Вести:

недеља, 6. септембар 2015.

„Сеча кнезова“ се наставља, сада у Молдавији!

недеља, 6. септембар 2015. | КМ новине 0

Ђакон Генадије Валуце кажњен због принципијелне позиције - По Руској народној линији/ 02.09.2015.

„Сеча кнезова“ се наставља, сада у Молдавији!
Митрополит Кишињевски и целе Молдавије Владимир (Кантарјан)


Очигледно да Београдска патријаршија није једина „губава између деце“. Сличан, унижен положај има Православље и у другим помесним црквама. Молдавска црква, која је донедавно била позната српској јавности по позитивном односу према Православљу и аутономији у односу на богоборну власт, очигледно је, попушта у својој оданости принципима благочестивости. Све је очигледније да организација Цркве, држећи се конформистичког односа према државним властима, нема капацитета да се избори са новом деструктивном западњачком идеологијом глобализма. Глобализам, који је препреденији од комунизма, јер Цркву не гони отворено, већ перманентно уз помоћ механизама власти и медија, поставља недостојне пастире, а уклања православне.


После пуча у Јерусалимској патријаршији, када је уклоњен патријарх Иринеј Јерусалимски и у Београдској, када је уклоњен Епископ рашко-призренски Артемије, следи разарање и осталих цркава где још увек има етоса православног. Уместо достојних пастира постављају се дилетанти и деликвенти, зашта је најочигледнији пример Београдска патријаршија.

Клирику Молдавске митрополије, који је изражавао забринутост у вези са богоборном политиком молдавске власти, забрањено да служи …


Скандалозни случај се десио у Молдавској митрополији. Својом одлуком митрополит Кишињевски и целе Молдавије Владимир (Кантарјан) забранио је служење ђакону Генадију Валуце, вођи друштвеног покрета «Pro Ortodoxia» («За Православље»), саопштава сајт Actualitati.md.

Ђакон Генадије Валуце познат је због своје доследне и принципијелне позиције у односу на неприхватање «вредности», наметнутих Молдавији од стране Евросавеза и имплементираних преко прозападног режима. Отац Генадије заступник је идеје о чувању верности Руској Православној Цркви чији је део Молдавска митрополија.
Отац Генадије је био организатор градића од шатора у дворима Молдавске митрополије у лето 2014 с захтевима да се искаже принципијелна позиција у односу на богоборачки курс власти Молдавије, конкретно против озлоглашеног закона «О равенстве шансов» (пропаганди хомосексуализма).

Као последица свега Синод Молдавске митрополије је на својем заседању 4 септембра 2014. донео став да се осуди доношење овог срамног закона. Реакција на такав став је била ванредна антицрквена кампања молдавских провладиних и олигархијских медија.
Ђакон Генадије Валуце иступа категорично против курса власти Республике Молдавије ка евроинтеграцији. Он је познат као заступник савеза са Русијом – коју сматра „светиоником православног света и оградом традиционалних вредности“.

Године 2015. је покрет Pro Ortodoxia организовао ред акција протеста против провођења «геј-парада» у Кишињеву и другим градовима Молдавије, а затим је узео учешће у литији у подршци традиционалних вредности. Уочи локалних избора покрет је активно позивао да се гласа против проевропских кандидата, међу њима и против Дорина Киртоаке на место градоначелника Кишињева.

Ипак, у Молдавској митрополији је преовладала помирљива позиција у односу на проевропски олигархијски режим. Ту позицију је познати кијевски новинар Дмитриј Скворцов, наступајући у Кишињеву на православној конференцији, назвао «псевдоправославни аргументи за евроинтеграцију».


Повод за протесте било је ћутање
30. августа је покрет «Pro Ortodoxia» поновио протесте пред здањем митрополије. Повод за протесте било је ћутање Молдавске митрополије и митрополита Владимира у односу на политику министарства образовања Молдавије, које је избацило «Историју религије» из броја факултативних предмета у школским програмима. Покрет се  обратио с целим редом принципијелних захтева на адресу митрополита Кишињевског Владимира.

Као одговор, митрополит Владимир је донео забрану служења ђакона Генадија «за подстрек на непријатељство, ненавист, клевету, уношење смутње и разрушење доброг поретка у црквеним редовима, непослушање црковној јерархији, за вишеструка дејства, кварење угледа Цркве».

Свети Јован Крститељ није престао да изобличава ни под претњом мача.


Ипак, по речима ђакона Генадија Валуце, он нема намеру да одустаје од своје борбе. «Претеча и Крститељ Господњи Јован није заћутао после његовог затварања у тамницу. Он је продужио да изобличава цара Ирода и његову супругу, све док му нису одсекли главу. Нећемо ћутати ни ми», – изјавио је отац Генадије.

Не бојте се оних који убијају тело а душу не могу убити, него се више бојте онога који може и душу и тело погубити у паклу (Мт. 10,28).
Погледајте такође: ПОЛИТИЧАРИ У МОЛДАВИЈИ ОДЛУЧЕНИ ОД ПРИЧЕШЋА
Превод и припрема: екипа ФБ странице Православље живот вечни


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине