Вести:

петак, 26. фебруар 2016.

Kамионом препречили пут ка манастиру Св. Симеона Мироточивог, верницима бушене гуме (ФОТО)

петак, 26. фебруар 2016. | КМ новине 2

Непознати људи камионом су препречили пут ка манастиру Светог Симена Мироточивог у Дежеви крај Новог Пазара а затим и намерно оштетили нека од возила верника који су из свих крајева Србије дошли да Литургијски прославе храмовну славу.

Непознати људи камионом препречили пут ка манастиру Св. Симеона Мирточивог у Дежеви
Препречени камион / Фото: Сања Максимовић; КМ Новине


На празник Светог Симеона Мироточивог, верници су у великом броју кренули ка храму који је и једини храм Срске православне цркве посвећен овом светитељу, оцу Светог Саве, у Дежеви где је столовао и одатле управљао српским крајевима те се ту родио и сам Свети Сава. Овај манастир у надлежности је Епархије рашко - призренске у егзилу којом управља Владика Артемије.

Судбина верника не може бити другачија од судбине Цркве. Данас, када када је светосавље под великим нападима и притисцима, ни они на том путу не могу бити поштеђени а што је и Сам Господ најавио у Јеванђељу:

„Опомињите се ријечи коју вам ја рекох: није слуга већи од господара својега. Ако мене гонише, и вас ће гонити: ако моју ријеч одржаше, и вашу ће одржати. Али све ће вам ово чинити због имена мојега, јер не познају Онога који ме посла. Да нисам дошао и говорио им, не би гријеха имали; а сад изговора немају за гријех свој. Који мрзи мене и Оца мојега мрзи. Да не творих међу њима дјела која нико други није творио, не би гријеха имали: а сада су и видјели, и омрзнули и мене и Оца мојега. Али да се испуни ријеч написана у Закону њихову: Омрзнуше ме ни за што.“ (Јов. 15, 18-25).

Манастир Светог Симеона Мироточивог лежи међу брдима крај Новог Пазара, недалеко од старе Петрове цркве, ушушкан миром који векови и машински „прогрес“ човечанства, безмало ничим нису пореметили. Данас, иако на око невелики, он је стуб православља који земљу спаја са Небом и монашким молитвама не да да се на грехом искварени народ сручи гнев Божији због зала која приволесмо и умножисмо. Колико ће још тако моћи да буде, сам Господ зна, а да се време Суда приближава, ето, људи нам показују.

О данашњем догађају говори нам сарадник КМ Новина, Сања Максимовић, која је са групом верника, организовано кренула на прославу храмовне славе. Оно што се дешавало забележила је и фотоапаратом.

Пут који води ка манастиру био је препречен камионом. Буквално препречен. Полицајци који су се налазили на неколико метара одатле, известили су нас да даље не можемо комбијем због квара на камиону.

Није ми било јасно какав је то квар где полиција мора да присуствује, на сеоском неасфалтираном путу, а да при том ничег видљивог нема и камион изгледа нормално, хауба затворена. Још ми није било јасно како сме неко да вози камион без таблица а регистрован, и где то може да се вози десетак циглица и неколико трулих дасака?

Камион је био паркиран тако да смо и пешице једва прошли. Пролазећи, пришли смо и питали о чему се ради и какав је квар у питању.

Дрско и безобразно одговорили су питањем „шта вас брига? Јеси ти аутомеханичар“.

Насмејем се и одговорим да можда јесам и да не избегава питање... И даље дрским тоном добијамо исти „одговор“. На покушаје да сазнамо зашто избегава да нам каже о чему се ради, он нам каже да је гума пукла и да кренемо где смо пошли - на Литургију. На моје питање одакле знају да идемо на Литургију, није ништа одговорено. Човек који је стајао крај „квара“, то јест полуиспуштене гуме, збуњено ме је погледао и даље ћутао. 

  КЛИКОМ НА ФОТОГРАФИЈУ ПОКРЕНИТЕ ПРЕГЛЕД ОСТАЛИХ: 


Од неколико верника били су упитани како их није срамота да такве ствари раде на дан празника, да спречавају народ да иде на Свету Литургију, да човек са инвалидитетом мора на штакама, узбрдицом да се пење до манастира (који није баш близу од тог места), како се макар Бога, не боје.

Дрско су узвикивали да наставимо пут .

Камион су одвезли, али тек након што је Литургија почела, а полиција је обилазила манастирско имање за време службе.

По завршетку Литургије, када су сви верници били обузети празничном радошћу, при одласку својим кућама неке од њих сачекала су нова непријатна изненађења. На аутомобилима паркираним испод места на коме је камион био препречен и нису могли да приђу цркви, оштрим предметом пробушено је неколико гума. 

  КЛИКОМ НА ФОТОГРАФИЈУ ПОКРЕНИТЕ ПРЕГЛЕД ОСТАЛИХ: 

Из полиције се појавио младић са фотоапаратом тек после неколико сати. Деловало је као да је дошао да забележи случај јер је на предњем седишту возила имао дигитални фотопарат каквим полиција обично бележи места несреће или неког другог званичног случаја. Био је видно збуњен, питао је нас где је тај камион и јасно се видело да је и сам у чуду. Затим је позвао некога и вероватно покушавао да добије неке информације или даља упутства.

Занимљиво је то што су униформисани полицајци били ту у време док се камион налазио препречен на путу

Фото: Сања Максимовић


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

2 коментара:

  1. Тако и треба кад смо им ДОПУСТИЛИ да се башкаре и раде шта им је воља,како они тако и цигани нема ту помоћи осим да се народ сам организује.Њима дао Бог да им се све с каматама врати!!!Кажу клетва се оствари кад пада на овакав дан и кад је праведна!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Нисмо деца, почело је прогањање ,малтретирање истинских православних верника од стране екуменистичких ,Ватикану проданих владика а и самог Иринеја.Ето њиховог правог лица , подмукли осиони, похлепни, отпали од Истинске вере Православне, отпалих од Срба.И не боје се ни народа ни Господа Бога живога, јер плату очекују од папе, и награду од самога лукавога.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине