Вести:

четвртак, 7. јануар 2016.

Шиптари спремили дочек: Јајима и грудвама на Србе

четвртак, 7. јануар 2016. | КМ новине 0

Расељени Срби су на Бадњи дан посетили Храм успења пресвете Богородице у Ђаковици и у порту донели бадњак а због њиховог доласка у град протестовало је неколико десетина Шиптара, већих инцидената није било.


Аутобус са расељеним Србима у порту цркве ушао је нешто пре поднева, уз негодовање око 30-ак Шиптара, који су их по невремену и киши чекали око три сата на неколико десетина метара од цркве, испред полицијског кордона који је ту био постављен.

Расељени Срби из Ђаковице последње две године нису могли да обиђу манастир, јер су се томе противили поједини локални Шиптари, који су и претходних година каменовали аутобусе са расељеним Србима.

Већих инцидената није било, ако се изузме бацање јаја, грудви снега и јабука у правцу Срба који су у том тренутку били у аутобусу и ван домашаја Шиптара, који су се противили њиховом повратку у град, јавио је Тањугов дописник са лица места. Медији су претходно пренели како су шиптарски демонстранти узвикивали пароле "Не дамо Ђаковицу", "Ђаковица је наша", "Ово је Ђаковица, нема места за Србе", називајући Србе погрдним именима. Међу демонстрантима је највише присталица покрета "Самоопредељења".

У Ђаковици је било појачано присуство полиције, која се могла видети на сваком ћошку и у свакој улици која је водила према Храму успења пресвете Богородице, а полицајци у опреми за разбијање демонстрација били су испред окупљених Шиптара који су протестовали.

Полиција је Шиптаре спречила да дођу до манастирске капије и тако што је испред њих поставила и металне ограде, па ниједног тренутка није било опасности по аутобус у којем су се налазили расељени Срби.

Председник Удружења Ђаковчана рекао је новинарима да су данашњи празник и Божић некада у Ђаковици поштовали сви и да су Шиптари некада долазили да Србима честитају празник.

- Тужан сам, јер путујем 800 километара да би дошао у свој град, своју улицу и да бих прошао поред куће која је на 100 метара одавде - рекао је Станојевић новинарима.

Он је нагласио да им данашња посета Ђаковици значи много и да се мора прихватити "да смо и ми део Ђаковице" и да једино ако се схвати реалност можемо ићи ка будућности.

Станојевић је казао да сви који су грешили у прошлости треба да одговарају и да треба да се зна да су Срби "део овог града" и да су надлежнима предали захтеве за поваратак у Ђаковицу.


Извор: Агенције    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине