Вести:

четвртак, 31. децембар 2015.

Страдање и вера ђакона Авакума

четвртак, 31. децембар 2015. | КМ новине 0

Ђакон Авакум је одбио да се потурчи и Турци га поведу на губилиште. Идући кроз београдску тврђаву и носећи колац на рамену, гласно је певао:

Страдање и вера ђакона Авакума

"Нема вјере боље од хришћанске! Срб је Христов, радује се смрти; Страшни Божји суд и вас Турке чека! Чин`те Турци што је вама драго, Скоро ћете и ви долијати -. Бог је свједок и његова правда"!

Свети ђакон Авакум је рођен 1794. године у Кнешпољу испод Козаре од оца Гаврила и мајке Божане. Крштено име било му је Лепоје. По неким изворима презиме није остало сачувано док по другим оно је било Продановић. У породици је васпитан у хришћанском духу. Као млад остао је без оца. Зато га је мајка одвела у манастир Моштаницу. Ту се код духовника Генадија припремао за монашки живот и, коначно, закалуђерио.

Мати га је пратила и преклињала својим млеком да се потурчи , а Бог ће му опростити. Ђакон Авакум одговара:

"Мајко моја, на млијеку ти хвала! Ал` не хвала на науци твојој! Брзо ћеш се обрадоват` сину; Док пред Божје изађемо лице"!

Дошавши на стратиште, Турци му поново понуде да се потурчи, да не умре млад. Он поново одбија и пита:

"Умиру ли Турци? Умиру - одговорише. Онда је свеједно, а прије, а послије; што прије умрем, омање ми гријеха"!

Зачуђени Турци одусташе од убеђивања и одлучише да му срце прободу ножем, да се не би дуго мучио и умирао у најстрашнијим мукама. Тада га мртвог набише на колац. Било је то 30. децембра 1814. године.


Пошто су Турци у крви 1809. угушили буну у том крају, српско становништво, а са њима и Игуман Генадије са сином, као и ђакон Авакум са мајком напуштају Моштаницу, која ће затим бити разорена, и прелазе у манастир Трново, код игумана Пајсија.

Током Хаџи-Проданове буне 1814. године, која је, на крају, довела до делимичне самоуправе у Србији, Милош Обреновић је помогао Турцима да угуше побуну уз услов да се ови не свете преживелим устаницима (осим Хаџи-Продана и његове браће). Међутим, после угушења побуне, Турци су похватали око 300 виђенијих Срба и поубијали (одсецањем главе или набијањем на колац).







Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине