Вести:

Sunday, August 16, 2015

Хиротонија хорепископа новобрдског и панонског Максима (Новаковића)

Sunday, August 16, 2015 | КМ новине 0

Милошћу Божијом и добротом многих српских домаћина број катакомби у епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у егзилу достигао је цифру око 30.

Хиротонија хорепископа новобрдског и панонског Максима (Новаковића)
Архимандрит Максим Новаковић / Фото: КМ Новине
Оснивање нових катакомби је било омогућено умножењем монашког стада, порастом броја верника у епархији, и изненађујуће великим приливом нових искушеника по катакомбама.

Чињеница да су многе богољубиве душе заобишле бројне царске лавре по земљи Србији, и дошле у наше скромне катакомбе, сведочи истину да наш крстоносни народ поседује једно посебно „српско чуло“ које препознаје Истину=Господа Христа=Правоверје. То „чуло“ не може обманути никаква медиска кампања, медијски утицај или било која друга лаж. То „чуло“ је дар Божији нашем народу за море мученичке крви коју је он пролио за Христа од примања Православља до данас.

Захваљујући овом великом дару Божијем благоверни српски народ препознаје Истину и у све већем броју испуњава наше катакомбе. На делу се у нашој епархији испуњавају речи Господње: Жетве је много а посленика мало (Уп. Мт. 9, 37). Због тога се, по заповести Господњој, смирено молисмо господару жетве да изведе посленике на жетву своју (Уп. Мт. 9, 38). Молитву смиреног срца Бог није одбацио – на XIX седници епархијског савета, одржаној у Београду 23. јуна 2015. год., под председавањем Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу Г.Г. Артемија, донета је одлука да се ради успешније мисије епархије хиротонише још један хорепископ, поред хорепископа старорашког и лозничког Г. Николаја. 

Једногласном одлуком за новог хорепископа епархије изабран је архимандрит Максим Новаковић настојатељ манастира Свете Тројице у Кули. Титула новог хорепископа биће „хорепископ новобрдски и панонски“.


Хиротонија новоизабраног хорепископа новобрдског и панонског Г. Максима обавиће се у недељу 30. августа 2015. год. у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. 

Предходног дана биће обављено наречење.

Свету Архијерејску Литургију служиће Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслужење хорепископа Николаја, са почетком у 9.оо часова.  
Извор: ЕРП у егзилу    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.