Вести:

Saturday, November 21, 2015

Тероризам може да прерасте у сукобе, претња и Шиптари са КиМ

Saturday, November 21, 2015 | КМ новине 0

Некадашњи директор Војно-безбедносне агенције (ВБА) Светко Ковач изјавио је да би тероризам, у још запаљивој ситуацији на Балкану, врло лако могао да прерасте у оружане сукобе и да се може рећи да постоје потенцијалне претње Србији и њеним грађанима.

Тероризам може да прерасте у сукобе, претња и Шиптари са КиМ
На питање да ли је Србија под претњом од терористичких напада, пошто и у Србији и у БиХ има припадника вехабијског покрета, он је рекао да је чињеница да постоје значајне везе између Исламске државе и Западног Балкана.

"Из БиХ, Македоније, неких делова Србије, посебно Косова и Метохије, релативно велики број људи учествује у рату на Блиском истоку, посебно у Сирији. Сигурно је да они нису једини са ових простора који подржавају 'свети рат' и борбу свим средствима за стварање 'калифата'. Ово потврђује и последњи терористички акт у Сарајеву у коме су страдала два војника БиХ. Није безначајна ни чињеница што Исламска држава ставља Балкан на мапу свог будућег 'калифата'. Имајући у виду да преко наше земље воде путеви шверца наоружања и дроге, трговине људима и других облика организоване криминалне делатности, можемо рећи да постоје потенцијалне претње Србији и њеним грађанима", рекао је Ковач у интервјуу за лист Данас.

Ковач је додао да је за управљање избегличком кризом, посебно спречавање терористичких претњи, од изузетног значаја сарадња између обавештајно-безбедносних система држава.

Он је додао да Србија од почетка води јасну и принципијелну политику у односу на избегличку кризу, и да приступ Србије карактерише хумано поступање према избеглицама и људска солидарност, иако то не значи занемаривање и несагледавање потенцијалних безбедносних и других проблема.

Бивши први човек ВБА је, међутим, упозорио на могућност да, након терористичких напада у Паризу, дође до знатног смањења или чак и заустављања кретања избегличких колона ка Западној Европи и да се, последично, у Србији нађе далеко већи број избеглица у односу на капацитете прихватних центара.


Светко Ковач
Ковач је рекао да обавештајне службе морају далеко од граница земље да прате ту проблематику и достављају прецизне податке и процене о могућим врстама и начинима угрожавања.

"Тешко је међу великим бројем људи који се релативно кратко задржавају на нашој територији идентификовати припаднике терористичких група или потенцијалне носиоце разних врста угрожавања. Треба имати у виду да се правац кретања избеглица поклапа са путевима које су већ исламски терористи користили за шверц оружја из Турске и Западног Балкана ка Европи", рекао је Ковач.
Извор: Агенције    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.