Вести:

четвртак, 20. август 2015.

Антић: Србима на Косову десиће се исто што и Србима у Хрватској

четвртак, 20. август 2015. | КМ новине 0

Србија треба да у први план стави питање права српског народа изван својих граница зато што ово што се дешава у Хрватској са ћирилицом јесте у ствари крај једног процеса који ће почети да се одвија и на Косову и Метохији у наредним деценијама, оцењује историчар Чедомир Антић.

Антић: Србима на Косову десиће се исто што и Србима у Хрватској
Чедомир Антић
- Као што је извршена реинтеграција истока Хрватске, тако се врши и реинтеграција севера Косова. Као што је учињена превара са заједничким већем општина, тако се прави и са заједницом српских општина - рекао је Антић на скупу посвећеном ситуацији у региону и помирењу, који је организовао Центар за отворени дијалог.

Антић је навео да Србија треба за Србе ван земље да издваја онолико колико то чини за друге мањине у Србији, као и да се према свом народу ван земље понаша онако како то раде Мађари и Хрвати према својима изван граница Мађарске и Хрватске.

"Србија треба да помогне почетак функционисања заједничког већа општина у источној Славонији. Не треба никоме да боде очи, нити да води рат са Хрватском", рекао је Антић.

Он је навео да људи који су покренули питање ћирилице у Хрватској представљају екстрем, који је постао "мејнстрим" понашања у Хрватској, те додао да ту није реч о мањинском језику, који је унутрашња ствар Хрватске, како тумаче неки из ЕУ, него о кршењу људских права.

"Чињеница је да је ЕУ то годинама толерисала. И кад год имате анализу расизма и шовинизма, произилази да је Хрватска најмање шовинистичка и расистичка. То је зато што се анализирао однос према људима друге расе, па испада да је Албанија највише расистичка", додао је он.

Он је оценио да "грађани Хрватске седе на бурету барута, а Срби су сада нека врста вентила за њих".

"Срби нису, по броју, фактор у Хрватској и то је сад више европски него наш проблем. Ми имамо своје проблеме", рекао је Антић.

Говорећи о Дејтонском споразуму, Антић је навео да БиХ није неефикасна због овог, него због Вашингтонског споразума, који је сачињен да би се муслимани и Хрвати ујединили да сруше Републику Српску.

Антић је оценио да је у БиХ на делу империјална политика која води своју европску политику против Русије, а Србију и њен народ види као неко страно тело.


Извор: Агенције    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине