Вести:

Thursday, February 11, 2016

Softpedia: Путинов саветник за интернет тражи да Русија забрани Виндоус и пређе на Линукс

Thursday, February 11, 2016 | КМ новине 0

Владимир Путин је и раније покушавао да стране информатичке компаније примора да податке о руским корисницима чувају у Русији и и да тамо обављају све своје активности, а сада му у остваривању плана помаже и његов новоименовани саветник за интернет.


Softpedia: Путинов саветник за интернет тражи да Русија забрани Виндоус и пређе на Линукс


Герман Клименко, који је главни Путинов саветник за сва питања везана за интернет, започео је нов поход против информатичких компанија залагањем да плаћају већи порез у Русији, а покушава да утре пут и за пребацивање са Виндоуса.
Пре шест месеци устоличени интернет цар на првом месту жели да подржи домаће компаније као што су "Јандекс" и "Mail.ru", па се сада залаже за наметање додатног пореза од 18% страним техно-гигантима - "Еплу", "Мајкрософту", Гуглу"...

Клименко, Герман — Википедия
"Краву хранимо ми, музу је они", каже Клименко за "Блумберг".

"Када било где у Европи купите неку апликацију из Гугл плеја или Ап стора, ПДВ се обрачунава тамо где је за њих плаћено, а не као у нашој банана држави."
Забрана Виндоуса
Део Клименковог плана фаворизовања домаћих компанија је забрањивање Виндоуса и вршење притиска да Русија пређе на Линукс.

Влада ће бити пионир у преласку на Линукс, каже Клименко, додајући да су власти у 22,000 општина већ спремне да оставе Виндоус и прихвате софтвер отвореног кода. Иако разлог за одбацивање Виндоуса није најјаснији, сматра се да га Руси напуштају због страховања да би "Мајкрософт" могао да америчким властима прослеђује податке са руских рачунара, које украде преко софтвера.

"То вам је као кад жена види мужа с другом - може он колико год хоће да се куне да ту нема ништа, али поверење је изгубљено", каже Клименко.

Наравно, потрајаће док Виндоус не испари из Русије - на "Мајкрософтовом" оперативном систему јој ради 93% рачунара.Аутор: Богдан Попа
Извор: Softpedia
Превод: Ћирилизовано 
Извор: Ћирилизовано    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.