Вести:

четвртак, 7. јануар 2016.

Бадње вече на северу КиМ (ВИДЕО)

четвртак, 7. јануар 2016. | КМ новине 0

Православни верници, Срби, прославили су Бадње вече и на северу КиМ у једином катакомбном храму прогнане Епархије РП у овом делу покрајине. 

Бадње вече на северу КиМ (ВИДЕО)


Радосно, скромно и свечано, како доликује православној вери и начину живота, неколико десетина Срба који не праве компромис нити уступке овоземљаским моћницима и притисцима који из дана у дан бивају све јачи, прославило је Бадње вече у очи рођења Сина Божијег, и присуствовало паљењу бадњака у храму Светог Саве у Жеровници.

Подсећајући на важност овог датума, у беседи пред освећење бадњака, настојатељ овог храма протосинђел Евтимије о симболици којом се дочекује празник између осталог је рекао: 

"Сви ти догађаји нас подсећају на рођење Божије, на Његову спасоносну науку. Само храстово дрво, топлота и свелост, упућују на светлост живота. Христос је рекао: "ко не иде за Мном, нема светлост живота". Ко не усвоји Његову науку о спасењу, и ко је не примени практично у свом животу, ходиће у тами. То је светлост коју симболизује пламен храстовог дрвета. Такође симболизује и ону ноћ када је праведни Јосиф наложио ватру да угреје Богомладенца и Богомајку у оној хладној пећини. Све нас то упућује на тај догађај над догађајима и радујмо се због тога што је Бог дошао међу нас и казао нам тајну бога и човека, да смо вечна бића. Да нисмо пролазна бића која ће живети 50 или 100 година, него да имамо могућност, ако будемо желели да идемо за Христом, у Цркви Његовој, да испуњавамо заповести Његове, да наследимо живот вечни".

Погледајте како је изгледало освећење и паљење Бадњака у овом храму епархије Рашко - призренске у егзилу.





Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине