Вести:

среда, 16. септембар 2015.

Након 100 година од постојања школи у Чаглавици прети гашење

среда, 16. септембар 2015. | КМ новине 0

Након сто година од постојања, истуреном одељењу Основне школе Миладин Митић у Чаглавици прети гашење!

Након 100 година од постојања школи у Чаглавици прети гашење
На њивама Срба из Чаглавице никао  нови град. Највећи део после 17. марта 2004. године.


Због смањења броја ученика Министарство просвете Србије увело је систем комбиноване наставе, па многи родитељи најављују да ће своју децу пребацити у суседна села.

Пре само неколико година у тој  четворогодишњој основној школи било је преко стотину деце, данас их је  двадесет четворо. Због тога је Министарство просвете Србије  донело одлуку да се уведу комбинована одељења. Тако ће на пример, ученицима  првог и трећег  разреда, на истом часу предавати један учитељ. Родитељи ученика забринути су због овакве одлуке и покушаће, како кажу, да убеде Министарство просвете Србије да промени своју одлуку, а има и оних који  желе да испишу децу из ове школе.

Послаћемо захтев Министраству да се одустане од те одлуке, ако, не може да се пређе на неке радикалније потезе и да подржимо те учитеље, јер увек је одлука на онима који су на врху, видећемо, али најгоре је што деца испаштају”, каже један од родитеља Мирољуб Ађанчић

Директор школе Миладин Митић, Љубиша Караџић, каже да по закону ако одељење нема најмање 10 ученика онда се прелази на комбинована одељења. То по његовим речима није добра опција, али и није једини случај.

“Ово није пилот пројекат Министраства просвете и школске управе само за Чаглавицу, комбинована одељења постоје широм Србије и то се уводи само због броја деце. Закључак родитеља је да свако има право на своју иницијативу, да покушају на разне адресе и до Министраства просвете, и  да се врати као што је било 31-ог августа, а то је исти број одељења, а не одељење са два разреда”, рекао је Караџић.

У Месном одбору Чаглавица кажу, да је смањење броја деце у овој школи, као и самих Срба у овом селу последица дугогодишње незаинтересованости представника Срба, како у српским тако и у шиптарским тзв., "институцијама".


Тако је од чисто српског села које је бројало 300 кућа, данас остало свега 120 српских домаћинстава. Продаја кућа и земље почела је после 17-ог  марта 2004. године, када је у овом селу запаљено 10 српских кућа. У последњих дванаест  година нико од српских представника није дошао да ове људе пита зашто продају, а нико није ни покушао да на било који начин то спречи.

Насиље 17. марта у Чаглавици
Проблем са школом ће, како каже Небојша Марковић из Месног одбора Чаглавица, само убрзати процес исељавања Срба из овог села.

Гашење школе не долази у обзир јер гашењем школе, то би била једна велика катастрофа а самим тим то би био један сигнал да грађани Чаглавице масовно напусте Чаглавицу”, рекао је Марковић

Чаглавица је село удаљено три  километра од Приштине. Једно је од села на територији општине Грачаница у које је најмање улагано у последњих 16 година. Нема канализационе мреже, дивље депоније су на све стране, путеви у катастрофалном стању. Оно што је урађено је дечији парк и то средствима УСАИД-а и завршена је зграда обданишта чија је градња почела 1997. године, али је питање,  да ли ће док нова зграда не профункционише, уопште бити деце за ову установу.


Црква коју у Чаглавици гради шиптарска "влада".
Локална власт такозване, непризнате "републике Косово" у којој учествују Срби, а у договору са узурпаторима епархије Рашко - призренске власти започеле су у овом селу, где је некад живело 2000 Срба, а данас их има око 500  и изградњу цркве коју финансира шиптарска власт, о чему смо писали тада под насловом Теодосије 'освештао' прву цркву коју гради тзв ''република Косово''!, па мештани често у шали кажу, да им власт тиме  поручује да им је једино остало да се за своју и будућност своје деце, моле Богу. 


Извор: Нови медиј :: © 2014 - 2015 :: Молимо за навођење извора


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине