Вести:

Monday, January 25, 2016

Ернст Рајнхел: Бриселским дијалогом се остварују есенцијални интереси косовске суверености

Monday, January 25, 2016 | КМ новине 0

Ернст Рајхел, опуномоћеник немачког Министарства спољних послова за Југоисточну Европу, недвосмислено и отворено говори о суштини Бриселског дијалога да заокружи "независност Косова".

Ернст Рајнхел: Бриселским дијалогом се остварују есенцијални интереси косовске суверености

Немачки портал "Дојче веле", издање на српском језику, објавило је интервју са Ернестом Рајхелом који се није устручавао да изнесе отворене оцене и суштину дијалога које у бриселу воде представници српске власти и шиптарски сепаратисти са Косова и Метохије.

Напротив, он у овом кратком интервјуу чак понавља да су Бриселски преговори у "интересу косовоске суверености која није могућа без тих преговора"! Такође, за разлику од других кандидата за чланство у ЕУ, Србија је добила додатне услове од којих он истиче отцепљење Косова и Метохије!

Интервју није пренео ни један српски медиј, тако нешто још увек није исплативо пласирати српској јавности, 
вероватно је процена западних власника српских медија.


КМ Новине пренос најважније делове интервјуа са акцентом на најбитније изјаве.
. . .

ДВ: Да ли је наставак дијалога са Београдом под оваквим околностима уопште могућ?


Ернст Рајхел: Јасно је да садашња ситуација на Косову отежава тамошњој влади политичко деловање јер осећа да је под притиском.
Рајхел - Ђурић
Али наставак дијалога је у интересу тзв. "Косова". Наиме, дијалогом се следе фундаментални интереси косовске суверености и требало би да се они тиме реализују. Најпре, то је укидање српских "паралелних структура" како је немачка канцеларка Ангела Меркел године 2011. захтевала у Београду. То је у вези са постизањем ефективне суверене контроле Републике Косово и на северу земље. Пут до тога је у процесу, који је, признајем, мукотрпан, у дијалогу. Без дијалога не треба очекивати остварење тих интереса.

ДВ: На Косову постоји теза да од дијалога профитира само Србија, јер је она у преговорима за чланство у ЕУ, а Косово нема чак ни безвизни режим.

Ернст Рајхел: Већ сам објаснио да би требало да се дијалогом остварују есенцијални интереси косовске суверености. Што се Србије тиче, она, као и све земље региона, има обећање Европске уније из Солуна да ће постати члан ЕУ. А у случају Србије смо, поред свеобухватних критеријума за преуређивање државе и друштва по европском моделу, додатно затражили и свеобухватну нормализацију односа са Косовом. Као што видите, Србија није изложена мањем броју предуслова за чланство, већ, напротив, додатним претпоставкама. А погледамо ли Београд, видећемо да ни њему не пада лако испуњавање тих предуслова.

Потписивање Бриселског споразума, уз осмех.

ДВ: На Косову је парламент блокиран, а опозиција наставља уличне протесте. У Македонији се очекује оставка премијера, да би се омогућили нови избори. У Босни и Херцеговини постоје проблеми између Републике српске и Федерације, а Србија и Хрватска почињу трку у наоружавању. Да ли све то значи да је опет реч о Балкану као „бурету барута“?

Ернст Рајхел: Не! Мислим да би било потпуно претеривање да се говори о „бурету барута“. 
. . .

ДВ: Један од разлога уличних протеста опозиције у Приштини јесте Бриселски споразум између Приштине и Београда који садржи "далекосежне уступке српској мањини". Не само опозиција већ и добар део албанског становништва на Косову мисли да су уступци превелики и да би они могли касније довести до аутономије(?) па и до поделе Косова, спомиње се нека врста Републике Српске. Да ли је то тумачење Бриселског споразума према вама исправно?

Ернст Рајхел: Имам утисак да се у дискусији о тој теми запостављају аргументи па се можда ради о томе ко ће своје тврдње изговорити што чешће и што гласније. Чињеница је да је међународна заједница од почетка заузела јасан став да неће бити никакве друге Републике Српске. Нећемо се сложити са таквим захтевима. Договор је јасан да се Заједница српских општина формира на основу важећих косовских закона, као што је већ сада постојећа асоцијација која је предвиђена Ахтисаријевим планом. А Ахтисаријев план је основа косовске независности. 

Рајхел са Дачићем у Београду, октобра прошле године. Тада се срео и са Ђурићем и Вучићем. Сви су били задовољни састанком.


Дакле, то су спочитавања, да међународна заједница и против сопствених интереса дозвољава да се догоди нешто што нико неће. То није тако. Сједињене Америчке Државе, Немачка, друге европске државе, ЕУ, нико не би хтео да дозволи да дође до поделе Косова или до стварања државе у држави, попут Републике Српске. То је перцепција косовске опозиције, која није баш у вези са стварношћу, рекао је Ернст у интервјуу за Дојче веле на српском.

Осим последње изјаве неизмерне љубави које осећа према Ангели Меркел, Вучић је не тако давно изјавио и да би пре отишао из власти него покварио "односе Србије и Немачке". Немачка, као један од главних ментора шиптарских терориста и сепаратиста, поред Америке и Велике Британије, овом изјавом била је видно охрабрена.

Ипак, сам Ернст каже да без дијалога није могуће отцепити, односно "остварити независност Косова и Метохије".

Очигледно је да простора за очување целовитости државе има. Одговорност, законска и Уставна обавеза за ово првенствено је на полицији и Војсци Србије. Они данас имају сво право и могућност да заштите државу и уклоне са позиција моћи оне који јој нарушавају интегритет. Уколико сада не учине ништа, у будућности неће имати оправдање за то а она у оваквим околностима уопште не делује примамљиво.
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.