Вести:

петак, 21. август 2015.

Годишњица отмице српских новинара код Ораховца

петак, 21. август 2015. | КМ новине 0

Данас се навршава 17 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића код Ораховца.

Годишњица отмице српских новинара код Ораховца

Тим поводом, Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) посетиће данас обележје посвећено несталим колегама, на месту између Велике Хоче и Зочишта, где су последњи пут виђени, а на којем на српском и албанском језику пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их".

УНС и ДНКиМ поново ће затражити да надлежне институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије и Суд за ратне злочине на КиМ који треба да буде основан, покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну истраге и појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен, а до данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Спомен обележје несталим новинарима постављено је четврти пут крајем маја ове године. Обележје је до сада три пута рушено, а одговорни никада нису пронађени.

УНС и ДНКиМ подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ и то Љубомира Кнежевића, новинара приштинског "Јединства" и дописника "Политике" који је отет 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, а део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини.

Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини отела је ОВК.

Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа "Бота сот" Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). Ајети је убијен код села Бресалце на истоку Косова. На њега је у селу надомак Гњилана пуцано из возила у покрету, наводи се у саопштењу УНС и ДНКиМ.



Извор: РТВ    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине