиптарски емигранти у Швајцарској и Немачкој. Осим тога, Халити се ослања на финансијску подршку Америчко - Албанске грађанске Легије (American Albanian civil league). Овај фонд је основан од стране агенције Америчко-албанских емиграната у САД да подржи пројекат "Велика Албанија“.

15 Тачи Хашим : О активностима и односа под тачком 2.2 

16 ЈИАЦ - Заједнички прелазни Административни савет


17 БУКОШИ, Бујар: о активностима и односима погледај под бројем 1.3 и БНД анализу АН 39Х-0322 / 00 од 23.10. 2000., и АН 39Х - 0386 /01 ВС од 31. 07. 2001.


18 ТМК : Трупат Мбројтесе те Косовес - Косовски заштитни корпус ( Енгл, : KPC – Kosovo Protection Corpse)

- Хаљити је један од оснивача ППДК (претеча странке ПДК)


-Током рата са Србима Хаљити је информисао Србе о испоруци оружја за ФАРК (конкурент УЋК)

Неџмије Хоџа
- Халити подржава, заједно са ХОЏА Неџмијом и МИЛОШИ Хyснијем (Радничку партију Албаније на Косову). Хоџа је удовица Енвера Хоџе и сама је повезана са илегалним активностима. Милоши  одржава контакте са неодређеним криминалним групама.

- Халити одржава контакт са фирмом БУЈА Агуш, брат Бује РАМЕ (наставник у школи, члан Председништва ПДК и директор Дирекције за цивилне послове и управе. Он је организовао прикупљање новца у европским фондовима у корист УЋК). Породица Буја су ПДК активисти и присуствовали су преговорима у Рамбујеу.

- Хаљити подржава ТМК - команданта Агима Чекуа (* 1,4)21.

- Халити је повезан са Весели (Весељи) Кадри , кога зову и "ЉУЛИ / ЉУЉИ "(* 1.5)

22. (бивши ПУ - Комадант и ШИК- координатор у Приштини. Он води пословање ШИК, укључујући и ПРЕШЕВО -Тал / административна област КиМ - Србија). Преко Весељија преносе се информације ШИК-у – по наређењу Хаљитија - информације о МУП-у / ВСЦГ - и КФОР Операцијама (укључујући путеве активности кријумчарења у региону, посебно о трговини дрогом у покрајини и ван покрајине).

- Хаљити негује контакте са израелском обавештајном службом МОССАД.

10 Мусај, Садик : Додатак 1, пар. 1.1,


11 ЛДК - Лихја Демократике е Косовс , Демократска Конфедерација Косова,

12 ЛПК - Народни покрет Косова,

13 ПДК Демократска партија Косова,

14 ЛПД : Покрет демократског прогреса,

19 ППДК: Партија демократског прогреса Косова; Остали оснивачи су:

ГРАБОВЦИ Адем (бивши министар финансија ПГоК), Гаши Илхами (ППДК-председник). Кељменди Реџеп (заменик
председника ППДК); Његов брат Кељменди Фетим је члан ТМК-а и живи у ПОЦЕСЦЕ / Косово и Метохија.

20 ФУРК: Оружана снага такозване "републике Косово"

21 Чеку Агим: види додатак 1, пар. 1.4 ~

22 Весели (Весељи) Кадри; види додатак 1. тачка. 1.5

23 ПУ - Пољициа Уштараке. Војна полиција УЋК

24 МУП - Министарство унутрашњих послова - Министарство унутрашњих послова Србије,

25 ВСЦГ Војска Србије и Црне Горе


2.1.2 ОК активности и повезаност детаљно

Хаљитијево данашње богатство се заснива на преусмеравању новца од албанске Социјалистичке партије и УЋК (када је био главни финансијски службеник и шеф Дирекције за логистику, а касније члан политичке дирекције).


Њега повезују са прањем новца од шверца дроге, оружја, шверца људи и шверца горива, шверца жена и послом проституције. Повезују га такође са  унутрашњим кругом Мафије.

Као кључна фигура у ОК управља(о) је стално великим бруто сумама новца.

Његове илегалне активности, често координира из Гранд Хотела у Приштини и редовно се,  под називом "ДАЈА" (стриц Хашима Тачија), састаје са Агимом Чекуом, његовим рођаком, Чеку Зеком (бивши генерални менаџер хотела), Хашим Тачијем и Суљома (Сyља) Аземом. Група се зове "Братство".

Свој новац Хаљити улаже у ресторане и продавнице хране; Он поседује неколико некретнина у Витомирици / Косово и одржава "бизнис" односе са групама Пећриштина/Косовска МитровицаиМ и Швајцарском.


У тачкама. 2.1.2.1 - 2.1.2.6 наведене су директне везе Хаљитија.


2.1.2.1 Повезаност криминалних веза Дреничке групе, Хашима Тачија Хаљитија и ПДК потиче делом из његове припадности са наведеној Дреничкој групи Хашима Тачија, којој и Кадри Весељи Кадри, Сељими Реџеп (* 2.1)и Фатмир Љимај (* 2:21)27. 

Јакуп Краснићи се такође приписује овој групи.

Група одржава веома добре контакте са Сабитом Гецијем (* 2,3) 29, ОК екстремистом са јаким утицајем у Приштини, Горња Србица (албански СКЕКДЕРАЈ) и у Косовској Митровици.

26 СК ЛИМ Реџеп: види  1, став. 2.1

27 ЉИМАЈ, Фатмир: види 1, став. 2.2

28 КРАСНИЋИ Јакуп: бивши портпарол УЋК, генерални ППДК / ПДК секретар и вршилац дужности министра за јавне послове (Министар за обнову и развој) КРАСНИЋИ је осудио насилне инциденте на Косову половином марта 2004.

Јакуп Краснићи (у средини)

Међутим, такође је рекао да Албанци имају право да покажу своје незадовољство.

Крајем априла 2004. године је дошло до повећаних напетости, од стране Красниљија и Хаљитија, са Тачијем; Они брину о политичком паду странке, што би имало утицаја на њихове "пословне услове".

29 ГЕЦИ Сабит види ставку 1, пар . 2.3
ГЕЦИ Сабит је заједно са Хаљитијен и Сељимијем формирао једну од „безбедносних служби“, активна широм криминалне мреже на Косову, а контролисана од стране Тачија. У време рата је спроводила "специјалне мисије" УЋК над Србима. Од 2001. има активне и директне контакте са чешком и албанском мафијом, која је у Чешкој Републици дистрибутивни центар трговаца дрогом косовских Албанаца у Европи. Ови контакти  су из времена  пре него што је почео рат; тада су Тачи и бројних чланови ПДК радили за Чешку мафију у Чешкој.
Чланови ове "службе безбедности" су између осталих  РЕЧИЦА ( Речица ) Башким и његов брат Елми (* 2.4 ), Фатмир Љимај и Јакуп Краснићи.


2.1.2.2 Повезивање са Луком Екремом (* 3) и групом ДУКАЂИНИ (* 3.1) 31

Лука Екрем
Значајна веза ОК Халитија је веза са утицајним чланом ОК Луком Екремом; који се сматра најбогатијим човеком на Косову и Метохији, и власник је ДУКАЂИНИ компаније. Он својим правним, легалним активностима, прикрива своје илегалне активности (кријумчарење оружја, дроге, цигарета, алкохола, електронске опреме, горива, моторних возила).
Његова мрежа послује широм Балкана али и проширује се у Грчкој, Немачкој, Италији и Швајцарској.

ЛУКА подржава радикалне политичаре, између осталих Хашима Тачија и лидера ААК Рамуша Харадинаја (*4)33

2.1.2.3 Повезаност Рамушем Харадинајем


Однос Хаљитија са Харадинајем састоји се између осталог у сарадњи са Лука Екремом и Дреничком групом.

30 Речица ( Речица ) Башким: погледај 2.4 и БНД анализа АН 55Д -0049 / 03 ВС - Вцртр. од 21. 08. 2003.


31 Лука Екрем и фирма ДУКАЂИНИ погледај ставку 1. 3 фф и БНД-Анализу 55Д- 0027/04. од 18. 03. 2004.

32 ААК - Алијанса за будућност Косова

33 Рамуш Харадинај 1.З и фф. 4 фф

2.1.2.4 Веза са Маљоку Флоримом ( * 1.6 } и фирмом САЛБАТРИНГ (* 1.7)34

Хаљити је укључен у власништво Маљокијеве фирме  САЛБАТРИНГ. Компанија је повезана са прањем новца, шверцом горива и цигарета и, између осталог, са Хашимом Тачијем доведена у везу.


2.1.2.5 Повезивање са Османи Ћасимом (* 3,6)35


Хаљити се повезује са компанијом ФЕНИКС Цо. Компанија има седиште у Швајцарској и води је Осмонај Ћуазим и Назим Харадинај (рођак Рамуша Харадинаја и Хаљитијев блиски пословни сарадник).

Ћазим Османи
Ћазим Османи се сматра једном од глава организованог криминала са седиштем у Хамбургу, надимак Феликс. Његово богатство некретнинама у Хамбургу процењује се између 200 - 300 милиона евра; његови власништво управља преко марионета; Османи је опет марионета у стицању некретнина за једног неодређеног, вероватно, у групи странаца (бивша југославенска "величина”) и има функцију представника те групе странаца који су на високом положајима (ово објашњава зашто се Оосмани није одавно повукао из његових криминалних активности, иако је утицајан и може деловати потпуно самостално у Немачкој, па се сумња на одређену пословну зависност). Куповину некретнина у Немачкој одрађује Османи тиме што позајмљује новац за хипотеке својих некретнина у Швајцарској за које прима кредите у Немачкој.

Раних 80-их Османи је студирао на универзитету у Београду.

Његов брат се редовно задржава у Њујорку, повезан је са већ поменутом "Америчко Албанском грађанском  Лигом".

2.1.2,6 Остали ОК и повезаности Хаљитијем
 
Хаљити је укључен у шверц горива из Албаније на Косово: продају на Косову обавља преко фирме Косова Петрол (чији је регистровани власник Хашим Тачи), где се илегални профит које произилазе из тог посла углавном генерише у страначкој благајни ПДК.


34 Фљорим Маљоку и компанија САЛБАТРИНГ: види Прилог 1 , ЗИФТ 1.6

35 ОСМАНИ Qасим : види прилогИ , 3.6 и БНД анализа 550-0049 / 03 ВС понављања . од 21. 08. 2003 и 09. 04. 2002 од БКА


Хаљити је повезан са убиством Иљира Куношетија (1998. официр логистике УЋК: довео је Хаљитија у везу са нелегални активностима) и са Ука Алијем ( 1997.) Маља Бесимом, надимак " Муризи" ( 17. 04. 2000 ) у Приштини.

Постоје показатељи према којима Хаљити отворио нове изворе прихода реко исламских организација. Халити је са неодређеним партнерима  изградио велику џамију у центру Приштине. Његови напори у том смислу су изузетно великодушно награђени (неодређено) од стране исламских организација.



2.2. О Тачи Хашиму(* 2) / Дреничка група


Председник ПДК, Хашим Тачи, повезан је са тзв. ДРЕНИЧКОМ ГРУПОМ. Група је осим од  стране Тачија под вођством и осталих припадника бивше УЋК, и.о. Џавита Хаљитија, Кадрија Весељија, Сељими Реџепа, Фатмира Љимаја и Јакупа Краснићија.


Тачи негира да су нереди (28 мртвих, 600 повређених, 16 српско-православних цркава уништено) на Косову средином марта 2004. године, били организовани са његове стране. Било је протеста у Косовској Митровици "против смрти троје албанске деце".

Тачија подржавају следеће особе :


Али Ахмети
АХМЕТИ Али, рођен 04. 01. 1959 у Зајасу, дистрикт Кичево / Македонија, ожењен, двоје деце; настањен у Швајцарској. Од јуна 2002. године председник ДУИ.

Он је 1981. године као студент у Приштини учествовао у демонстрацијама и осуђен на казну затвора у трајању од шест месеци. Након пуштања, преселио се 1982. год. у Швајцарску и постао члан ЛПРК; 1993. године је био члан управног одбора ЛПК и имао је улогу координатора за продају оружја. Од марта 2003. године, био је одговоран за политичку сектор НБА.

36 ДУИ: Албански демократска унија за интеграцију (БДИ)


37 ЛПРК; Народни покрет тзв. "република Косово" (претеча НПК - Народни покрет Косова)

38 НБА; Национална ослободилачка армија Албанаца (енг ОНА -. Национална ослободилачка армија)

БНД анализа од 22. 02. 2005

Ахмети је од 1984. године тражен од стране југословенских власти за тероризам. Јуна и јула 2001 године, у Македонији је за  њим издата међународна потерница за тероризам и ратни злочин.


МАХМУТИ Бардхyл. рођен 01/07/1960 у Тетову / Македонија . Преселио се 1972. године у Приштину, одговоран је за НБА  мисије у име Рамуша Харадинаја. Од 1981. до 1988. године, због учешћа у антијугословенским студентским протестима, налазио се у затвору. Од 1990. године живи у Вевеy / Швајцарској и тамо је одабран за вођу ЛПК-а. Касније и као портпарол УЋК у Швајцарској. У фебруару 2001. године ушао на политичку сцену као оснивач треће етно-албанске странке, Народна демократска странка ( политичка “рука” НБА ).

2.2.1 ОК активности и повезаност  детаљно

• Тачи је ухапшен средином 2003. године, због међународне потернице у Мађарској и, одмах поново пуштен на интервенцију овде неименованог Мађарског бизнисмена који је укључен у трговину горивом на територији Војводине.


Према налазима Државне безбедности Србије БИА (бивши РДБ) сматра се да руска мафија које послују у Мађарској понудила је ОК на Косову реализацију већих транспорта наркотика, оружја и робе).

Сами Љуштаку
• Тачи  је подржан од команданата ТМК-а Самија Љуштакуа (* 2.5) 39, Раима Рахмана и Нуредина Љуштаку, који  командују  РТГ 40 1 и 5 као и ГРРГ41.

03. 12. 2003. суспендирано је 12 ТМК официра, укључујући Љуштаку Нуредина и Раима, од стране шефа УНМИК-а  Холкерија. Осумњичени су за напад на једном железничком мосту. Поступак против ових лица је обустављен због недостатка доказа о учешћу у нападу. У мају 2004. године је сумња је укинута и суспензија повучена.

39 Љуштаку Самит: Прилог 1, Зитф. 2.5,

40 РТГ: Регионална Радна група, преименован ПЗ (зона заштите),

41ГРРГ - Стражари за брзу реакцију група,

У делу 2.1.2.1 описана је Дреничка група која представља нелегални "сервис безбедности", касније додељен ЗКЗ и директно подржана од стране чешке и албанске мафије у Чешкој Републици, између осталих, прикључени су јој браћа речица - башким и Ељми. Обојица су пријатељи са Тачијем. Током рата на Косову браћа су служили у УЋК. Затим су заузели, заједно са својим оцем, места у поштанској и телекомуникационој компанији у Урошевцу, преко које прикупљају новчана средства за ПДК.


Преко Речице Башкима се остварује пословање Чешке ОК мреже од стране Доброши Принца.

Дреничка Група сарађује на кривичном нивоу са групом коју предводи Рамуш Харадинај.

Тачи је финансијски подржан од стране Луке Екрема над својим компликованим активностима у шверцу фирме ДУКАЂИНИ;


Укључене су и следеће особе:

- Агима Ељшани (* 3,2) 44; уско повезан са Хаљитијем.

- Нимани Саљи (* 3.3) 45 бизнисмен на Косову и у Албанији, између осталих са блиским везама са Рамушем Харадинајем.

Веза између Хашима Тачија и Луке Фарнилие, на политичком нивоу је Лука Риза, старији брат Луке Екрема, са везама са ААК.

- Аљиу Бајруш (* 2.6) 46, познат као "Бајруш од Куманова"
Албански бизнисмен и припадник ПДСХ породично  повезан са женом Хашима Тачија (наводно рођак Тачија).


42 ЗКЗ - Збулимци Кундерзбулимци - Бивша обавештајна и контраобавештајна служба УЋК. Доброши С, 43БНД анализа 55 Д-0049/03 од 21. 08. 2003.

44 ЕЉШАИВИ Агим: Додатак 1. 3.2
45 Нимани Саљи: Додатак 1, 3.3
46 АЉИУ Бајруш; Прилог 1, 2.6
47 ПДСХ: Демократска партија Албанаца (ДПА =)

• АЉИУ Сабри (* 2.7) 48. Косовски Албанац, такође криминалац као ХАШИМ ТАЧИ, обојица су пријатељи. Аљиу послује са неколико туристичких агенција на Косову. Конкуренцију искључује насилно. Он даје тон на Косову у туристичкој индустрији.


- Преко Фљорима Маљокуа, и његове фирме у Приштини где је сувласник и Џавит Хаљити, Тачи је укључен у прање новца,  шверц горива и цигарета.

Назар Мемехти
Тачи је (закључно са октобром 2003. године) преко Кељменди Мохамеда и његовог Брата Ибрахима 49 (*2.8) у Хамбургу доведен у везу са прањем новца, трговином дроге и оружја.

Један од највећих финансијера Тачија и УЋК током рата на Косову 1999. и рата у Македонији је ОК-група из Даласа / Тексас (САД), МЕМЕХТИ Назар, под називом "Ник"(* 2,9)


- Тачијева сестра или сестричина првог степена је удата за  СЕЈДИУ БАЈРУША, званим МИЛАНО (2.10).

СЕЈДИУ је власник МИЛАНО МЕРХАНДИСИНГ ГРОУП у Куманову/Макединија. Он и његов брат НАИМ важе за главе једне опасне ОК-групе.


- Тачи важи, поред Хаљитија, Ељими Реџепа и Весељи Кадрије, као клијент професионалног убице АФРИМИ, званог БЕКИМИ (*2.11)


- ОСМАНИ Исмет, Косовски Албанац са седиштем у Косовској Митровици, ради  на шверцу цигарета, дроге (марихуана, хероин) и кријумчарењу горива. Сматра се нарочито опасним. Он одржава блиске везе са УЋК, са Тачијемкоме је дао 1998. масовну финансијску подршку, као и са Ибиши Нуредином (кријумчарење).

48 Алиу Сабри; додатак 1, . 2.7


49 Келменди Мохамед И Ибрахим додатак 1, Зилт. 2.8

50 Мехмет, Назар. Додатак 1,  2.9

51 Сејдију Бајруш. Додатак 1, 2.10

52 АФРИМИ: Додатак 1, 2.11

2.2.2
Референце Тачијеве везе са Косовском обавештајном службом СХИК/ШИК


ШИК се појавила у садашњем  облику на иницијативу Тачија у другој половини 1999 у Приштини.


ШИК су користили Тачи и Харадинај да регрутују одговарајуће кандидате за Косовске полицијске службе и ТМК.
У ствари, сервис се бави углавном шпијунирањем, застрашивањем и физичком елиминацијом демократских снага (преко Профи - убица), посебно противника ОК.

 
У албанској дијаспори су добро организоване ШИК-ћелије. Мрежу у Немачкој је предводио Хасан Укахакша са местом становањат у Баден-Виртембергу. У функцији координатора, који је изнад
Укахакша, делује Кељменди Ибрахим Ибрахим,  чија супруга Мимоза ради као портпарол за албански сервис Вести Дојче Веле и за један ТВ програм као водитељка у Берлину.

Ћелију са седиштем у Минхену предводи један мушкарац пореклом из Прешева, човек са именом "Мустафа".


2.2.3 Тачијева веза са предузећем Игл секјутрити (Eagle security) (*2.12)


Игл секјурити је регистрована у августу 2000. године, подређена директно ПДК и има канцеларије на КиМ (Приштина, Призрен, Витина, Гњилане, Косовска Митровица и Качаник). Генерални директор је Гаши Скендер,
члан ТМК у Приштини. Канцеларију у Втини води Рамадани Азем а у Косовској Митровици Реџепи Неџат.

Запослени су регрутовани, између осталог, од бивших припадника екстремистичке групе Аквиле Нере, војне полиције "УЋК" и Министарства унутрашњих послова бивше Тачијеве владе.


Компанија надгледа тачке снабдевања ТМК и Косова Петрол.


2.3 Лука Екрем и клан Дукађини (* 3.1)


Лука Екрем под надимком "ВУКА“ рођ. 11. 10. 1959. у Пећи. Подржава радикалне политичаре, укључујући и Хашима Тачија и шефа ААК Рамуша Харадинаја, одржава везе унутар КПС53, на Косову, у Албанији и у Србији (МУП-а).


Његов однос са Тачијем је пријатељске природе и могуће напоре да се
Тачи дистанцира од ОК, вероватно ће отежати. Код прикључивања са Харадинајем је више финансијски мотивисан савез погодности, у ком Лука плаћа да слободно може да настави своје активности кријумчарења на граници Црне Горе и КиМ. Лука је набављао, посредством својих иностраних контаката оружје за УЧК, 1998. године финансирао куповину оружја масовно. Он је такође био укључен у снабдевање Харадинаја и осталих команданата зона униформама и другом опремом. Пошто се рат завршио Лука је имао користи од заштите коју су припадници "УЋК" пружили његовој компанији.

Лука Агима, Екремова десна рука, "човек из сенке" у групи Дукађини је познат јавности као присталица Руговине ДСК.

2-3-1 ОК активности и повезаност детаљно


Лука је познати шверцер роба свих врста: оружје, цигарете, гориво, возила, уређаји...

Његова шверц метода на Косову укључују коришћење фалсификованих докумената (регистарске таблице). Коришћење возила која су примила хуманитарне организације као и коришћење камиона, званичних транспорта грађевинског материјала. Подмићивање граничара и цариника, везе возила (возила са редовно мењају са класичном царининском робом за препуна илегална теретна возила).


На Косову, он тренутно, између осталог ради са електричном робе (кућни апарати), које он у контејнерима / палетама на  килограм
откупљује у централној Европи и прави огроман профит на Косову, који добија за робу продату на комад.

Контакти Луке у његовим нелегалним трансакцијама се састоје, између осталог, и према утицајном
Ељшани-клану (* 3,2), затим
Адемом Грабовцијем (он контролише КПС - Косовску полицијску службу)

Улога Луке у превозу/транспорту и контакт са Етемом Чеку (*3,5) 54 ("министар" животне средине и просторног планирања, он је довукао огромне количине грађевинског материјала од Луке, у сродству је са Агимом Чекуом (* 1.4). Лука је такође био пословни партнер "Аркана" 55*,

Године 1999. Лука je у Гњилану купио фабрику дувана/цигарета. Шверц цигарета између Албаније, Македонија и Косова одвија се у договору са бившим албанским председником Илиром Метијем. У шверцу цигарета Лука има асистенцију неименованог Бугара; веза је успостављена преко Мендуха Тачија (заменик председника ДПА56).


У Шверцу цигарета Лука сарађује са Милићевић Младеном, бившим официром МУП-а у Косовској Митровици, настањен у Лешку/Косово.

Иза Дукађини групе осим фабрике цигарета, крију се и радио-дифузне станице, приватни ТВ канал, неке новина, књижаре, штампарије, пиваре, транспорт компаније, осигуравајућа друштва и неколико малих предузећа.

Постоји податак да се Лука налази у пословним односима са Браћом Карић у Србији. (Бугољуб Карића, током Милошевићевог доба је увећао свој утицај кроз медијска предузећа, власник је великих империја и БК ТВ, власник Мобтела, банке и председник његове странке ПСС 57, један од најактивнијих у позадини великих играча у Београду 58).


Дакле, Карић Богољуб је продао мобилну лиценцу Мобтела Луки Екрему.

Поред Луке комуницира са сумњивим бизнисменом Беџетом Пацолијем59, са пребивалиштем у Лугану / Швајцарска, који је проузроковао у раним 90-им са компанијом Мабетеx, скандал у медијима.

О могућем учешћу Луке Екрема у кријумчарењу дроге у западну Европу види Додатак 1., 3.6.

54 ЧЕКУ Етем: додатак 1, 3.4
55 "АРКАН" С. БНД анализа 55Д-0027/04 од 18.03.2004
56 ДПА: Демократска партија Албанаца (= ПДШ)
57 ПСС: Покрет снага Србије
58 Браћа Карић: С. БНД анализа на 55Д 0027/04 ВС Верлр. од 03.08.2004 и
59 Пацоли Беџет: С. БНД анализу 55Д-0027/04 вс понављања. од 18.03.2004.






2.3.2 - Могуће учешће Луке Екрема у финансирању терора


Лукин број телефона је био у једном заплењеном нотбуку у операцији Вајзман (Wiceman) (јануар-април 2000. године) у Приштини, Нотебук је припадао заменику директора КОФФ60', Салман Сааду. У операцији заплењено више визит карти КОФФ Директора Ћасима, на којима се представљао као Ал Харамин и као Директор КОФФ-а.

Операција  се бавила Албанцима Авдију Екремом, Коприва Шпендом и Лауша Неџмедином

У којој мери се може довести Лука у везу са овом групом људи у исламској сфери конкретно, не може тренутно да се процени. По досадашњим сазнањима Лука не може имати никакав интерес у исламизацији Косова, јер би то негативно утицало на његову пословну империју и његове политичке везе у албанској елити.

2.3.3 Лукине везе у погледу фирме ЈАГУАР СЕКЈУРИТИ "(* 3.4)


Компанију води
Халили Љуљзим од маја 2001., познати криминалац у региону Пећ. Он одржава добре односе са КПС-ом и ТМК.

Ова фирма пружа привредницима услуге заштите Лукиној Дукађини комапнији,  Произвођачу намештаја Гацафери, фирми Дона - Шел, фирми Кељменди Масера, комерцијалном центру Бурма власника леона Ниманија, фирми Деволи власника Деволи Бесима (св су укључени у нелегалне наплате пореза).


КАПРОЛЛИ (Комитет Грађана). Наведене компаније које користе заштиту фирме ЈАГУАР су, без изузетка, укључене у незаконите активности.

У ЈАГУАРУ су запослени између осталог Хаскај Али (* 3,4) 62 и Баљај Иса (* 3.4)63. Хаскај је био начелник безбедности у НВО ИРЦ64. Од маја до новембра 2000. године, и од јануара до Април 2001.

60 КОФФ - Косовскао сирочад и породица фонд
61 (АВДИЈУ) Екрема и Коприва Шпенда: додатак И. 3 5
62 Хаскај Али додатак 1. 3.1.1
63 БАЉАЈ Али: додатак 1, 3.1.1
64 ИРЦ - Међународни комитет спаса

2.4 О Харадинају (Рамуш Харадинај),


Харадинај је рођен 03.07.1968. у подручју Дечана (Косово) (*4) завршио високу стручну спрему, говори течно енглески, француски и албански. Служио је 1987. године у ЈНА 65 \ био стациониран у Нишу / Србији и специјализован у области комуникација и противваздушне одбране; бивши УЋК припадник, оснивач и председник ААК.


Рамуш Харадинај
Године 1989. емигрирао као гастарбајтер у Швајцарску. У марту 1991. године, био је хапшен у Србији због тешких субверзивних активности. Живео у Швајцарској, у Француској и у Албанији следећих седам година. У фебруару 1998. године, вратио се на Косово назад и организовао УЋК у региону Ђаковице.

Јуна 1998. године Харадинај постаје командант зоне Дукађини, у септембру 1999. године, када УЋК прелази у ТМК, постаје командант зоне Паштрик; у децембру 1999. је постао заменик команданта ТМК. У марту 2003. године, напустио је функцију у ТМК и основао ААК уз подршку Махмута Бакалија (* 4.1) и Азема Власија.


Харадинај има веома добре везе са војним круговима и полицијом, посебно
Агимом Чекуом и сваким командантом бивше УЋК, између осталих и Брахимај Нузмијем (3, Оперативна зона ТМК, који је рођак Харадинаја) и Бујар Харадинај. рођ. 5/15/1976 (ТМК ЂАКОВИЦА, рођак Рамуша Харадинаја). Харадинај је такође блиско повезан са полицајцима, посебно у региону Призрена и Пећи, са бившим командантом РТГ, Шабаном Шаљом.

Утицајни чланови Клана поред Рамуша, укључују и Даута Харадинаја (* 4.2)67 (брат), Назима и Енвера.


Даут Харадинај је до хапшења 2002. године, био задужен за координацију испорука оружја преко “непостојећих” фирми широм Европе.


65 ЈНА - Југословенска народна армија
66 Бакали Махмут: Прилог И , 4.1
67 Харадинај Даут: прилог л ,4.2

2.4.1 ОК активности и повезаност, детаљно


На простору Дечана, засновани на структури породичног клана, људи око Рамуша Харадинаја се баве целим низом кривичних, политичких и војних активности које значајно утичу на безбедност и услове широм Косова. Група има око 100 чланова, а активна је у шверцу дроге и оружја, трговине царинске робе. Поред тога, контролише органе локалне самоуправе.


Као командант регионалне зоне
Рамуш Харадинај поседује
утицај на граници КиМо - Албанија, посебно у шверцу цигарета, шверцу горива и зеленашким пословима у Пећи. Данас блиско сарађује у својим криминалним активностима са:

- Лука Екреин,
- Нимани Саљи,
- Кељменди Насер,
- са групом коју предводи Рустем Мустафа (5)68,
Бљакај Даут из села Ковраге / КиМ, власник бензинских пумпи.


- ТУЗИ Азем из села Добруша, општинаа Исток / Косово
- Мусић Ратко, власници бензинске пумпи у Рожају / Црна Гора и њених придружница.


- Фљорим Маљоку и Демири Фадиљ (из Вучитрна / КиМ. Он у Братслави / Словачка, предводи
групу од 30-так људи) - врше дистрибуцију дроге у Западној Европи.

- Бљакај клан контролише подручје око Ђаковице и сарађује са породицом Харадинај; Клан шверцује дрогу и  гориво из Албаније.

Лука, Кељменди, Бљакај и Тузи финансирају и организују шверцерске канале дроге и оружја. Пошиљке дроге стижу углавном из Турске и арапских земаља преко Албаније, где Харадинај у полицијским и војним круговима има добре везе.


Такође користи Албанце који живе у овој земљи; најважнији је ХодерџонајЈ Ментор из Дечана 1 (у 2001. био је за трговину дрогом у Тирани ухапшен).

68 Мустафа Рустем додатак 1. 5


Остала лица која у име Харадинаја тргују дрогом и оружјем и контролишу њихову дистрибуцију су ХАСКАЈ Али,. ТОЉАЈ Артон и МУШКОЉАЈ Авдуљ (*4.3)69

Харадинај се налази у конфликту са групом коју предводе МУРИЋИ Рамиз и Весељ из Пећи, са породицама МУСАЈ (око Мусај Садика) и Земај из села ГОРЊИ Стреоц / општина Дечани, неки лидери и чланови Руговиног ЛДК.

2.5 О МУСТАФА Рустему


Мустафа, звани "Реми" (* 5), рођ. 02/27/1971 у ПРЕПОЛАЦ / Србија сматра се ОК-важном фигуром и био је ухапшен 11. 08. 2002. за кријумчарење, уцењивање и изазивање немира од стране УНМИК-а; 

Рустем Мустафа
УН такође поседује доказ за убиства и подмићивање сведока.
 
Мустафа је одустао од студија права, када се прикључио "УЋК" и 1998. године постао командант зоне Лаб. У то време он се одликује професионализмом и дисциплином, висок степен разумевања војне стратегије као и способности да користи српске јединице за снабдевање својих јединица са кријумчареном робом.

Међу Мустафиним противницима убраја се и Хаљити Џавит. У августу 2000. године је дошло између Мустафе, Хашима Тачија и Агима Чекуа до неслагања, када се Мустафа супротставио свом команданту Чеку, да преузме команду над ТМК РТГ 6 у Гњилану (до тада је командовао РТГ 5).


Одбијање се објашњава тако да је Мустафа желео да и даље буде укључен у шверц оружја између истока Косова и јужне Србије из Гњилана али да се не налази на месту дешавања; Са своје РТГ 5-позиције  верује да има већу дистанцу, а не да се налази изложен УС-КФОР-Контроли.

69 Мусколај Авдуљ: Прилог 1. . 4.3

ОК активности


Мустафа се сматра екстремистом и националистом, као неко ко подржава- ЕААГ70 који су били активни 2000. године у Прешевској долино, такозвана УЋПМБ71


Куповина оружја за
УЋПМБ финансирана је од стране нелегалног шверца горива и изнуде. Поред тога, требало би да је веома умешан у шверц дроге (у сарадњи са Харадинајем) из Турске преко Косова. Такође и у шверц оружјем и кријумчарења возила као и у посао проституције и бизнисом некретнина. За МУСТАФУ раде, активни у шверцу дроге БАЈРАМИ Ељџами и ВЕСЕЉИ Реџеп. Такође сарађује са СУМА-кланом, у региону на граници са Македонијом, Кашаник и илегалним активностима било које врсте; део профита та заједница дели са Мустафом.

2.5.2 Мустафине везе са фирмом Кобра Секјурити у Приштини

 
Компанија је основана у априлу 2000. године са седиштем у Приштини, има 25 запослених (60% бивших припадника УЋК). Компанија штити јавне зграде, укључујући и пошту, и  телекомуникациони торањ ППТ. Шеф је АЗЕМИ Наим који је служио у УЋК током рата под командом
Рустема Мустафе; обоје и даље имају  међусобно одличне контакте.

70ЕААГ етничке албанске наоружане групе


71 УЋПМБ Ослободилачка армија за ПРЕШЕВО, МЕДВЕЂУ и БУЈАНОВЦ
А / Србија


3 Закључак и предвиђања


Шиптарско - Албански ОК (организовани криминал) и даље представља озбиљну претњу за Европу и додатно јача своје позиције. Земље западне Европе предтављају за албански ОК логистичку локацију (припремна локација и локација за повлачење), такође и циљане земље за трговину дрогом и других специфичних прекршајних области.


 Велика албанска дијаспора у многим европским земљама, (посебно у Немачкој и у Швајцарској ) пружа идеалну базу за операције ОК (организованог криминала).



Друге ОК-групе (других земаља?) посебно у области трговине дрогом и проституције, истерују се из пословања.

Преко кључних играча (“ ултифункционалних особа као што су Хаљити, Тачи, Харадинај и Лука) постоје  најближе везе између политике, привреде и међународно оперативних ОК структура на Косову. 


Подземе криминалне мреже промовишу тамо политичку нестабилност. 


Ове ОК структуре немају интерес у изградњи функционалне државног реда, кроз који би опстанак њихових предузећа могао бити угрожен. 


ОК радије ствара погодну политичко окружење, која се манифестује у политичкој повезаности појединачних актера ОК.

У овом контексту, са оваквом позадином било би тешко да међународна заједница јемчи владавину закона и демократских  стурктура на Косову. 


Косово и цео
простор Западног Балкана ће задржати кључну улогу као транзитног региона за трговину дрогом до даљњег.

Посебно Косово се сматра центром ОК (организованог криминала) са ког су контролисане све криминалне активности широм Европе.


Извор: Викиликс
Превод: КМ Новине 


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора


4 коментара:

  1. Анониман13. март 2016. 13:57

    izvinjavam se sto nije na cirilici ovog trenutka je tehnicki neizvodljivo. Redakciju molim da preinaci na cirilici.
    molim vas proverite na guglu: u HAGU je prosle jeseni otvorena kosovska ambasada u ulici anna pauvlownna 56. Ima cak i 2 parking mesta rezervirana samo za osoblje ambasade. Albanska ambasada koja je bila na zavrsetku ulice ali na drugoj strani ulice koja se racva, je otklonila svoju plocu i skinula zastavu, ali na toj adresi je vise fizicki nema. U jesen prosle godine je bilo na vestima da je kos, republ. vec priznata ali da av. to nikada javno nece priznati pred svojim narodom. Priznavanjem kosova od UNESKA je trebalo da procveta turizam. Takav je bio lobi, i kos. alb. su imale veoma brojne komentare kada smo potpisivali peticiju Ne Kosovo/Unesco.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Отворили су амбасаде у свакој држави која их је признала.

      https://www.google.rs/maps/@52.0851181,4.2992854,3a,75y,289.93h,86.19t/data=!3m6!1e1!3m4!1svVkv1J-HZDmID_jDQ969Vw!2e0!7i13312!8i6656?hl=sr

      Избриши
  2. Није ми јасно зашто је Вучић у наслову, кад се нигде у извештају не помиње његово име, вама није циљ да упознате јавност са шиптарским нарко дилерима, који постоје деценијама уназад и важе за једне од јачих у свету, већ вам је намера да народ обмањујете кроз наслов и тиме рушите углед српског премијера.
    Ако сте већ хтели да Вучића увучете у ову причу, онда нагласите да је ова Влада Србије, једина која је до сада похапсила огроман број нарко дилера.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ако вам није јасно онда је то зато што подржавате аутошовинистичку и издајничку политику Владе Србије на чијем је челу Вучић. Јер да није тако, да немате ту мржњу према Србима и Србији коју очигледно имате, онда би вам и те како било јасно јер тамо лепо пише: "коме заправо Вучић и Влада у Београду пружају подршку међу Шиптарским представницима" - нема ту шта да се дода. То су људи којима ВУЧИЋ пружа сву подршку, укида српске инститције и српску државу на Косову и Метохији зарад интереса ове криминалне банде, нарко-дилера и убица. Вучић њима пружа подршку а не српском народу на чијем је челу Владе, шта ту није јасно?

      Нисмо ми хтели да уведемо Вучића у ову причу већ је он сам себе увео у ту причу! Ваша злонамерност може имати прођу код људи који не размишљају својом главом али код нас не може. Вероватно имате одређени интерес у томе па га овако незграпно браните или сте и сами део те приче што је највероватније.

      Наглашавамо да је ово Влада која је ухапсила највећи број нарко-дилера али још више наглашавамо чњеницу да их је СВЕ РЕДОМ ОСЛОБОДИЛА и не само нарко - дилере већ СВЕ КРИМИНАЛЦЕ КОЈИ СУ ПРИСТАЛИ НА САРАДЊУ СА ОВОМ ВЛАДОМ ОНА ЈЕ ОСЛОБОДИЛА, ниједна друга Влада у српској историји није ослободила толико криминалаца колико Влада Александра Вучића.

      Уколико имате још неко питање, немојте се устручавати, ту смо да помогнемо, слободно се обратите.

      Избриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине