Вести:

уторак, 29. децембар 2015.

Албанци напред, Срби на чекању!

уторак, 29. децембар 2015. | КМ новине 0

У два дана боравка у Косовској Митровици и Грачаници, шеф Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, успео је да "зарати" са српским медијима.

Албанци напред, Срби на чекању!
Фантомска ЗСО камен спотицања и 2тренутак истине" / Илустрација: КМ Новине

Потези које је повукао отварају разна питања, између осталих и да ли Канцеларија за КиМ функционише као тим.

Све је почело када је Ђурић одлучио да организује пријем у ресторану у Грачаници искључиво за представнике албанских медија. Медији на српском су се понадали да ће одговоре на бројна питања моћи да добију сутрадан у Лапљем Селу, где је најављен Ђурићев долазак. Тамо им је пак речено да шефа Канцеларије за КиМ чекају у Јањеву где живе етнички Хрвати, а које је Ђурић одлучио да посети баш на Бадњи дан и честита им Божић.

Српски новинари су тамо чекали више од два сата, након чега су Удружење новинара Србије и Друштво новинара КиМ протестовали због "понижавајућег Ђурићевог односа".

- УНС и ДНКиМ сматрају лошом праксом да Канцеларија за КиМ организује у Грачаници пријем за новинаре албанских редакција са Косова који на коктелима добијају изјаве од господина Ђурића у вези са ЗСО и одлуком такозваног уставног суда Косова, док само дан касније Ђурић одбија да да изјаву новинарима српских редакција у Лапљем Селу, уз обећање да ће то учинити током посете Јањеву - стоји у саопштењу.

Канцеларија се потом извинила, али и затражила извињење од новинских удружења, тврдећи да саопштење "обилује нетачним и недобронамерним информацијама и плод је инструментализације новинарских удружења од стране појединих њихових чланова, у циљу компромитовања институција сопствене државе и у личном и политичком интересу".

Ђурић је појаснио да му "шиптарске институције" нису дозволиле посету, док у косовској полицији кажу да је посета реализована по плану који је најавила Канцеларија на КиМ. О посети нико није јавио ни јањевачком жупнику Мати Палићу, који је о Ђурићевом доласку сазнао од новинара.


Браниоци лика и дела

Оласили су се и новинари "угледних медијских кућа" са питањима ко без њиховог знања "напада" директора Канцеларије за КиМ и да ли је "прави тренутак" да се нападају представници Србије који "максималним залагањем и напорима, помажу српском народу у Покрајини, укључујући и новинаре, бране интересе и чувају институције Србије". Већина потписника тог саопштења везана је за буџет Републике Србије или тзв. владе Косова, један је сарадник Канцеларије за КиМ, а има и оних који су активно радили у кампањи Српске листе, коју је предводио СНС на Косову и Метохији.





Извор: Вести    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине