Вести:

среда, 16. септембар 2015.

СНС у Тачијевом парламенту

среда, 16. септембар 2015. | КМ новине 0

У сали Дома културе "Свети Сава" у Штрпцу која прима око 500 људи (толико има места за седење) на трибину Српске напредне странке је дошло три пута, а у ту партију се колективно учланило шест пута више грађана.

СНС у Тачијевом парламенту
Фото: Танјуг


Пише: Јелена Петковић / Вести

Реч је углавном о некадашњим члановима Самосталне либералне странке, које су чланови владајуће коалиције у Београду исто тако донедавно звали "Тачијеви Срби".

Било како било, на последњим косовским изборима, СНС унутар Српске листе није освојила ниједног посланика у Парламенту у Приштини, док новопечена СНС екипа из Штрпца има троје. Тако су напредњаци осим нових скупштинских мандата и нових чланова добили и још једног министра у Влади Косова и једног градоначелника, а са оволиким бројем присталица и један од највећих одбора на Косову.

Да ли је политика Београда признала грешку или је реч о некој чудноватој промени односа према локалном руководству у Штрпцу (и из Штрпца) није јасно, тек је члан председништва СНС Марко Ђурић објаснио да "3.000 снажних, способних, храбрих, одлучних, борбених, правих људи, приступа нашој породици".

Додао је и да је куцнуо час да се на КиМ све што "српски дише и говори стави под један барјак, политички барјак СНС", очигледно (лапсусу или не) поистовећујући странку и државу.




Побегли од "Вести"
Канцеларија је на пут на КиМ позвала представнике медија из Београда, али је изоставила "Вести". У Канцеларији за КиМ питали смо по ком систему су бирали медије које ће водити о трошку државе, и речено нам је да је пут организован у последњем тренутку и да су углавном позвали телевизије и агенције, да провере како функционишу прес центри уочи посете Александра Вучића Косову. Међутим, од колега из других штампаних медија сазнали смо да је и њима био упућен позив на време, два дана раније.

Од присутних у крцатој сали га нико није питао зашто је онда кампања за последње локалне изборе између кандидата СЛС и СНС била толико сурова (било је и привођења), већ је његов говор дочекан громогласним аплаузима и одушевљењем.

Градоначелник Штрпца Братислав Николић, најављује да је број од 3.000 чланова само почетак.

- Пре више од годину дана, због разлога које смо навели, чланске карте је вратило и СЛС напустило само у Штрпцу више од 3.000 чланова. Наша одлука да приступимо Српској напредној странци је била једина логична. Поверење које смо изградили пре доношења такве одлуке допринела је политика председника Владе Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића. Предлог сам изнео свим председницима месних одбора, а они су разговарали са свима онима који су били некада чланови СЛС-а и онима који то никада нису били, и донета је коначна одлука о масовном учлањену у СНС-а, објашњава Николић.

Масовном учлањењу нису присуствовали оснивачи СНС у Штрпцу, који пак тврде да о тако важном скупу нису ништа знали. Иван Реџић, дојучерашњи председник одбора СНС Штрпцу и противкандидат Николићу на протеклим локалним изборима, за "Вести" тврди да су га "страначке колеге на неки начин издале".

- Као председника одбора у Штрпцу нико ме није обавестио ни о скупу, ни о учлањењу. Смењен сам мимо процедуре у странци. То што се догодило је велики циркус и глупост. Направили су колективно лудило и само још већи раздор међу грађанима - сматра Иван Реџић.

Он и други опоненти локалне власти, пак тврде да већина грађана није знала да је реч о страначком скупу, већ су мислили да је реч о јавном разговору са шефом Канцеларије за Косову и Метохију, јер су пут и превоз из Београда управо они организовали.



Извор: Вести :: © 2014 - 2015 :: Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине