Вести:

четвртак, 20. август 2015.

Павелићева забрана ћирилице

четвртак, 20. август 2015. | КМ новине 0

"На подручју Независне Државе Хрватске забрањује се употреба ћирилице", писало је у Законској одредби о забрани ћирилице која је донета 25. априла 1941. године, две недеље после проглашења НДХ, подсећа хрватски портал Индекс.хр

Павелићева забрана ћирилице

Законска одредба о забрани ћирилице ступила је на снагу даном проглашења у "Народним Новинама", а у потпису одредбе био је поглавник Анте Павелић, пише хрватски портал.

Портал је у тексту под насловом "Вратимо се у 2015", објавио и факсимил закона о забрани ћирилице.

Наслов текста својеврсан је одговор на инцидент у студију ТВ Нова, када је водитељка прилично грубо окончала гостовање председника Српског националног вијећа и саборског заступника СДСС-а Милорада Пуповца.
"Забрањена је свака употреба ћирилице на целом подручју Независне Државе Хрватске. То се нарочито односи на цело пословање свих државних и самоуправних тела, на уреде јавног поретка, на трговачке и њима сличне књиге и дописивање и на све јавне натписе", стајало је у наредби за припаднике Министарства унутрашњих послова.

Ову наредбу потписао је тадашњи министар унутрашњих послова Андрија Артуковић.

Свако ко би прекршио одредбу чекала га је новчана казна и месец дана затвора.

"Према томе наређујем: да се на целом подручју Независне Државе Хрватске одмах обустави свака употреба ћирилице у јавном и приватном животу. Свако штампање ма какових књига ћирилицом је забрањено. Сви јавни натписи писани ћирилицом имају се неодложно, а најкасније у року три дана скинути", писао је Артуковић полицајцима. 

Заједно са забраном ћирилице донете су и Законске одредбе о расној припадности, одредба о заштити народне и аријевске културе хрватског народа, као и она о заштити аријевске крви и части хрватског народа.

Ови закони представљали су основне законе НДХ.


Занимљиво је да је РТС ову вест пренео латиничним писмом а опција за пресловљавање на ћирилицу у почетко уопште није радила. У сваком случају вест, као и све друге, природно је доступна на латиници па тек је можете прочитати на ћирилици ако се баш потрудите да пронађете везу за пресловљавање. Изгледа да се у Србији поштује Павелићева одредба врло активно.


Извор: РТС / КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине