Вести:

понедељак, 10. август 2015.

Сукоб Шиптарских азиланата са КиМ и Африканаца у Немачкој

понедељак, 10. август 2015. | КМ новине 0

Недавни сукоб пристиглих Шиптара са КиМ у Немачку са групом азиланата друге националне заједнице изазива подозрење и узнемирење код немачких власти, желе да се припреме за евентуану ескалацију таквих сукоба.

Сукоб Шиптарских азиланата са КиМ и Африканаца у Немачкој алармирао власти
Илустрација: немачка полиција

Сукоб између 15-так Шиптара са КиМ и десетак Еритреја* у два дана за редом, недељу и понедељак у граду Земерда, натерао је немачке власти да се запитају јесу ли то били изоловани случајеви или се тамо могу очекивати све чешћи сукоби између група азиланата из различитих средина?

Портпарол миграције и интеграције посланичке групе ЦДУ, Кристијан Хергот, која је и објавила потребу за оваквим разлагањем проблема на свом  званичном сајту  жели управо то да открије и да то питање изнесе пред немачку Ваду.

"Уколико дође чешће  до сукоба између различитих етничких група међу азилантима, ми такође треба да размислимо о начинима превенције тихог конфликта. Али прво је потребно добити поуздану слику о природи и обиму таквих сукоба", рекао је Хергот.

Хергот  жели да зна које информације има немачка Влада о разлогу спорова између азиланата у којој различитост етничког порекла игра могућу важну улогу.

"За правилно руковање  таквих сукоба детаљније информације о неким другим аспектима било би подједнако од важности открити: Да ли су чешће погођене појединачне етничке групе? Како се тај потенцијални проблем  регионално и временом развио?", рекао је Хергот посланицима.

Он је подсетио да је бројним сукобима који су довели до бекства у азил или миграције, укључују и етно-културне или верске компоненте. Зато треба претпоставити да они не могу бити потпуно скривени чак и у споровима између азиланата.

Ако се догоде чешће етнички-културно означени сукоби међу азилантима, то ће бити сигнал за чланове парламента и потребом за политичким деловањем.

"По принципима нашег политичког и друштвеног система садржаних у нашим Основним законима је и један од закона забране дискриминације. Свако у потрази за будућности у Немачкој и ко жели да се интегрише мора оставити етничке сукобе иза себе и не сме дозволити да они одређују његове поступке. То ћемо морати доследно захтевати али и промовисати", закључио је Хергот.

*Еритреја је држава у источном делу Африке на обали Црвеног мора. Граничи са Суданом, Етиопијом и Џибутијем.

Превод и припрема: КМ Новине



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине