Вести:

недеља, 24. јануар 2016.

Јелена Гускова: Русија и Србија ће спасити човечанство

недеља, 24. јануар 2016. | КМ новине 1

Академик, историчар др Јелена Гускова о приликама у Србији, о улози руске политике у свету и војној помоћи сиријском народу, о емигрантској кризи и енглеској подвали.

Јелена Гускова: Русија и Србија ће спасити човечанство
Разговарала Биљана Живковић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Време силе страха и понижења пролази, стиже ново време, где ће Русија, Кина, Индија, Бразил и друге земље, које су за мир у човечанству имати непобедиво упориште.


Историчар др Јелена Гускова се немали број пута осведочила као истински пријатељ српског народа. Научник којој је једино оружје у рукама истина, налази прави пут да ту истину и докаже, без обзира на климу и у Србији и у Русији. Уважени руски балканолог, академик САНУ даје одговоре на питања која заокупљају пажњу српске јавности: шта ће бити са посрнулом српском политиком, куда иду арапске избеглице, шта чека Црну Гору, Македонију и Србију у новом таласу албанског насиља.


*Интервју започињемо дешавањима у Црној Гори, какав је ваш став поводом најаве уласка ЦГ у НАТО? Како коментаришете збивања у Подгорици, народ јасно показује да се не слаже са политиком Ђукановића?

– Када говоримо о уласку Црне Горе у НАТО, важно је проценити ко би од тога имао највише користи. И заиста придруживање ЦГ Алијанси је важно за сам НАТО. Зашто? Прво НАТО би добио тада комплетну јадранску обалу, јер су Словенија и Хрватска чланице НАТО са севера, а Албанија са југа. Дакле, остао им је без контроле само део обале Црне Горе. Та територија за НАТО у геостратешком и војном смислу може да буде опасна, знајући за вековну блискост црногорског и руског народа. НАТО може да процени да врло лако може да се деси да осване руска флота на црногорском делу Јадрана. На глас власти у Црној Гори како ће одмах по уласку у НАТО, стићи огроман новац у ЦГ, рећи ћу да НАТО никада никоме није дао новац, напротив, НАТО увек и бескомпромисно тражи новац од земаља које улазе у њен састав. Потом се чује, такође, како је напокон, ЦГ бити „безбедна”, јер ће их НАТО снаге „чувати”. А ја се питам, кога се то толико плаше садашњи црногорски лидери и од кога их треба бранити? Они виде највећег противника у Србији и Русији, што је апсурдно. Према мом мишљењу, НАТО чини све да би разјединио и поделио ЦГ и Србију, и ЦГ и Русију. Ако се нешто не промени, ЦГ ће бити врло близу уласка у НАТО.


Међутим, главна и веома озбиљна опасност која прети целој Црној Гори јесу Албанци. Када се посматра албански фактор на целом простору Балкана, евидентно је како се спремају на борбу против Срба на југу Србије и у Црној Гори. Они то, уз подршку САД, више не крију. Спремају се у исто време, уз садејство Албанаца са Косова и Метохије, на оружани устанак у Македонији у жељи да ратом заокруже своју причу о „великој” Албанији.


Актуелна црногорска власт иде на руку САД, НАТО, Албанији, и она чињеница је, сувише дуго траје. Јасно је да је народ осетио потпуно одсуство слободе и демократије и већина говори, управо о диктатури Ђукановића. И када говоримо о уласку нових чланова у НАТО, обавезан је био референдум у свим земљама које су приступиле НАТО. Ђукановић на то не обраћа пажњу, њега не интересује шта мисли народ у ЦГ. Он је желео преко Скупштине ЦГ да издејствује, ово за НАТО, важно питање. Народ у ЦГ је разочаран до те мере да месецима јавно демонстрира, показујући револт због опште социјалне беде у својој држави. Видела сам како народ у Подгорици прави свој црногорски Мајдан и он се разликује од украјинског. Мајдан у Украјини, у Србији 2000, потом у Грузији, били су темељно планирани и припремани на Западу, да би Запад срушио тада актуелну власт. У ЦГ садашњи протести грађана, који данима трају, нису припремани на Западу, али су људи у ЦГ покушали да усвоје и искористе метод, у намери да сруше режим Ђукановића. Пароле са којима су изашли испред црногорске Скупштине углавном су усмерене против Ђукановићеве власти. Упоредо са тим, реагује Ђукановићева власт, хушкајући полицију против народа. Убеђена сам, када се буду појавиле и пароле против НАТО, да ће се одазвати много више људи.


*Како процењујете унутрашњу политичку климу у Србији, а како спољњу политику коју води тренутна власт у Србији?

– Србија је земља, чији је суверенитет поништен до максимума. Данашња ситуација у вашој држави је веома тешка и озбиљна. Чини ми се да је ово време раскрснице за Србију, јер економска ситуација је неиздржива. Економски показатељи у Србији су алармантни. Ова власт је направила толико бесмислених уступака ЕУ, пристала на сва могућа условљавања и понижења, а да притом ни корака није ближа ЕУ, нити је српски народ од тог, до сада у спољној политици невиђеног понижења – видео икакав бољитак. Напротив, утисак је да Запад и САД на Србе гледају као на народ којег треба и даље понижавати.


Када се посматра политички живот у Србији, јасно је да немате ваљану и стабилну опозицију. Опозиција је, то сви добро знамо пре неколико година – разбијена. Све парламентарне странке заступају исту политику, користе сличну реторику. Добро би било да се у Србији што пре одрже избори и да се у Скупштини створи нови опозициони фронт, да после дуго времена почне да се изграђује независна политика и онда ће неке нове генерације у будућности моћи да се ослоне на Русију, на руско виђење праведности у међународним односима. Сигурна сам да ће Русија и Србија спасити планету од неправде.



Наставак интервјуа прочитајте кликом  на: ФБ Репортер

Извор: ФБ Репортер    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

  1. Много ми се свиђа овај разговор са Др. Јеленом Гусковом. По моме схватању, да је њено размишљање попуно исправно, али постоји још једна компонента, која се не сме занемарити. Ми нисмо сами и да ми можемо да одлучујемо како ми хоћемо. Али то не само зато, јер смо мали, него и било ко у свету, јер постоји сила, која управља са овим светом, али постоји и сила, која жели да уништи овај свет, али само по одобрењу оне прве силе.
    Просто речено; Бог је тај који руководи са овим светом, али по његовој вољи, али поштујући и вољу људи. Како стоји у " Откривењу ", Бог је допустио слободну вољу људској врсти да ради по својој вољи, али је допустио и злој сили да утиче на разум људи. Господ је казао у Светом Јеванђељу, да се неће нико исправити са свог лошег пута. Народ ће толико лоше радити да ће упропастити земљу. Па ће нам зато, Господ унишити целу планету земљу. Према овоме излази да неће моћи Русија и Србија да спасе свет, јер би се противило " Откривењу " Јовановом.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине