Вести:

Friday, October 30, 2015

Зоран Влашковић: 120 сукоба на мосту! (ФОТО репортажа)

Friday, October 30, 2015 | КМ новине 0

Прва у историји - фоторепортажа главног градског моста на Ибру у подељеној Косовској Митровици кроз последњих сто година.

Зоран Влашковић: 120 сукоба на мосту! (ФОТО репортажа)

Пише: Зоран Влашковић / КМ Новине


Од јуна 1999. године на главном градском мосту на Ибру било је равно 120 сукоба Албанаца, на једној, и Срба, Кфора, УН полиције, косовске полиције на другој страни. Све инциденте су изазвали Албанци у насилним покушајима да уђу у северни, српски део Косовске Митровице.

Према збирним извештајима Кфора и УНМИК полиције, који су издавани после сваког инцидента на мосту, у тим сукобима је било више од 230 лакше и теже повређених Срба, више од 180 повређених припадника Кфора и УН полиције и више од 290 повређених Албанаца.

У сукобима 17. марта 2004. године са српске стране убијени су Јана Тучев и Боривоје Спaсојевић.Ћуприја преко Ибра из 1913. године.

Гвоздени мост на Ибру саграђен је 1932. године.

Бетонски нови мост на Ибру који је грађен од 1972. до 1974. године.

Јуна 1999. на мост су стали француски војници КФОР-а.

Средствима француске владе од пет милиона евра мост је реконструисан и урађени су светлосни лукови 2001. године.

16. јуна 2011. године Срби су, бранећи се, на мост поставили бетонску барикаду.

Бетонска барикада се налазила на мосту све до 18. јуна 2014. године када је, одмах након уклањања, изграђен такозвани "Парк мира".

По договору из Брисела тзв. "Парк мира" затворен је 17. октобра 2015. године да би се мост ревитализовао и отворио за саобраћај уз кружне токове на оба прилаза мосту, на захтев и уз надзор Европске уније. Без обзира на чињеницу да безбедносна ситуација није побољшана, напротив.

author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.