Вести:

недеља, 17. јануар 2016.

Бадње вече и Божић у Јоханесбургу

недеља, 17. јануар 2016. | КМ новине 0

ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Али долази час, и већ је ту, када ће се истински богомољци клањати Оцу у духу и истини, јер Отац тражи да такви буду они који му се клањају. Бог је дух; и који му се клањају, у духу и истини треба да се клањају” (Јован 4:23-24).


Бадње вече и Божић у Јоханесбургу


Ове године својеврсни подвиг је био достојанствено обављање свих припрема за дочек најрадоснијег празника Рођења Христовог у Јоханесбургу. Средства јавног информисања  свакодневно су упозоравала на незапамћене тропске температуре и сушу која је у последње време погодила град Јоханесбург и околне области Јужне Африке. У данима пред Божић, као и на сам празник, наишао је још врелији талас и донео рекордну и у историји незабележну температуру од 40°C. Код нас, у Србији, донекле смо и навикли на овакву температуру у летњим данима, па ће ово вероватно звучати помало чудно онима који никада нису били у Јоханесбургу, питајући се због чега је то велика вест у Јужној Африци када смо ми у Србији већ навикли на нешто сличнo сваке године у летњем периоду.

Једноставно, Јоханесбург се налази на 1800 метара надморске висине. Озонске рупе су далеко веће а заштитни омотач слабији изнад југа афричког континента, сунчеви зраци и ултраљубичасто зрачење су јачи па суша поприма веома опасне размере, када се има у виду да је већ одавно завршен сушни период (који траје од априла до септембра) и да се он продужио све до јануара месеца. Дакле, узимајући у обзир многобројне разлике и специфичности, када је у Јоханесбургу 30 °C – то веома подсећа на 40°C у Србији. Можете замислити какав је осећај када је у Јоханесбургу 40°C?!

Међутим, за нас православне Србе као и  за нашу Српску Православну Цркву, постоји једна много већа елементарна непогода катастрофалних размера. То су несавесни новотарски екуменисти у светој Цркви Божијој на челу са патријархом Иринејем, а овде у Јоханесбургу на челу са новотарским попом Исајлом. У Јужној Африци, упркос издаји од стране оних којима је Бог многa добра учинио (преко моје маленкости и грешности) и упркос нечувеним притисцима, претњама, клеветничкој пропаганди, уценама и застрашивањима којима смо и ја и део нашег народа изложени од мог доласка у Јужну Африку, од пре три месеца, уз Божију помоћ, додатни труд и жртву, успели смо предањски и благословено да прославимо најрадоснији празник Рођења Христовог, веома свечано и достојанствено – онако како приличи Рођењу Спаситеља нашег Исуса Христа.

Они који се не дају заплашити или уценити, који знају, виде и осећају правду и истину, који не продају своју веру за вечеру, најиздржљивији и најсрчанији су се окупили у свете Божићне дане, помогли да се благољепно уреди и украси просторија коју нам је за богослужење великодушно уступио брат Сретен Павловић са својим оцем Николом, а трудом и залагањем брата Вељка Зорановића и помоћу вредних руку наших добрих и неустрашивих: Александре, Мире, Соње, Милене, Ранка, Хенриет, и дечице Анђеле, Милоша и Иване. Припремљени су, освештани и подељени Бадњаци верном народу, одслужено свечано вечерње богослужење, а сутрадан и света Божићна Литургија. Било је и причасника, а на светој Литургији је прочитана и Божићна Посланица Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског у егзилу г. Артемија. Мало светосавско српско стадо у Јоханесбургу је посведочило да "ријеч Божија не да се свезати"(2 Тим. 2, 9) и да је слађа и срцу милија сложна и скромна молитва у вери, љубави, правди и истини у катакомби, него у хладним, поробљеним храмовима којима руководе јеретици у крилу наше Цркве који, по Божијем допуштењу и нашим гресима, узурпираше наше православне светиње и трон Светог Саве.

После саборне молитве, окупљени су, у духу хришћанске традиције апостолских времена, донели са собом припремљену храну за свечану Божићну трпезу. Разишли смо се у духовној Божићној радости, нахрањених срца и душа са вером и надом да ћемо успети да се изборимо са свим невидљивим и видљивим непријатељима рода нашег и наше свете Српске Православне Цркве и бескрупулозним овде у Јоханесбургу.
Нека је слава и хвала Богомладенцу Христу за још једно предивно јеванђелско искуство које смо овде доживели уочи Божићних празника. Молитвама Владике Артемија - нашег духовног оца и верног чеда и наследника Светог Саве, нека се Богомладенац Христос смилује на све нас, нека нас сачува, заштити и спасава и љубављу својом Богочовечанском и вечном да озари и огреје наша срца и душе!

Поздрављам вас најрадоснијим хришћанским поздравом наде, љубави, вере и спасења:

ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Архимандрит Пантелејмон
Јоханесбург



Извор: ЕРП инфо    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине