Вести:

четвртак, 14. јануар 2016.

Мустафа и Теодосије славили заједно српску Нову годину

четвртак, 14. јануар 2016. | КМ новине 1

Представници сепаратиста са Косова присутствовали су литургији и пријему који је приредио узурпатор Епархије рашко-призренске Теодосије Шибалић. Дружење је започето у цркви Светог Ђорђа у Призрену литургијом поводом празника Светог Василија и Српске Нове Године.

Мустафа и Теодосије славили заједно српску Нову годину

Литургију је служио епископ Теодосије, који је након богослужења организовао пријем поводом православне Нове године за представнике међународних организација и институција, домаће сепаратисте и њихове помагаче, чланове СНС и осталих марионетских партија, као и представника ислама и папизма на Косову.

Литургији је од представника квинслишке коалиције „Српска“ присутствовао Владета Костић и заменик лидера косовског сепаратистичког премијера Бранимир Стојановић. У беседи након литургије владика Теодосије је верницима честитао празник Светог Василија и Српску Нову годину.


“Богу смо благодарни и срећни што нам је омогућио да можемо у Призрену, у царском граду, и у овом обновљеном храму да се сабирамо и помолимо Господу да нам подари мир, слободу, здравље и благослов у свемо што будемо радили”, казао је Теодосије.

Честиткама се придружио и вођа квислиншке општине Грачаница Владета Костић.

“Свим призренцима честитам Нову годину уз жељу да се врате и да их из године у годину буде све више у овом храму и свом граду”, казао је Костић за инфо службу општине Грачаница.
Пријему поводом Нове године је осим тзв. премијер Косова Исе Мустафе присуствовао и амерички управник у Приштини Грег Делави, а присутан је био и официр за везу Дејан Павићевић. Од верских представника чије су верске групе заслужне за протеривање Срба из Призрена, били су присутни бискуп Дод Ђерђи, као и Велики муфтија Наим Трнава. Верника Православне Цркве готово да није ни било.


Теодосије је на почетку свог обраћања бројним гостима изразио задовољство што су се окупили у седишту Епархије рашко-призренске како би обележили почетак ‘новог лета Господњег`.

“На почетку ове 2016. године молимо се Богу да нам подари мирну и благословену годину, као и да све несугласице решавамо дијалогом и разумевањем једних других, а не сукобима. Да чинимо све што је у нашој моћи како би друштво у коме живимо овде на Косову и Метохији било истински дом за све грађане и како би сви били сигурни и могли да имају бољу будућност, посебно млади људи”, казао је Теодосије.

Да подсетимо, епископ Теодосије Шибалић је користећи се политичким везама, после вишегодишње  кампање, у току 2010. срушио са трона Рашко-призренске епархије легалног епископа Артемија и заузео његов трон. У овој акцији рушења, за коју по канонима следи рашчињење, су му на терену на Косову асистирали епископ Атанасије Јевтић и Амфилохије Радовић. Убрзо после тога угашене су и последње општинске институције Републике Србије и београдски режим је потписао Бриселски споразум са косовским сепаратистима, који садржи одредбе о интегрисању остатака десеткованих Срба у институције сепаратиста.
То је душа, то срце Православне Цркве; то њено Еванђеље, њено Свееванђеље. Она тиме живи, и ради тога живи. У томе је њена бесмртност и вечност; у томе њена непролазна свевредност –Покоравати се Богу већма него људима – то је њено начело над начелима, светиња над светињама, мерило над мерилима.
То Свееванђеље је суштина свих светих догмата и свих светих канона Православне Цркве. Ту се не смеју, по цену свих цена, од стране Цркве чинити никакви уступци никаквим политичним режимима, нити правити компромиси ни са људима ни са демонима. Најмање са отвореним црквоборцима и црквогонитељима и црквоуништитељима. (Св. Јустин Ћелијски)

Погледајте такође: ФАЛСИФИКАТ ТЕОДОСИЈЕВИХ ПРИСТАЛИЦА

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“




Извор: ПЖВ    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

  1. «Већ годинама заједно са људима добре воље покушавамо да развијемо концепт ширег идентитета, који чува аутентично порекло духовних и културних објеката и истовремено их отвара за припаднике других заједница са којима делимо ову прелепу земљу,» (еп. Теодосије)
    Сваки коментар је сувишан!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине