Вести:

понедељак, 2. новембар 2015.

Сава Јањић подржао чланство тзв ''Косова'' у УНЕСКО али - не одмах

понедељак, 2. новембар 2015. | КМ новине 1

Тренутни игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић, послао је у свет поруку дан пре гласања о пријему сепаратиста на територији КиМ у УНЕСКО и подржао ту иницијативу предложивши само да се она на кратко одложи.


"Званичници" који обилазе Дечане у оквиру радних посета, а изузетно су медијски праћени, одавно су искључиво они који раде на отимању Косова и Mетохије а радо су виђени од стране Саве Jањића и викара Теодосија.

Пише: Иван Максимовић


Видео поруком Сава Јањић се обратио јавности, сасвим очигледно светској јер је обраћање на енглеском језику. За ову прилику је обезбедио и превод што често није случај за његова обраћања на страном језику.

Почињући своје обраћање "забринутошћу" и "превасходним циљем" да се српске светиње заштите, Сава Јањић је наставио подсећањем да су и две српске цркве обијене ових дана а онда постепено бирао све попустљивији приступ да би на крају и подржао КиМ у УНЕСКО ка самосталну територију и то у два наврата.

Изражавајући сумњу због великог "раскорака" између "закона" шиптарских сепаратиста и њихових акција на терену, Јањић је навео да се не може веровати у идеју да би то била добра заштита српских манастира. Такође је навео и увређеност погрешним учењем у шиптарским школама да су српски монаси окупирали "њихове" светиње што никако није тачно али они
нису много против тога да Шиптари све конце имају у својим рукама. "Они" су, иначе, који сада представљају узурпирану и још увек под уређењем које је резултат црквеног пуча и узурпације власти у Епархији рашко - призренској и који сада обитавају у безакоњу.

"Ми као Црква верујемо да би чланство Косова у УНЕСКУ требало да буде одложено док Београд и Приштина, у оквиру дијалога у Бриселу који се одвија под покровитељством ЕУ, јасно не дефинишу механизме институционалне заштите наших светиња на Косову и Метохији" каже Јањић.


Значи - одложено не спречено!

Такозвана "председница" и "премијер" шиптарских сепаратиста са КиМ, вођа њиховог тима у преговорима у Бриселу, са Савом Јањићем у Високим Дечанима и то о Божићу ове године. Многима је овај "догађај" покварио славље тог најрадоснијег хришћанског празника. Сава Јањић тврди да их политика не занима.


Зна се да Шиптари на КиМ, осим неколико кула крај стамбених кућа и не тако старих, немају никакве културне споменике па ни верске од значаја, укључујући насеља и надгорбне споменике. Изгледа да не представља проблем ни чињеница да је Србија већ у овој организацији и да би тако нешто било незамисливо и небулозно, Упркос томе Сава Јањић, и то у име Цркве, не тражи да тзв. "Косово" не буде примљено у УНЕСКО већ да та одлука буде одложена али на крају свакако потврђена!

У том контексту Јањић директно и отворено подржава најгори икада склопљен договор, онај у Бриселу, чијим је одредбама сепаратистичка творевина и могла себи да допусти међународне активности и чланства. Договор проглашен велеиздајничким, неуставним, противан српским интересима, Јањић подржава.

Он ставља и саму Цркву и веру иза чланства у Европску унију које ни у народу нема подршку, и наводи "Бриселски дијалог између Београда и Приштине као суштински важан процес чији је циљ да промовише поверење и реши сва практична питања са којима се суочавају наше заједнице. Коначно, и Београд и Приштина гледају према европској будућности региона и ми као Црква чврсто верујемо да наше српско православно наслеђе на Косову и Метохији не би смело да буде камен спотицања и предмет политичке конфронтације, већ пре свега мост између заједница и народа добре воље који гледају у правцу своје заједничке будућности у Европи"! Треба ли икакав коментар овоме?

Не једном, већ двапут у истој поруци Јањић подржава такозвано "Косово" у УНЕСКО и закључује: "Са овом поруком изражавам искрену наду у име наше Цркве да ће УНЕСКО одложити пријем Косова у ову организацију и охрабрити дијалог и заштити културну баштину" дословно каже Јањић и то у (клик) у ПРЕВОДУ који је сам понудио..

Сусрет после кога је протеран владика Артемије.
Онима који су се сретали са ранијим радовима Саве Јањића, ово није превише чудно. Он одавно ради на успешном обављању "њихове ствари" како је сам тврдио на аудио снимку који је доспео у јавност.


Марта 2006. године, у манастиру Високи Дечани, између Саве Јањића и Бљерима Шаље, тадашњег шефа преговарачког тима косовских Шиптара када се у Бечу разговарало под посредништвом Ахтисарија о статусу Косова и Метохије, дошло је до извесног сусрета и разговора који је забележен. У времену када је Србија још увек покушавала да се избори не само са шиптарским сепаратизмом, него и са Ахтисаријем који их отворено подржава, Јањић се тајно у Дечанима састаје са самим шефом шиптарског преговарачког тима (заступајући чије интересе?) упитао се читалац портала Новинар.де који је проследио материјал за објаву. 

Разговору је тада присуствовао и председник шиптарске општине Дечани, кога Јањић хвали. Читав разговор је протекао у срдачном и пријатељском тону, препуно похвала новоизабраном ”премијеру” Агиму Чекуу. Сава се хвали како епископи у Београду ситуацију на Косову не разумеју, али су зато он и Теодосије ту да им све по лепо ”објасне” и ”појасне”.

Део разговора тог транскрипта преносимо:

Бљерим: Као прво, мени је врло драго да се налазимо овде заједно са Вама, знате, да Ви имате велико поштовање не само од мене, од градоначелника, него од свих људи добре воље на Косову (о. Сава: хвала) и од западних дипломата, и да и ми … моја жеља је била да се први пут видимо и да се све чешће виђамо, ја сам један од тих људи који су у … у … у том процесу један од кључних стручњака, нисам политичар, тако да ћу увек бити искрен са Вама као што ћете Ви сигурно бити сви са нама.

О. Сава: Хвала Богу, да, да, можемо да причамо отворено ( Бљерим: Апсолутно, мислим) и боље без новинара , без јавности, јер то је овај…

Бљерим: Не, не, не ! Није била моја идеја, ипак, за нас је важно да завршимо посао, а не да имамо неке медије или новинаре, шта ја знам, за мене, (о. Сава: рано је сад за то још и то је…) није ми важна помпа, имам такву улогу, мој задатак је да завршим ствари.

***

Биће моје задовољство да радим са Вама, значи сада имамо тај део око… око, заштите цркве и црквених добара, и тих културних добара, и желим да кажем да порука коју добијамо и порука коју шаљемо на западу је да знамо да је опстанак Српске Православне Цркве, заправо јачање Српске Православне Цркве на Косову, кључна ствар за опстанак српске националне заједнице на Косову, ми смо то им рекли, пошто нажалост, због многих разлога, нећу да уђем у те разлоге, српска заједница нема други ослонац сем Српске Православне Цркве за сада … на Косову.

Цео транскрипт можете прочитати на сајту (клик) Новинар.де


Такође преносимо и тонски запис:



А Теодосије, који је и сам "освештао" зграду коју парама шиптарских сепаратиста из Приштине зидају у страдалној Чаглавици (где је започело насиље 17-ог марта 2004. године, након чега су Срби почели масовно да се исељавају па је и сам Агим Чеку купио кућу и ту се настанио) улаже доста труда да шиптарска ствар успе. Текст о зидању цркве(?) коју финансира тзв. "република Косово" је на ОВОЈ СТРАНИ а недавно се, такође у прилог овоме појавила и фотографија која потврђује истоветни догађај али у селу Бадовац крај Грачанице где такође Шиптари зидају цркву(?).

Док су Срби стрепели на барикадама...

Како се онда такви могу борити за било шта српско, камоли за неулазак КиМ под управом Шиптара у УНЕСКО, што додуше, како видимо, јасно подржавају. Нејасно је зашто се сви редом у Србији праве као да то није тако и да не примећују насотајања неколицине издајника у српским редовим? Или, можда ни то није толико нејасно...




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора


1 коментар:

  1. Ми би требали да се обраћамо Богу за правду а не проданим политичачићима и издајницима вере и образа.Кад тако будемо поступали онда ће и решење брзпо да се деси!У ствари,све невоље и проистичу због нашег Богоодступништва и млаке или никакве вере у Бога као нашег заштитника и пријатеља!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине