Вести:

Thursday, August 20, 2015

Старо Грацко први случај Специјалног суда за злочине ОВК?

Thursday, August 20, 2015 | КМ новине 0

Убиство 14 српских жетелаца 23. јула 1999. године у Старом Грацком могао би да буде први случај пред такозваним "Специјалним судом" за злочине терористичке тзв. "ОВК".

Старо Грацко први случај Специјалног суда за злочине ОВК?
Фотографије убијених у масакру у Старом Грацку

На клупи за осумњичене могли би се наћи блиски сарадници крила тзв. "ОВК" којим је својевремно руководио Хашим Тачи.

Истрага, коју су водили Унмик и НАТО у овом масакру над српским цивилима одавно је завршена, а имена убица су позната. Убиство су према истрази Унмика, починили терористи такозване "Ослободилачке војске Косова", тачније огранка под именом „Фортуна“. Масакр се десио само неколико дана по окупацији Косова и Метохије од стране Унмика и Кфора, односно четири дана пошто је потписан Кумановски споразум, којим је промењен вид геноцида над Србима.

Злочинци, иако су већ тада били познати, а што је још важније били су доступни надлежним Умиковим органима, нису процесуирани, јер је тадашњи шеф Унмика Бернард Кушнер установио принцип такозване „разумљиве освете“. Он је тиме аболирао починиоце овог злочина од даљег гоњења, јер су Албанци према његовим речима „преживели страдања, а ране су им још свеже“.

Према документима из истраге командант групе „Фортуна“ Бег Шаћири је током истраге био ухапшен, али је после давања изјаве одмах пуштен. Шаћири је тада изјавио да су имали налог да од краја јуна до до половине августа буквално очисте све „остатке српског становништва“ у зони Општине Липљан.

Ово наређење је подразумевало да се „лошије“ српске куће попале, а да се новије „припреме“ за усељавање Албанца. У извештају који је тада предао својим надређеним о „успеху“ акције, наводи се да је убијено 48, а рањено 17 људи. Шаћиријева група је бројала 56 људи и сви су били ухапшени током истраге о овом злочину.
 
На списку осумњичених за масакр у Старом Грацку, између осталих, помиње се и име Линдите Кренази, бивше фризерке, иначе припаднице терористичке "ОВК", то јест поменуте групе „Фортуна“. У то време Општина Липљан била је у сектору безбедности британске групе Кфора.

Цела област је блокирана тек сат времена пошто се десио масакр над Србима. Из истраге коју је сачинио Унмик као главноосумњичени за убиство српских жетелаца по командној линији је Маљзум Битићи, који је био близак сарадник крила терористичке "ОВК" којим је руководио Хашим Тачи.

Бранкица Ристић


Извор: ИН4С    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.