Вести:

петак, 25. септембар 2015.

Амбасадор ватикана у Србији: Ватикан о Степинцу одлучује на основу чињеница

петак, 25. септембар 2015. | КМ новине 0

Амбасадор ватикана у Србији: Ватикан о Степинцу одлучује на основу чињеница
Ватикан у случају Степинца занимају само факти. Зато је и формирана комисија која ће размотрити аргументе и српске и хрватске стране, поручио Антонини у изјави за Курир.

Амбасадор ватикана у Србији: Ватикан о Степинцу одлучује на основу чињеница #КМ-Новине, #Степинац, #Злочин, #зликовац #усташа, #Јасеновац

БЕОГРАД - Ватикан ће о беатификацији кардинала Алојзија Степинца одлучивати на основу чињеница. Зато је и формирана комисија која ће размотрити аргументе обе стране - и хрватске и српске - каже за Курир амбасадор тзв "Свете столице" у Србији, надбискуп Орландо Антонини.

Антонини је јуче, поводом краја свог шестогодишњег мандата у Србији, посетио и Универзитет „Џон Незбит“ у Београду, где се у пријатељској атмосфери поздравио с ректором проф. др Слободаном Пајовићем и представницима дипломатског кора.

Степинац први с десна.

Усташки поглавник

- Могу само рећи да Ватикан у случају Степинца занимају искључиво факти. Не бих коментарисао ништа више од тога. Комисија у оквиру тзв. "Свете столице" размотриће аргументе које су проследиле српска и "хрватска" црква и одлуку донети тек пошто добро уважи разлоге обе стране - рекао је Антонини.

Алојзије Степинац познат је као челник цркве из времена усташке НДХ 1941-1945, добар део историчара види га као духовног оца Ендехазије, у којој је убијено око милион људи, а од тога највише Срба. Ипак, Ватикан га је 1998. прогласио за блаженог, а беатификацију је наводно зауставио патријарх српски Иринеј, који је лане упутио писмо с приговорима папи Фрањи, који је потом наложио формирање радне групе.
Степинац на дочеку Тита
У говору Антонини је јуче поручио да црква мора да учествује и у политичком животу како би свет учинила бољим:

Ништа није идеално

- Свет није идеалан као код Платона. Такав је какав је, мора да се трансформише, мора да се мења набоље. Да би учествовала у тим променама, црква не може да се огради од политике. Католичка "цркв"а има одличну официјелну сарадњу са државама, а то сада почиње да развија и московска патријаршија.

(М. Л.)



Извор: Курир :: © 2014 - 2015 :: Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине