Вести:

субота, 12. септембар 2015.

Преседан на Медицинском факултету у Косовској Митровици – Као у Нушићевим комедијама

субота, 12. септембар 2015. | КМ новине 1

Академска јавност је у шоку, а просветна инспекција и ресорно Министарство Србије  као да  немају лека да стану на пут хроничној бољки, која се шири на Медицинском факултету Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

Преседан на Медицинском факултету у Косовској Митровици – Као у Нушићевим комедијама

Чаша  жучи је је прелила 9. септембра кад је декан тамошњег Медицинског факултета  проф. др Раде Грбић  омогућио студенту да поново стекне звање доктора, иако му је  пре два месеца поништио диплому.

У најновијој пријави  просветној инспекцији и Министарству просвете Републике Србије наводи се да  декан Медицинског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици проф. др Раде Грбић ,,низом поступака који деградирају и уназађују факултет као институцију, доводи у питање законитост рада, а самим тим и будућносат факултета,,.

Декан Грбић је јула 2015. године донео више решења којима се студентима са неакредитоване Академије ,,УС Медикал Скул,,  у стечају, поништавају испити, али је случај од 9. септембра , међу наставно особље и суденте, али и цео овај универзитет  бацио сенку  да декан наставља рад на Медицинском факултету својим сумњивим поступцима.

Подсећамо, декан је у јулу ове године поништио уверење Медицинског факултета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици о дипломирању Анђе (Предрага) Росић, којим је стекла звање доктора медицине и то огласио преко службеног гласника. Решења о поништавању испита донео је и за већи број студената са неакдедитоване Академије ,,УС Медикал Скул,,, која је у стечају. Имена студената којима су поништени испити предочена су надлежним органима.

,,У међувремену, декан Раде Грбић, игноришући ставове просветне инспекције, својих колега, организује да доктор Анђа (Предрага) Росић, која је  изгубила звање доктора по други пут, 9. септембра 2015. године дипломира на Медицинском факултету и тако буде јединствени доктор медицине која је двапут диломирала  на истом факултету и стекла звање доктора медицине. Да ова ујдурма буде комплетна као у Нушићевим комедијама испит полаже код проф. др Вукашина Андрића који је већ пензионисани професор КБЦ Приштина, а коме је декан продужио радни однос на Медицинском факултету,, , наводи се у пријави групе запослених просветној инспекцији,  који подсећају да је због незаконитих радњи на овом факултету, давањем изјава пред првим јавним тужилаштвом у Београду  прошле недеље започет истражни поступак под бројем КТ 2582/15 против декана Медицинског факултетра проф др – Радета Грбића и некадашњег директора КБЦ Приштина проф. др Стојана Секулића.

У кривичној пријави је изражена сумња да су  Грбић и Секулић ,,начинили факлсификат кровног Споразума између Медицинског факултате Приштина и  Клиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници,,.


Тај споразуим је потписан јула 2012. године, а потом су се појавили фалсификати са седница Наставно научног већа да врши нерегуларан пријем  студената на Медицинском факултету са неакредитоване Академије  ,, УС Медикал Скул,, у стечају.

,, Када су се утврдиле незаконите радње од стране надлежних органа, декан је селективно поништавао оцене, дипломе… После, опет истим студентима којима је поништио дипломе и положене испите омогућава поновно полагање и тако у недоглед, а студенти плаћају. 


Шта ће органи гоњења да сазнају, шта је све фалсификовано на факултету и ко је још од наставног и ненаставног особља учествовао у тим прљавим работама и незаконитим радњама,  остаје да се види. Али, у сваком  случају управни надзор просветне инспекције је начео врх леденог брега,, ,  наводи група запослених радника на Медицинском факултету у Приштини, која се обратила Агенцији за мониторинг, људска права и борбу против корупције као и министру просвете Срђану Вербићу да декану Грбићу укаже на недостојност обављања јавне функције декана, са предлогом да поднесе оставку, како због студената, тако и због запослених и интегритета високообразовног система Републике Србије.


Извор: Топ новости    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

  1. Дељена вест од извора и извора и нигде не пише ко је и како слагао... Студенти још треба да плаћају политичка препуцавања.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине